SECONDO ME, un documentar de Pavel Cuzuioc, la Festivalul de Film de la Locarno
https://www.ziarulmetropolis.ro/secondo-me-un-documentar-de-pavel-cuzuioc-la-festivalul-de-film-de-la-locarno/

Noul film documentar regizat de Pavel Cuzuioc , SECONDO ME, a fost recent finalizat şi a fost deja selectat în secţiunea oficială Semaine de la Critique a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno (3-13 august 2016).

Un articol de Liliana Matei|15 iulie 2016

SECONDO ME se concentrează pe viețile unor omeni obișnuiți, pe emoțiile și grijile lor și modul în care trecerea timpului îi afectează.

Filmul va fi proiectat în data de 10 August, ora11:00 AM în Cinema Teatro Kursaal și pe 11 August la ora 6:30 PM in L’altra Sala.
Festivalul de Film de la Locarno este un festival de categoria A, alături de festivalurile de film de la Cannes, Berlin sau Veneția și este considerat unul dintre cele mai avangardiste din Europa. Lungmetrajul lui Radu Jude, Inimi Cicatrizate, este prezent la Locarno anul acesta în Competiția Internațională a Festivalului.

Secțiunea Semaine de la Critique este o secțiune independentă, înființată în 1990 și organizată de asociația jurnaliștilor de film din Elveția în colaborare cu Președintele și organizatorii Festivalului Internațional de film de la Locarno. Anual sunt selectate 7 titluri care au premiera internaționala la Locarno. Alături de documentarul lui Pavel Cuzuioc, mai sunt selectate în aceeași secțiune 6 documentare din Olanda/Tunisia, Polonia, Elveția, Mexic, Kazahstan.

SECONDO ME – Teaser from Pavel Cuzuioc on Vimeo.

Sinopsis:
Filmul urmărește viețile de zi cu zi a 3 garderobieri care își desfășoară activitatea în 3 opere din Europa: Opera din Viena, Opera Scala din Milano și Opera din Odessa.
Documentarul lasă în plan secund Opera și toate acțiunile care se desfășoară pe scenele celebre și se concentrează pe oamenii din personal, aparent nesemnificativi, dar ale căror povești de viață sunt încărcate de esență.

„ Întotdeauna m-au fascinat meseriile neobișnuite sau oamenii care nu se văd și sunt undeva în umbră. De obicei ei trec neobservați și chiar dacă interacționăm cu ei, rar ne preocupă existența lor. Activitatea de zi cu zi a unui garderobier de la Operă e aparent simplă și monotonă, dar viețile lor sunt uneori mai pline de dramatism și de intensitate decât evenimentele care au loc pe scenă.“, a declarat Pavel Cuzuioc, regizorul filmului.

 

Documentarul de 79 minute este o producție independentă (Austria) realizată cu sprijinul Departamentului de Film al Cancelariei de Stat din Austria și Departamentul de Cultură al Orasului Viena. Filmările pentru SECONDO ME s-au desfășurat între anii 2013-2105 în locații din Italia, Ucraina și Austria.
Post-producția filmului a fost realizată în Viena, Austria.

Despre regizor:
Pavel Cuzuioc s-a născut în 1978 în Republica Moldova. Studiază dreptul la
București, iar în 2000 se mută la Viena, unde urmează cursurile Post-Universitare la
Academia Diplomatică. În 2003 se reprofilează și studiază regia si producția de film
la Academia de Film din Viena.
Din filmografia sa amintim documentarul Trois Femmes de Moldavie (2006) și Doina Groparilor/Digging for life, un proiect finalist al Concursului naţional de scenarii iniţiat de HBO România şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia 2010, secţiunea documentar. Doina Groparilor a fost selecționat la numeroase festivaluri internaționale. În prezent, cel mai recent proiect al lui Pavel, scurtmetrajul RAISA, a fost selecționat la peste 20 de festivaluri internaționale, unde a obținut premii importante.
Pagina oficială de facebook a filmului: www.facebook.com/secondo.me.film

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.