Se pun în vânzare biletele pentru Festivalul de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-pun-in-vanzare-biletele-pentru-festivalul-de-teatru-de-la-sibiu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu anunţă punerea în vânzare a primului set de bilete pentru cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc anul acesta în perioada 12 – 21 iunie.

Un articol de Liliana Matei|14 aprilie 2015

Pentru evenimentele din programul de anul acesta, organizatorii au pus în vânzare un prim set de 7.500 de bilete valabile pentru 41 de spectacole de teatru, dans și muzică, urmând ca până la începutul lunii mai să fie anunțat programul complet de spectacole al ediției 2015 a Festivalului de la Sibiu.

Programul celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu continuă tradiția unei oferte culturale la cel mai înalt nivel și propune o călătorie în jurul lumii prin intermediul unora dintre cele mai dinamice companii de teatru. Deținător al titlului de „Teatrul anului” în 2005 și 2008 (v. Theater Heute Magazin), Deutsches Theater Berlin reprezintă una dintre cele mai valoroase mișcări teatrale europene și prezintă la Sibiu „Mameloschn – Limba în care să ne înțelegem cu toții / Mother Tongue Mameloschn” în regia lui Brit Bartkowiak. Polski Theatr este gazda unora dintre cei mai prolifici creatori europeni, producând spectacole ale unor figuri marcante ca Jerzy Jarocki şi Krystian Lupa. Anul acesta, compania poloneză va fi prezentă în România cu spectacolul „Courtney – o iubire nemaivăzută / Courtney Love”.

Teatrul Național Kote Marjanishvili din Georgia va fi reprezentat de regizorul Levan Tsuladze cu producția „Însemnările unui nebun / Mad Man’s Story”, un punct de referină în reinventarea teatrului modern. Unul dintre cele mai importante teatre de limbă germană din lume, Teatrul Național din Viena este invitat în România cu „Moscova mahmură / Moscow – Petushki”, o capodoperă postmodernistă în regia lui Felicitas Braun. De asemenea, Klaus Maria Brandauer, distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes („Mephisto” – 1981), nominalizat la Premiile OSCAR pentru cel mai bun actor în rol secundar („Out of Africa” – 1986), va fi prezent la Sibiu cu spectacolul „Ultima bandă a lui Krapp / Krapp’s last Tape” în regia lui Peter Stein, un spectacol ce aduce un omagiu lui Samuel Beckett.

Eimuntas Nekrosius, unul dintre cei mai bine cotați regizori ai momentului, revine la Sibiu cu spectacolul „Cartea lui Iov / Book of Job” al Companiei Meno Fortas Theatre. Daniel Veronese, una dintre cele mai importante personalități teatrale din America de Sud, prezintă în premieră europeană „Despre Lumea Periculoasă a Animalelor – Mieii / The Lambs”, o montare provocatoare prin forța actorilor într-un mediu auster și minimalist.

Teatrul Național din Sibiu își întărește, totodată, poziția de lider prin prezența unor producții semnate de Radu Afrim, Mihai Măniuțiu, Silviu Purcărete, Charles Muller și Kazuyoshi Kushida.

Ediția din acest an continuă seria fascinantă a marilor spectacole de dans contemporan. Aflat pentru prima dată la noi în țară, coregraful Barak Marshall prezintă „Țara Miracolelor / Wonderland”, o producție unică ce exploatează esența energetică a dansatorilor de la Inbal Dance Theatre Company (Israel), oferind o nouă perspectivă asupra umanității prin tehnica mișcării descompuse. Una dintre cele mai provocatoare dansatoare din China, Jin Xing (al cărei nume se traduce literalmente „steaua de aur”) și compania acesteia, Jin Xing Dance Theatre Shanghai prezintă la Sibiu spectacolul „Vreau să fiu altfel / Different Loneliness”, într-o coregrafie grațioasă, subtilă, cu un impact vizual răvășitor.

Producția va aduce pe scenă, pe lângă cei 15 dansatori ai companiei, și un grup de 9 muzicieni din Mongolia Centrală. Sengiku Bando, unul dintre cei mai cunoscuți dansatori tradiționali din Japonia, prezintă în premieră mondială o nouă versiune a „Legendei celor 47 de Samurai / The Another Chushingura”, o creație cu rădăcini în teatrul clasic Kabuki și reinventată printr-o nouă estetică a limbajului corporal. Gigi Căciuleanu revine la Sibiu cu un nou spectacol de teatru coregrafic. „Imagine all the people” (Opera Națională Română Iași) propune o serie de povestiri scurte, confesiuni despre oameni remarcabili prin care autorul revarsă imagini poetice în toate formele sale de dialog. Ca o premieră în programul festivalului, dansatorul și coregraful austriac de origine turcă, Ziya Azazi aduce unul dintre cele mai elegante dansuri din patrimoniul universal: „Dervish”.

În procesul de formare a individualităţii şi dansului său, Ziya Azazi a fost influenţat de sufism, o filozofie existenţială în centrul căreia se află misticismul, creațiile sale purtând amprenta unor reprezentații spectaculare de neuitat. Cu siguranță că unul dintre cele mai așteptate spectacole de la Sibiu din acest an va fi „Flamenco de 5 stele / Flamenco 5 stars”. Cinci dintre cei mai renumiți dansatori spanioli (Jesus Carmona, Lola Greco, Karime Amaya, Jose Maldonado, Ana Arroyo) vor fi prezenți în premieră împreună pe scenă, la Sibiu, pentru a o incursiune în arta dansului clasic spaniol, de la începuturi până în prezent.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va marca, de asemenea, 10 ani de la înființarea Festivalului SoNoRo printr-un concert cu lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Claude Debussy/ Jasha Heifetz, Edward Elgar, Georges Boulanger și Johannes Brahms.

INFO

Pentru mai multe detalii despre primele spectacole scoase în vânzare la Sibiu puteți accesa www.sibfest.ro.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va reuni timp de 10 zile participanţi din 70 de ţări, ce vor prezenta 380 de evenimente în 66 de spaţii de joc, aşteptând zilnic un public estimat la 62.000 de spectatori. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa).

Foto: Dmitri Matvejev

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”