Neil Armstrong, Lucia Sturdza Bulandra & Truman Capote
https://www.ziarulmetropolis.ro/sebastian-papaiani-lucia-sturdza-bulandra-si-truman-capote-stiati-ca/

Într-o zi de 25 august (1873) se năştea, la Iaşi, renumita actriţă de teatru Lucia Sturdza-Bulandra, una dintre marile figuri ale scenei româneşti.

Un articol de Petre Ivan|25 august 2015

Descendenta unei familii princiare de renume, a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Negăsind un post în învăţământ, s-a prezentat, în 1898, la directorul Teatrului Naţional, Petre Grădişteanu, care, după o singură probă, a angajat-o.

În seara debutului, a primit o telegramă de la bunica ei, prin care îi interzicea să poarte pe scenă numele marii familii din care făcea parte: „Je te défends de porter le nom de ton père sur la scène” („Îţi interzic să porţi pe scenă numele tatălui tău”).

Lucia Sturdza-Bulandra n-a ascultat porunca.

Ca actriţă, juca seară de seară, regiza spectacole, făcea turnee, citea, studia piese, discuta cu autori, propunea colaboratori şi în egală măsură hotăra angajările tinerilor după criterii strict personale.

În paralel a fost şi profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, unde timp de 30 de ani a format generaţii întregi de actori, printre care se numără Nicolae Bălţăţeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Aura Buzescu, Mihai Popescu, Fory Etterle, Niki Atanasiu, Al. Giugaru, Nineta Gusti etc.

Tot într-o zi de 25 august:

1609: Astronomul italian Galileo Galilei a inventat primul său telescop terestru cu refracție.

1825: Uruguay își declară independența față de Brazilia.

1891: Thomas Edison obține brevetul de invenție pentru filmul de 35 mm.

1929: Experimentarea cabinei catapultabile de avion construită în premieră de românul Anastasie Dragomir. Evenimentul a avut loc pe aeroportul Orly, Paris.

1988: Centrul istoric al Lisabonei este distrus de un incendiu.

1991: Debutul pilotului de Formula 1 Michael Schumacher, în Marele Premiu al Belgiei.

2012: Moare primul astronaut care a ajuns pe Lună, Neil Armstrong.

S-au născut:

1873: Lucia Sturdza Bulandra, actriță română (d. 1961)

Citiţi şi Lucia Sturdza Bulandra: „Ca să domnească, actorul trebuie să abdice”

Lucia Sturdza Bulandra: „Ca să domnească, actorul trebuie să abdice” – See more at: https://www.ziarulmetropolis.ro/lucia-sturdza-bulandra-ca-sa-domneasca-actorul-trebuie-sa-abdice/#sthash.YJfBz7SR.dpuf

1918: Leonard Bernstein, dirijor, pianist și compozitor american (d. 1990)

1930: Sean Connery, actor britanic

1936: Sebastian Papaiani, actor român

1973: Fatih Akin, regizor de origine turcă

S-au stins din viaţă:

1819: James Watt, inginer și inventator englez (n. 1736)

1900: Friedrich Nietzsche, filozof german (n. 1844)

1907: Bogdan Petriceicu Hasdeu, scriitor și filolog român (n. 1836)

1984: Truman Capote, autor american (n. 1924)

2012: Neil Armstrong, astronaut american (n. 1930)

Foto:  Neil Armstrong, Lucia Sturdza Bulandra şi Truman Capote

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.