Secțiunea istorică din cadrul Bucharest International Film Festival este dedicată anului Centenar Regele Mihai
https://www.ziarulmetropolis.ro/sectiunea-istorica-din-cadrul-bucharest-international-film-festival-este-dedicata-anului-centenar-regele-mihai/

Cea de-a XVII-a ediţie a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 – 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiţiei de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai aşteptate filme recente din întreaga lume, aduce şi o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secţiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României, şi este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric „Războiul Regelui” deschide programul aniversar.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2021

Dan Drăghicescu (foto), producător asociat al Bucharest International Film Festival 2021, împreună cu Dana Dimitriu-Chelba, inițiatoarea și directorul BIFF, au introdus în acest an aniversar secțiunea istorică dedicată Regelui Mihai, iar în cadrul festivalului va putea fi vizionat filmul cap de afiș al acestui centenar, „Războiul Regelui”. Această producție istorică este filmată în cinci țări, în regia lui Trevor Poots, avându-i ca producător executiv pe John Florescu, producător senior pe Viorel Chesaru și producător asociat pe Dan Drăghicescu.

Filmul “Războiul Regelui” vine precum ploaia după o lungă secetă. După ani de propagandă comunistă și necunoaștere, documentarul arată modestia, loialitatea și curajul Regelui Mihai. Era timpul ca acest film să apară, o dovedește și felul în care este primit de oameni. Filmul are calități remarcabile. Este documentat atent. Are vivacitate, culoare, inedit și este veridic și convingător în fiecare clipă.” – M.S.R. Margareta, Custodele Coroanei României.

Filmul aduce în prim-plan perioada celui de-al doilea Război Mondial prin ochii Regelui Mihai, ca pe o lecție de istorie. Alături de „Maria, inima României”, documentar despre Regina Maria și Primul Război Mondial, „Războiul Regelui” a fost inclus într-un program educațional prin primul turneu istoric național, iar aceste două filme documentare acoperă perioada istoriei moderne a României până în anii ’47 și începutul erei comuniste în România.

„Regele Mihai a avut o viață plină de provocări. «Războiul Regelui» surprinde curajul acțiunilor Regelui Mihai la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Documentarul vine cu explicații la suferințele de durată ale poporului român din acele vremuri tulburi până la sfârșitul zilelor Regelui Mihai în 2017. Acest an 2021 Centenar ne dă șansa de a reflecta la contribuția sa către nație și popor” – John Florescu, Executive Producer „Războiul Regelui”.

Acest an unic, ce aniversează centenarul nașterii Regelui Mihai, își propune să ofere publicului timpul necesar pentru a înțelege istoria, lucru care ajută la reflectarea în viitorul apropiat.
“Cum se spune, a înțelege istoria ne ajută să nu repetăm greșeli din trecut și să onorăm eroii. Modele pentru tinerele generații sunt greu de găsit în aceste zile și ne bucuram cu atât mai mult pentru audiența BIFF, căci în această toamnă, pe lânga filme bune din festivaluri internaționale, vom pune pe ecran și istoria noastră, mai ales pentru publicul tânăr” – Dan Drăghicescu, producător asociat al Bucharest International Film Festival.
Bucharest International Film Festival este prima mare competiție cinematograficӑ de film de lungmetraj organizatӑ în Capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. În 2021 este organizat de către Fundația CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Cele 16 ediții anterioare ale festivalului au confirmat necesitatea existenței unui asemenea eveniment și recunoaṣterea sa pe plan național și internațional prin prezența publicului și prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.
Pentru cea de-a XVII-a ediție, festivalul va organiza atât proiecții în săli, cât și în aer liber, respectând toate măsurile de protecție sanitară și normele prevăzute de contextul epidemiologic actual.

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.