Seară de lectură – Centenar Gellu Naum
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-de-lectura-centenar-gellu-naum/

O seară de lectură, organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea scriitorului avangardist Gellu Naum, va avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Café Verona din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|8 decembrie 2015

Vor citi din propriile lor poezii, dar şi din cele ale lui Gellu Naum poeţii Magda Cârneci, Svetlana Cârstean, Ruxandra Cesereanu, Fanny Chartres, Marius Chivu, Domnica Drumea, Teodor Dună, Bogdan Ghiu, Adela Greceanu, Florin Iaru, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Mitoş Micleuşanu, Ioana Nicolaie, Marius Oprea, Cosmin Perţa, Simona Popescu, Nicolae Prelipceanu, Sebastian Reichmann, Ana Maria Sandu şi Dan Stanciu.

Gellu naum

Gellu Naum şi Bony

De asemenea, vor fi citite mesaje trimise de Constantin Abăluţă, Mircea Cărtărescu, Dan Coman, Ana Dragu, Marin Mălaicu-Hodrari, Ada Milea, George Nechita, Gheorghe Rasovszky, Chris Tănăsescu, Radu Vancu, dar şi „un poem la mai multe mâini”, pornind de la Gellu Naum, al poeţilor de la atelierul de poezie HOME.

Totodată, vor fi expuse fotografii din expoziţiile realizate la Institutul Cultural Român din Londra (octombrie 2015, design grafic: Cristian Luchian) şi la Teatrul Metropolis (octombrie 2015, design: Gheorghe Rasovszky) şi vor fi prezentate albumul de fotografii „Naum 100” (concept: Gheorghe Rasovszky) şi traducerea franceză a romanului „Zenobia” (traducător: Sebastian Reichmann).

Gellu Naum s-a născut la Bucureşti, în 1915. A absolvit, în 1937, cursurile facultăţii de filosofie la Universitatea din Bucureşti. În 1938, a plecat la Paris, la îndemnul prietenului său pictorul Victor Brauner, unde şi-a continuat studiile de filosofie la Sorbona.

Prin intermediul lui Brauner a luat contact cu grupul suprarealist francez animat de André Breton.

În 1941, s-a constituit grupul suprarealist român – alcătuit din Gellu Naum, Gherasim Luca, D. Trost, Virgil Teodorescu şi Paul Păun -, a cărui activitate, deosebit de intensă între anii 1945 – 1947, îl va face pe Breton să afirme că „centrul lumii s-a mutat la Bucureşti”. După 1947, grupul s-a destrămat.

Gellu Naum  s-a stins din viaţă pe 29 septembrie 2001, la Bucureşti.

Foto: Gellu Naum – facebook

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.