Seară Brahms, la 125 de ani de la moartea compozitorului
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-brahms-la-125-de-ani-de-la-moartea-compozitorului/

Considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, un creator romantic influenţat puternic de stilul clasic, Johannes Brahms a fost aşezat de celebrul dirijor şi pianist Hans von Bülow pe un piedestal, alături de ceilalţi doi mari „B” ai muzicii germane: Bach – Beethoven – Brahms.

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2022

De la trecerea sa în neființă se împlinesc în această primăvară 125 de ani și Sala Radio îl omagiază printr-un concert ce îi este dedicat integral.

Vineri, 18 martie 2022, la ora 19.00, Seara Brahms prezentată de Orchestra Națională Radio se va derula sub bagheta dirijorului bulgar  Nayden Todorov și cu participarea pianistului Horia Mihail, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio.

Veți asculta  Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră și Simfonia nr. 1.

După premiera simfoniei, același Hans von Bülow i-a adresat lui Brahms poate cel mai frumos compliment pe care acesta ar fi putut să îl primească, numindu-i creația: „a zecea”, o trimitere la ideea că lucrarea lui Brahms ar fi o continuare a celor nouă simfonii beethoveniene.

Nayden Todorov a fost distins cu numeroase premii precum: Crystal Prize  (în 2005 şi 2006), Premiul Rotary Club Viena, Premiul Slovak Music Found, Premiul Portativul de Aur pentru promovarea muzicii bulgare, Premiul Fundaţiei Georg Wechter – Elveţia. A studiat dirijatul la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena și – în perioada 1996-1997 – a participat la cursuri de pregătire profesională, în calitate de invitat al Fundaţiei Leonard Bernstein din Ierusalim. A fost dirijor permanent al Israel Northern Symphony Orchestra Haifa și consultant artistic al Festivalului internaţional de muzică de cameră din Los Angeles. În perioada 2004-2005 a ocupat poziția de dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sofia, între 2005-2017 a fost director al Operei de Stat din Ruse, iar din 2017 este director al Filarmonicii din Sofia.

După 14 ani de studii în România, pianistul Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, a revenit la Braşov în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra ș.a.

Horia Mihail este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și consilier pe probleme de cultură al Primăriei Municipiului Brașov. Horia Mihail este, de asemenea, implicat în turneele anuale Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, se poate plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

21
/08
/14

Festivalul RadiRo programează miercuri, 24 septembrie, şi joi, 25 septembrie, la Sala Radio, două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, care vine la Bucureşti însoţită de dirijorul său principal, Stéphane Denève! Mezzosoprana Ruxandra Donose va fi protagonista primei seri a orchestrei germane la RadiRo, într-un program dinamic şi dens Ravel – Strauss!

20
/08
/14

Starea de sănătate a cântareţului de operă Placido Domingo se îmbunătăţeşte, după ce tenorul de origine spaniolă a fost diagnosticat cu o infecţie a vezicii biliare şi o alta a căilor respiratorii şi a fost nevoit să îşi anuleze o serie de concerte.

20
/08
/14

Doar 10 zile ne mai despart de debutul celei dintâi ediții a Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil. Iubitorii de muzică clasică dornici să ia parte la recitalurile și concertele unice din cele șase seri de Festival își pot procura bilete fie prin rețeaua Eventim, fie la casieria Filarmonicii din Sibiu (informații, la telefon – 0745.991.779).

19
/08
/14

„Promenada Operei”, cel mai mare concert în aer liber din București, dedicat muzicii clasice, are loc sâmbătă, 30 august, de la ora 20.30, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti.

19
/08
/14

Casa în care a copilărit legenda muzicii country Johnny Cash, situată în oraşul american Dyess, a fost transformată în muzeu, autorităţile luând această decizie pentru a revitaliza respectiva regiune din punct de vedere economic.

19
/08
/14

Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” continuă la Sinaia cu concertul Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal prin trei concerte programate la Buşteni (18 august), Sinaia - Sala Cazino (19 august) şi Bucureşti - Ateneul Român (20 august). Programul concertelor, unul exclusiv simfonic, cuprinde Simfonia a V-a de Beethoven şi Simfonia a V-a de Şostakovici.

13
/08
/14

Solistul Leo Iorga revine pe scenă, după operaţia de extirpare a unei tumori cerebrale, la prima ediţie a festivalului "Oldies Music Fest" de la Bucureşti, care se va desfăşura pe 13 octombrie şi va include şi două concerte susţinute de cântăreaţa Bonnie Tyler, respectiv trupa Smokie.

12
/08
/14

De la primele concerte ale celei de-a 15-a ediții, Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” și-a onorat renumele de promotor al tinerelor talente muzicale ale României, pe care le aduce în fața publicului din Sinaia, Bușteni, Brașov, Sibiu și București, alături de muzicieni consacrați de nivel internațional, sub îndrumarea neobositului muzician Marin Cazacu.

11
/08
/14

Corul Național de Cameră Madrigal și-a încheiat zilele trecute turneul organizat în China. Prezentă în cadrul celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional al Corurilor de la Beijing, formația românească a evoluat cu succes în fața unui public numeros în Sala Mare a Poporului Chinez.