Seara culinaro-culturală cu specific indian la Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-culinaro-culturala-cu-specific-indian-la-humanitas/

Marţi, 12 august, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu a avut loc un eveniment culinaro-cultural prilejuit de apariţia bestsellerului internaţional „Madame Mallory şi micul bucătar indian“ de Richard C. Morais, transpus acum în filmul cu titlul „Război în bucătărie”.

Un articol de Judy Florescu|14 august 2014

Întâlnirea organizată de cei de la Librăria Humanitas a fost specială întrucât la final toți participanții au putut gusta din specificul bucătăriei indiene. Invitații au discutat despre delimitarea poveștii dintre carte și film, despre călătoriile culinare împrejurul mai multor culturi, cât și despre mentorii tinerilor.

caps Seara indiana  Humanitasp-005Andreea Răsuceanu,  critic literar: Există eterna dilemă: ce este mai bun, filmul sau cartea? Eu cred că în acest film se vor completa într-un mod mai mult decât fericit. Filmul e o cale de a transmite un mesaj în mod mai rapid, mult mai percutant, care ajunge mult mai repede la spectator. În schimb, în carte sunt o mulțime de detalii exotice, aromate, înmiresmate, pe care filmul cu siguranță nu va reuși să le prindă pe toate.

Ana-Maria Caia, blogger turistic: Filmul este foarte diferit de carte, nu le-am văzut foarte apropiate. În film se adaugă meteahna aceea foarte drăguță de Hollywood plină de romantism. Cartea este cu puține sentimente între oameni, dar cu multe sentimente între condimente și între bucătării.

Irina Margareta Nistor, critic de film: Diferența între carte și film este exact cât trebuie încât să te îndrăgostești de amândouă. Cartea și filmul se completează realmente, nu se concurează, ceea ce este extrem de rar. Aici amestecurile sunt altfel. Sunt amestecurile de generații și percepția față de cel care vine și încearcă să facă o carieră în bucătărie.

caps Seara indiana  Humanitasp-003Cristina Bazavan, jurnalist şi blogger cultural: Pentru mine, cartea asta a fost despre mentorat. E un moment în carte pe care trebuie să-l proiectăm fiecare asupra vieților noastre: când descoperim că e cineva mai talentat decât noi, oare avem puterea să-l ajutăm să ajungă mai sus decât noi? Mi-ar plăcea să citiți cartea asta și din perspectiva mentoratului, dincolo de toate celelalte perspective și poate să aveți puterea să deveniți mentori pentru oricine.

Andreea Chebac, editor bookblog.ro: Pe mine cartea asta m-a făcut să mă gândesc foarte mult la identitate, pentru că micuțul bucătar folosea bucătăria și toate preparatele specifice indiene pentru a-și defini o identitate. Și la un moment dat, când identitatea lui s-a lovit de bucătăria franțuzească sau de un alt mediu unde a trebuit să se integreze, a reușit să găsească o formă de a combina cele două bucătării și de a-și crea o nouă identitate.

foto/video credit: Judy Florescu

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

14
/02
/17

Compania de Librării București (CLB), cel mai vechi lanț de librării din România, a realizat bilațul vânzărilor de carte din capitală pe anul 2016. Cum CLB este singurul lanț de librării care este prezent cu spații comerciale în toate cele 6 sectoare ale capitalei, datele de vânzări reprezintă, în fapt, o radiografie a situației consumului de carte pentru întregul București.

14
/02
/17

Miercuri, 15 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas Fiction ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Ce se întâmplă în iubire”, un nou bestseller al celebrului scriitor britanic Alain de Botton, publicat în colecţia Raftul Denisei.

11
/02
/17

"Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (...) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” - Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunțat la "Cartea de la ora 5", acesta făcând anunțul în ultima apariţie online a proiectului.

08
/02
/17

Editura Humanitas Fiction lansează, astăzi, de la ora 19.00, la Librăria din Cişmigiu, volumul de nuvele istorice Firmanul orb de Ismail Kadare, recent publicat în colecţia Raftul Denisei. La eveniment participă scriitorii Ana Barton şi Vlad Zografi, traducătorul Marius Dobrescu şi editorul Denisa Comănescu.

27
/01
/17

Vreți să știți cum iubeau Mozart, George Bush, Frida Kahlo sau Napoleon Bonaparte? Poveștile de dragoste au aprins dintotdeauna inimi și condeie în aceeași măsură și multe pagini din literatura lumii s-au născut din iubiri fericite sau triste, din inimi frânte, din îndepărtări sau trădări.

26
/01
/17

Boookblog.ro te invită la prima ediție din 2017 a întâlnirilor Schimb de Cărți București. Vino pe 29 ianuarie, între orele 15:00 – 17:00 la ceainăria Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1) ca să cunoști oameni noi sau să revezi prieteni vechi pasionați de lectură, să discutăm despre cărți și nu numai și să savurăm o ceașcă de ceai.

26
/01
/17

Titlurile „Dragă, mă duc la Charlie”, o confesiune sinceră și tulburătoare despre fața ascunsă a tragediei care a zguduit Parisul și întreaga lume, și „Dragoste cu năbădăi”, album cu ilustrații semnate de Georges Wolinski, ucis în atentatul de la „Charlie Hebdo”, vor fi lansate de Editura ALL, la București și la Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez din România.