Sectorul 4 al Municipiului București și conceptul de smart city prin Strategia de Dezvoltare Locală 2020-2024 
https://www.ziarulmetropolis.ro/sectorul-4-al-municipiului-bucuresti-si-conceptul-de-smart-city-prin-strategia-de-dezvoltare-locala-2020-2024/

Proiect ”e-CETĂȚEAN (Cunoaştere, Egalitate, Transparenţă, Administraţie, Țintă, Evoluţie, Actualitate, Normalitate)”, cod MySMIS 126477, SIPOCA 507.

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2020

O simplă trecere prin sectorul 4 ne captează atenția prin schimbarea evidentă la față a acestei zone a Capitalei. În ultimii ani, întreaga strategie de dezvoltare locală a sectorului a avut la bază conceptul de smart city, iar rezultatele sunt deja vizibile: 

stații de alimentare pentru mașini electrice; 

piețe de alimente moderne, cu climatizare, parcări suspendate sau terenuri de sport cu noctură amenajate pe acoperiș; 

pereți verzi pe clădiri școlare; 

mașini electrice nepoluante în parcul auto al poliției locale; 

platforme online de comunicare cu cetățenii și de soluționare a nevoilor lor precum: plata online a taxelor și impozitelor, închirierea unui loc de parcare sau obținerea unui certificat de urbanism prin câteva click-uri din propria sufragerie…. 

Iar acesta e doar începutul. 

O nouă strategie de dezvoltare, pentru perioada 2020-2024, se află în curs de elaborare, ducând conceptul la un alt nivel. 

O platformă digitală complexă, un spațiu virtual unic, care să adune în același loc toate serviciile pentru cetățeni, pe care primăria le poate pune la dispoziția acestora prin câteva click-uri de pe telefon, tabletă sau PC, are scopul de a elimina birocrația și a transparentiza activitatea primăriei în relația cu membrii comunității. 

Noua strategie de dezvoltare și spațiul virtual unic se află în plin proces de concretizare prin proiectul ”eCETĂȚEAN (Cunoaștere, Egalitate, Transparență, Administrație, Țintă, Evoluție, Actualitate, Normalitate)”, cod MySMIS 126477, SIPOCA 507. 

Proiectul e-CETĂȚEAN este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 (www.poca.ro), se implementează în perioada noiembrie 2018  octombrie 2020 și are următoarele obiective: 

Obiectivul general/Scopul proiectului 

Dezvoltarea unui management performant la nivelul Primariei Sectorului 4 Bucuresti, prin cresterea calității procesului decizional, reducerea birocratiei, cresterea eficientei, transparenței si integrității serviciilor publice oferite cetățenilor si mediului de afaceri ca urmare a introducerii unui spațiu virtual unic si a arhivei electronice. 

Obiectivele specifice ale proiectului  

OS1:Îmbunatățirea procesului decizional și de planificare strategică la nivelul Sectorului 4 prin schimburi de experiență, analiza și evaluarea intermediară a Strategiei de Dezvoltare a Sectorului 4 2016-2020 si elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2020-2024

OS2: Simplificarea procedurilor, accesul rapid la informații si reducerea birocrației pentru cetățeni si mediul de afaceri prin implementarea spațiului virtual unic la nivelul sectorului si a arhivei electronice.

OS3: Dezvoltarea cunostințelor si abilităților profesionale pentru 90 de persoane din grupul- țintă: 75 de persoane ca urmare a implementării spațiului virtual unic al Sectorului 4 și arhivei electronice și 15 persoane pe teme de planificare strategică și politici publice locale. Formarea celor 90 de persoane va cuprinde un modul de dezvoltare durabilă, egalitate de șanse, nediscriminare și egalitate de gen.

Rezultate așteptate  

Rezultat de program 1: Mecanisme si proceduri standard implementate la nivel local pentru fundamentarea deciziilor și planificarea strategică pe termen lung, atins prin rezultatul de proiect 1 – Analiza intermediara a Strategiei de Dezvoltare a Sectorului 4 pentru perioada 2016-2020 în vederea evaluării performanței si identificării măsurilor de revizuire  

Rezultat de program 1: Mecanisme si proceduri standard implementate la nivel local pentru fundamentarea deciziilor si planificarea strategica pe termen lung atins prin rezultatul de proiect 2 – Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Sectorului 4 pentru perioada 2020-2024

Rezultat de program 3: Proceduri simplificate pentru reducerea birocrației pentru cetățeni la nivel local corelate cu Planul integrat de simplificare a procedurilor administrative pentru cetaþeni implementate, atins prin rezultatul de proiect 3 – spațiul virtual unic al Sectorului 4 

Rezultat de program 3: Proceduri simplificate pentru reducerea birocrației pentru cetățeni la nivel local corelate cu Planul integrat de simplificare a procedurilor administrative pentru cetaþeni implementate, atins prin rezultatul de proiect 4  Arhiva de copii digitale ale documentelor tradiționale existente, care prezintă valoare operațională în prezent și integrare în spațiul virtual unic al Sectorului 4 

Rezultat de program 5: Cunostințe si abilități ale personalului din autoritățile si instituțiile publice locale îmbunătățite, în vederea sprijinirii măsurilor/acțiunilor vizate de acest obiectiv specific, atins prin rezultatul de proiect 5  Formarea personalului din cadrul Primăriei Sectorului 

pe teme specifice de interes care au legătură direct cu obiectivul proiectului propus: – 75 de persoane din grupul-țintă instruite în urma implementării spațiului virtual unic al Sectorului 4 și pentru utilizarea arhivei digitale 

– 15 persoane din grupul-țintă instruite pe teme de planificare strategică și politici publice locale 

 – 90 de participanți la un modul de curs de dezvoltare durabilă șegalitate de șanse 

Rezultat de program 1: Mecanisme și proceduri standard implementate la nivel local pentru fundamentarea deciziilor și planificarea strategică pe termen lung, atins prin rezultatul de proiect 6 – 3 schimburi de experiență cu autorități/instituții/organisme ale administrațiilor publice international 

Informații suplimentare despre proiectul eCETATEAN se află pe site-ul www.ps4.ro. 

Pentru informații despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

Aici Moscova, noua producție multimedia semnată de Catinca Drăgănescu, aduce în premieră în România textul autoarei contemporane Iulia Pospelova, în traducerea Ralucăi Rădulescu. Primele reprezentații ale spectacolului montat la unteatru, în parteneriat cu CINETic, vor avea loc joi, pe 28 octombrie, de la ora 19:00, și vineri, pe 29 octombrie, de la ora 18:00.

26
/10
/21

Pe 2 noiembrie 2021, Asociația Opus lansează site-ul bilingv casedemuzicieni.ro, un proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului București – Oraș deschis 2021.

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.

26
/10
/21

De 93 de ani, străbătând prin vremuri liniștite, dar și prin perioade extrem de dificile (ca timpurile pe care le trăim astăzi), RADIO ROMÂNIA intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate. În fiecare an, data de 1 noiembrie este un moment de sărbătoare, ce punctează aniversarea difuzării (în 1928) a primei emisiuni a serviciului public de radio. Momentul este marcat mereu și de un concert prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, înființată de dirijorul Mihail Jora în același an al inaugurării instituției de presă.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.