Secțiunea istorică din cadrul Bucharest International Film Festival este dedicată anului Centenar Regele Mihai
https://www.ziarulmetropolis.ro/sectiunea-istorica-din-cadrul-bucharest-international-film-festival-este-dedicata-anului-centenar-regele-mihai/

Cea de-a XVII-a ediţie a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 – 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiţiei de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai aşteptate filme recente din întreaga lume, aduce şi o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secţiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României, şi este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric „Războiul Regelui” deschide programul aniversar.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2021

Dan Drăghicescu (foto), producător asociat al Bucharest International Film Festival 2021, împreună cu Dana Dimitriu-Chelba, inițiatoarea și directorul BIFF, au introdus în acest an aniversar secțiunea istorică dedicată Regelui Mihai, iar în cadrul festivalului va putea fi vizionat filmul cap de afiș al acestui centenar, „Războiul Regelui”. Această producție istorică este filmată în cinci țări, în regia lui Trevor Poots, avându-i ca producător executiv pe John Florescu, producător senior pe Viorel Chesaru și producător asociat pe Dan Drăghicescu.

Filmul “Războiul Regelui” vine precum ploaia după o lungă secetă. După ani de propagandă comunistă și necunoaștere, documentarul arată modestia, loialitatea și curajul Regelui Mihai. Era timpul ca acest film să apară, o dovedește și felul în care este primit de oameni. Filmul are calități remarcabile. Este documentat atent. Are vivacitate, culoare, inedit și este veridic și convingător în fiecare clipă.” – M.S.R. Margareta, Custodele Coroanei României.

Filmul aduce în prim-plan perioada celui de-al doilea Război Mondial prin ochii Regelui Mihai, ca pe o lecție de istorie. Alături de „Maria, inima României”, documentar despre Regina Maria și Primul Război Mondial, „Războiul Regelui” a fost inclus într-un program educațional prin primul turneu istoric național, iar aceste două filme documentare acoperă perioada istoriei moderne a României până în anii ’47 și începutul erei comuniste în România.

„Regele Mihai a avut o viață plină de provocări. «Războiul Regelui» surprinde curajul acțiunilor Regelui Mihai la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Documentarul vine cu explicații la suferințele de durată ale poporului român din acele vremuri tulburi până la sfârșitul zilelor Regelui Mihai în 2017. Acest an 2021 Centenar ne dă șansa de a reflecta la contribuția sa către nație și popor” – John Florescu, Executive Producer „Războiul Regelui”.

Acest an unic, ce aniversează centenarul nașterii Regelui Mihai, își propune să ofere publicului timpul necesar pentru a înțelege istoria, lucru care ajută la reflectarea în viitorul apropiat.
“Cum se spune, a înțelege istoria ne ajută să nu repetăm greșeli din trecut și să onorăm eroii. Modele pentru tinerele generații sunt greu de găsit în aceste zile și ne bucuram cu atât mai mult pentru audiența BIFF, căci în această toamnă, pe lânga filme bune din festivaluri internaționale, vom pune pe ecran și istoria noastră, mai ales pentru publicul tânăr” – Dan Drăghicescu, producător asociat al Bucharest International Film Festival.
Bucharest International Film Festival este prima mare competiție cinematograficӑ de film de lungmetraj organizatӑ în Capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. În 2021 este organizat de către Fundația CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Cele 16 ediții anterioare ale festivalului au confirmat necesitatea existenței unui asemenea eveniment și recunoaṣterea sa pe plan național și internațional prin prezența publicului și prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.
Pentru cea de-a XVII-a ediție, festivalul va organiza atât proiecții în săli, cât și în aer liber, respectând toate măsurile de protecție sanitară și normele prevăzute de contextul epidemiologic actual.

 

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.