Se lansează platforma CDT – Cu De Toate, cu informaţii importante pentru tineri
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-lanseaza-platforma-cdt-cu-de-toate-cu-informatii-importante-pentru-tineri/

Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu.

Un articol de Liliana Matei|24 mai 2022

Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de respingere este că devin tot mai retraşi, uneori mai provocatori şi, de multe ori, lipsiţi de accesul la o sursă de informaţie corectă şi concisă, pe înţelesul lor.

Ajungem MARI, programul educaţional dedicat copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate, a pus bazele platformei CDT – Cu De Toate, în care au adunat informaţii esenţiale pentru ei, dar explicate într-o manieră simplă, uşor de parcurs.

România este pe primul loc în UE la naşterile provenite din mame cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani. Tot România are unul dintre cele mai ridicate procente în ceea ce priveşte tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani care nu muncesc şi nici nu sunt încadraţi în vreo formă de învăţământ. Abandonul şcolar a crescut în ultimii ani la toate nivelurile de învăţământ, peste 40% dintre elevi se regăsesc în zona de analfabetism şi, pentru că toate se leagă între ele, ţara noastră se află pe primul loc în Europa şi în ceea ce priveşte deprivarea materială şi socială în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani.

„Proiectul CDT – Cu De Toate a apărut ca urmare a dorinţei de a ajunge la cât mai mulţi tineri, din toate mediile şi de a le pune la dispoziţie informaţii reale, clare şi necesare pentru evoluţia lor către a deveni adulţi responsabili şi independenţi. Este însă un suport excelent şi pentru cei care lucrează cu copii şi tineri, astfel încât să îi ghideze mai uşor prin aglomeraţia de informaţii cu care au de-a face zi de zi”, explică Vivianda Nicolae, manager coordonator Ajungem MARI.

Platforma este împărţită în mai multe categorii de interes pentru adolescenţii şi tinerii aflaţi la început de drum. Sunt expuse informaţii despre relaţii, şcoală, internet safety, viaţă sănătoasă, alegerea unui job sau a unei cariere. Sunt puse pe tapet întrebările pe care le au copiii şi tinerii din ziua de azi, dar pe care poate nu au curaj să le rostească sau nu au de unde să obţină un răspuns concret sau de încredere. Iar pentru cele care nu se regăsesc răspunsurile pe site, coordonatorii proiectului îi invită pe tineri să le scrie, iar ei vor discuta cu specialiştii ca să primească cele mai corecte răspunsuri.

„Ne dorim ca acesta să fie un spaţiu sigur, menit să aducă lucruri valoroase, pe înţelesul tuturor. Ştim cu toţii cât sunt de periculoase lipsa de informaţii, pe de o parte şi informaţiile primite greşit, pe de altă parte. Aşa că am adunat din materialele folosite în mod curent de voluntarii noştri, realizate de specialişti în domeniu, şi le-am transformat în articole scurte, uşor de parcurs şi pe înţelesul cât mai multor copii. Şi pentru că trăim în lumea în care imaginea video face mai mult decât 1.000 de cuvinte, multe dintre informaţiile din articole au fost introduse în scenete scurte, care sperăm să fie pe placul tinerilor şi să îi ajute să perceapă mai uşor mesajele”, spune Vivianda Nicolae.

Reprezentanţii şi voluntarii Ajungem MARI cred că schimbările nu pot interveni decât dacă adolescenţii şi tinerii sunt ascultaţi, înţeleşi şi abia apoi îndrumaţi. Tocmai de aceea speră ca această platformă să se transforme într-un loc în care aceştia să se regăsească şi pe care să o acceseze ori de câte ori au întrebări, nedumeriri sau emoţii pe care nu ştiu cum să le gestioneze.

Ajungem MARI este singurul program naţional care susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate. Misiunea lui este să-i ajute pe aceştia să devină adulţi încrezători în propriile forţe, responsabili şi independenţi. Sunt peste 1.400 de voluntari care lucrează săptămânal cu mai bine de 2.500 de copii şi tineri din centre de plasament, centre de zi, case şi apartamente de tip familial. Fac meditaţii cu ei, merg împreună în excursii şi tabere, îi ascultă şi discută despre problemele cu care se confruntă şi îi pregătesc pentru ieşirea din sistemul de pretecţie, astfel încât să se poată descurca pe cont propriu şi să ducă o viaţă demnă şi sănătoasă.

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.