Se prelungește termenul pentru înscrierea proiectelor la programul FILM+
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-prelungeste-termenul-pentru-inscrierea-proiectelor-la-programul-film/

Cineaştii la început de carieră din România, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Ucraina îşi pot înscrie proiectele până pe 20 august 2022 la FILM+, programul de sprijin a producţiilor cinematografice independente cu buget redus.

Un articol de Liliana Matei|8 august 2022

  • Proiectele se pot înscrie prin completarea formularelor online de pe website FILM+ la https://film-plus.ro/how-to-apply/
  • Data limită pentru aplicații este 20 august 2022
  • Rezultatele selecției Film + 2022 – 2023 vor fi anunțate în doua jumătate a lunii septembrie.

Ediția a VII-a a programului FILM + sprijină realizatorii de film care nu au debutat încă în lungmetraj și pe cei care au un proiect de scurtmetraj sau lungmetraj debut în dezvoltare, producție sau post-producție.

FILM+ facilitează dezvoltarea proiectelor selectate, indiferent de genul filmelor (ficțiune, animație, documentar, experimental) și de stadiul în care se află la momentul aplicației (dezvoltare de scenariu, producție, post-producție). Pe parcursul a 10 luni calendaristice, cineaștii beneficiază de oportunități de dezvoltare profesională, creativă și de networking, participă la workshop-uri, masterclass-uri, studii de caz și dezbateri, precum și la sesiuni de pregătire individuale și de grup, coordonate de profesioniștii și partenerii implicați în program.

Modulele FILM+ pentru care se primesc proiectele sunt:

  • FILM + Laborator Dezvoltare

Dedicat proiectelor în stadiul de dezvoltare. Proiectele selectate vor beneficia de îndrumare pentru dezvoltarea scenariului și pregătirea pentru etapele de finanțare și producție. Bugetul producției NU este un criteriu de eligibilitate.

https://film-plus.ro/development-lab-registration

  • FILM + Laborator Producție

Dedicat proiectelor de film cu buget redus (sub 30.000 de euro) aflate într-un stadiu avansat de pregătire, și care au nevoie de sprijin pentru filmare și producție (regie, imagine, sunet, în funcție de nevoile specifice ale proiectului). Proiectele selectate pot beneficia și de resurse fizice (echipamente, locații de filmare, completarea echipei tehnice și de creație).

https://film-plus.ro/production-lab-registration

  • FILM + Laborator Work in Progress

Realizatorii de film selectați vor primi  sprijin pentru finalizarea proiectelor (filme cu buget redus, sub 30.000 de euro): îndrumare, feedback  și suport tehnic, în funcție de nevoile fiecărui proiect  (postprocesare imagine și/sau sunet, efecte speciale, grafică etc.).

https://film-plus.ro/work-in-progress-registration

Conceput ca un laborator de lucru, sprijin și promovare dedicat proiectelor de film, animație și video-art independente, FILM+ este primul program anual din Europa Centrală și de Est, ce reunește resurse și expertiză în cadrul unei platforme de colaborare regională, destinată susținerii profesionale a cineaștilor aflați la debut. Programul are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget ale tinerilor artiști proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Ucraina, folosind experiența profesioniștilor consacrați din cinematografia românească și internațională.

În cele șase ediții desfășurate până în prezent, FILM+ a susținut dezvoltarea a 85 de proiecte și, de asemenea, a oferit tinerilor realizatori de film ocazia de a participa la rezidențe, workshop-uri și masterclass-uri susținute de cineaști consacrați și specialiști precum Alexander Nanau, Andrei Ujică, Ada Solomon, Corneliu Porumboiu, Elma Tataragic, Maša Marković, Monica Lăzurean-Gorgan, Radu Jude, Radu Muntean, Ralitza Petrova, Paul Tyler, Selin Karli, Srdan Golubović, Olga Lamontanara, Amra Bakšić Čamo și alte personalități ale industriei de film.

Programul FILM+ a fost inițiat în anul 2016 de o echipă de cineaști români formată din directoarea de imagine Ana Drăghici, producătoarea Anamaria Antoci, regizorul Paul Negoescu și Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, cu scopul de a reuni resurse și expertiză în cadrul unei platforme de colaborare creată în sprijinul realizatorilor de film aflați la începutul carierei.

Film+ este derulat de Asociația Graphis 122, alături de parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.

Cea de-a șaptea ediție este co-finanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA al Comisiei Europene și de Centrul Național al Cinematografiei.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.