Se împlinesc 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari. Expoziţie cu coroanele, mantiile şi sceptrul regale.
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-implinesc-90-de-ani-de-la-incoronarea-primilor-regi-ai-romaniei-mari-expozitie-cu-coroanele-mantiile-si-sceptrul-regale/

Autorităţile din Alba Iulia organizează, luni, o serie de manifestări pentru a sărbători împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, Ferdinand şi Maria, cu această ocazie fiind expuse şi coroanele, sceptrul şi alte obiecte care au aparţinut suveranilor. Potrivit programului transmis de Consiliul Judeţean Alba, manifestările dedicate împlinirii a […]

Un articol de |15 octombrie 2012

Autorităţile din Alba Iulia organizează, luni, o serie de manifestări pentru a sărbători împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, Ferdinand şi Maria, cu această ocazie fiind expuse şi coroanele, sceptrul şi alte obiecte care au aparţinut suveranilor.

Potrivit programului transmis de Consiliul Judeţean Alba, manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la încoronarea Regilor Ferdiand şi Maria, la 15 octombrie 1922, vor începe în jurul orei 11.30, în gara din Alba Iulia, unde va fi primit cu un ceremonial special Trenul Regal.

Evenimentele vor continua, la ora 12.00, cu o slujbă Te Deum oficiată în Catedrala Încoronării din municipiu de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, iar apoi va fi deschisă în Sala Unirii o expoziţie organizată special pentru acest moment denumită „90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia”, care va cuprinde coroanele, mantiile şi sceptrul regale, dar şi alte obiecte care au aparţinut foştilor suverani.

În cadrul manifestărilor vor mai avea loc o paradă a portului popular în Cetatea Vauban din Alba Iulia, o lectură publică din „Jurnalul” Reginei Maria, în Sala Unirii, iar seara se va încheia cu un moment inedit în care angajaţii Muzeului Unirii din Alba Iulia, îmbrăcaţi în personaje istorice, vor povesti încoronarea de la Alba Iulia.

Organizatorii au pregătit şi un foc de artificii în Piaţa Cetăţii.

Potrivit organizatorilor, la manifestările de la Alba Iulia, Casa Regală va fi reprezentată de Principesa moştenitoare Margareta, principele Radu şi Principele Nicolae.

Cel mai inedit moment din cadrul manifestărilor este expoziţia organizată în Sala Unirii şi care cuprinde simbolurile regalităţii.

Purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat, luni, că piesele principale din expoziţie sunt coroanele Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, mantiile purtate de aceştia la încoronare şi sceptrul regal.

Zgârciu a spus că numai coroanele regale sunt estimate la 15 milioane de euro, astfel încât pentru expunerea acestora s-au luat măsuri speciale de siguranţă şi pentru a fi transportate de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti până la Alba Iulia s-a întocmit o poliţă de asigurare în valoare de 10.000 de euro.

Potrivit sursei citate, obiectele simbol ale regalităţii sunt expuse pentru prima dată la Alba Iulia, după 90 de ani, iar acestea vor putea fi văzute până miercuri seară, intrarea la expoziţie fiind gratuită.

Manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la încoronarea regilor Ferdinand şi Maria la Alba Iulia sunt organizate de Consiliul Judeţean, Primăria Alba Iulia, Prefectură şi Muzeul Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Casei Regale a României.

Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia este construită între anii 1921-1923, planul lăcaşului fiind inspirat din biserica domnească din Târgovişte.

Catedrala din Alba Iulia este cunoscută şi sub numele de Catedrala Încoronării pentru că a fost construită special pentru încoronarea primilor suverani ai României Mari, regele Ferdinand I Întregitorul şi soţia sa, Maria.

Încoronarea a avut loc la data de 15 octombrie 1922 şi la eveniment au participat, potrivit istoricilor, aproximativ 80.000 de oameni printre care membri ai Caselor Regale din Europa şi oficiali diplomatici. Portretele celor doi regi sunt şi pictate de o parte şi de alta a intrării în Catedrala din Alba Iulia, iar în timpul comunismului au fost acoperite cu o peliculă de vopsea, fiind restaurate după 1989.

Sursa: Mediafax

23
/08
/14

Edificiul literaturii, așa cum îl vede Mircea Cărtărescu, stă așezat pe o colină formată din literatura de consum și are trei niveluri: primul este al scriitorilor profesioniști, al doilea – al scriitorilor artiști, iar al treilea – al marilor scriitori. Însă deasupra tuturor stă „sfântul literaturii”, Franz Kafka.

23
/08
/14

Cuvinte precum termenul portughez "saudade" şi cel danez "hyggelig" nu pot fi înţelese cu adevărat decât de vorbitorii nativi, potrivit unei credinţe populare pe care David Shariatmadari de la publicaţia britanică The Guardian încearcă să o demonteze într-un articol publicat pe site-ul ziarului, citat de Mediafax.

23
/08
/14

Vineri, 29 august, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu, Editura Humanitas vă invită la o seară dedicată lui Neagu Djuvara prilejuită de lansarea celei de-a şasea ediţii a volumului „Civilizaţii şi tipare istorice“ - ediţie cu 80 de desene documentare de Mihail Coşuleţu şi Simona Vilău, 40 de ilustraţii alb-negru şi 55 de ilustraţii color.

22
/08
/14

Jackie Chan, care va veni pentru prima dată în România pe 11 septembrie, pentru a deschide evenimentul Zilele Filmului Chinezesc, va fi numit de Casa Româno-Chineză ambasador cultural al relaţiilor româno-chineze, pentru a promova produsele culturale româneşti în ţara sa.

21
/08
/14

La cinci ani de la participarea în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de la Edinburgh (2009), în seara zilei de luni, 25 august 2014, cu începere de la ora 20:00, Casa de Producţie TVR a iniţiat difuzarea pe TVR2 a spectacolului „FAUST” de J. W. Goethe, în regia lui Silviu Purcărete.

21
/08
/14

Occupation in 26 Pictures - povestea a trei prieteni (un croat, un sârb şi un evreu) cărora războiul le va oferi destine diferite – un film celebru pentru unele dintre cele mai violente şi pline de sex scene din cinematograful ex-iugoslav, va fi proiectat sâmbătă, 30 august, în închiderea Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

21
/08
/14

Festivalul RadiRo programează miercuri, 24 septembrie, şi joi, 25 septembrie, la Sala Radio, două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, care vine la Bucureşti însoţită de dirijorul său principal, Stéphane Denève! Mezzosoprana Ruxandra Donose va fi protagonista primei seri a orchestrei germane la RadiRo, într-un program dinamic şi dens Ravel – Strauss!