Se împlinesc 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari. Expoziţie cu coroanele, mantiile şi sceptrul regale.
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-implinesc-90-de-ani-de-la-incoronarea-primilor-regi-ai-romaniei-mari-expozitie-cu-coroanele-mantiile-si-sceptrul-regale/

Autorităţile din Alba Iulia organizează, luni, o serie de manifestări pentru a sărbători împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, Ferdinand şi Maria, cu această ocazie fiind expuse şi coroanele, sceptrul şi alte obiecte care au aparţinut suveranilor. Potrivit programului transmis de Consiliul Judeţean Alba, manifestările dedicate împlinirii a […]

Un articol de |15 octombrie 2012

Autorităţile din Alba Iulia organizează, luni, o serie de manifestări pentru a sărbători împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, Ferdinand şi Maria, cu această ocazie fiind expuse şi coroanele, sceptrul şi alte obiecte care au aparţinut suveranilor.

Potrivit programului transmis de Consiliul Judeţean Alba, manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la încoronarea Regilor Ferdiand şi Maria, la 15 octombrie 1922, vor începe în jurul orei 11.30, în gara din Alba Iulia, unde va fi primit cu un ceremonial special Trenul Regal.

Evenimentele vor continua, la ora 12.00, cu o slujbă Te Deum oficiată în Catedrala Încoronării din municipiu de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, iar apoi va fi deschisă în Sala Unirii o expoziţie organizată special pentru acest moment denumită „90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia”, care va cuprinde coroanele, mantiile şi sceptrul regale, dar şi alte obiecte care au aparţinut foştilor suverani.

În cadrul manifestărilor vor mai avea loc o paradă a portului popular în Cetatea Vauban din Alba Iulia, o lectură publică din „Jurnalul” Reginei Maria, în Sala Unirii, iar seara se va încheia cu un moment inedit în care angajaţii Muzeului Unirii din Alba Iulia, îmbrăcaţi în personaje istorice, vor povesti încoronarea de la Alba Iulia.

Organizatorii au pregătit şi un foc de artificii în Piaţa Cetăţii.

Potrivit organizatorilor, la manifestările de la Alba Iulia, Casa Regală va fi reprezentată de Principesa moştenitoare Margareta, principele Radu şi Principele Nicolae.

Cel mai inedit moment din cadrul manifestărilor este expoziţia organizată în Sala Unirii şi care cuprinde simbolurile regalităţii.

Purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat, luni, că piesele principale din expoziţie sunt coroanele Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, mantiile purtate de aceştia la încoronare şi sceptrul regal.

Zgârciu a spus că numai coroanele regale sunt estimate la 15 milioane de euro, astfel încât pentru expunerea acestora s-au luat măsuri speciale de siguranţă şi pentru a fi transportate de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti până la Alba Iulia s-a întocmit o poliţă de asigurare în valoare de 10.000 de euro.

Potrivit sursei citate, obiectele simbol ale regalităţii sunt expuse pentru prima dată la Alba Iulia, după 90 de ani, iar acestea vor putea fi văzute până miercuri seară, intrarea la expoziţie fiind gratuită.

Manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la încoronarea regilor Ferdinand şi Maria la Alba Iulia sunt organizate de Consiliul Judeţean, Primăria Alba Iulia, Prefectură şi Muzeul Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Casei Regale a României.

Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia este construită între anii 1921-1923, planul lăcaşului fiind inspirat din biserica domnească din Târgovişte.

Catedrala din Alba Iulia este cunoscută şi sub numele de Catedrala Încoronării pentru că a fost construită special pentru încoronarea primilor suverani ai României Mari, regele Ferdinand I Întregitorul şi soţia sa, Maria.

Încoronarea a avut loc la data de 15 octombrie 1922 şi la eveniment au participat, potrivit istoricilor, aproximativ 80.000 de oameni printre care membri ai Caselor Regale din Europa şi oficiali diplomatici. Portretele celor doi regi sunt şi pictate de o parte şi de alta a intrării în Catedrala din Alba Iulia, iar în timpul comunismului au fost acoperite cu o peliculă de vopsea, fiind restaurate după 1989.

Sursa: Mediafax

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.