Sectorul 4 al Municipiului București și conceptul de smart city prin Strategia de Dezvoltare Locală 2020-2024 
https://www.ziarulmetropolis.ro/sectorul-4-al-municipiului-bucuresti-si-conceptul-de-smart-city-prin-strategia-de-dezvoltare-locala-2020-2024/

Proiect ”e-CETĂȚEAN (Cunoaştere, Egalitate, Transparenţă, Administraţie, Țintă, Evoluţie, Actualitate, Normalitate)”, cod MySMIS 126477, SIPOCA 507.

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2020

O simplă trecere prin sectorul 4 ne captează atenția prin schimbarea evidentă la față a acestei zone a Capitalei. În ultimii ani, întreaga strategie de dezvoltare locală a sectorului a avut la bază conceptul de smart city, iar rezultatele sunt deja vizibile: 

stații de alimentare pentru mașini electrice; 

piețe de alimente moderne, cu climatizare, parcări suspendate sau terenuri de sport cu noctură amenajate pe acoperiș; 

pereți verzi pe clădiri școlare; 

mașini electrice nepoluante în parcul auto al poliției locale; 

platforme online de comunicare cu cetățenii și de soluționare a nevoilor lor precum: plata online a taxelor și impozitelor, închirierea unui loc de parcare sau obținerea unui certificat de urbanism prin câteva click-uri din propria sufragerie…. 

Iar acesta e doar începutul. 

O nouă strategie de dezvoltare, pentru perioada 2020-2024, se află în curs de elaborare, ducând conceptul la un alt nivel. 

O platformă digitală complexă, un spațiu virtual unic, care să adune în același loc toate serviciile pentru cetățeni, pe care primăria le poate pune la dispoziția acestora prin câteva click-uri de pe telefon, tabletă sau PC, are scopul de a elimina birocrația și a transparentiza activitatea primăriei în relația cu membrii comunității. 

Noua strategie de dezvoltare și spațiul virtual unic se află în plin proces de concretizare prin proiectul ”eCETĂȚEAN (Cunoaștere, Egalitate, Transparență, Administrație, Țintă, Evoluție, Actualitate, Normalitate)”, cod MySMIS 126477, SIPOCA 507. 

Proiectul e-CETĂȚEAN este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 (www.poca.ro), se implementează în perioada noiembrie 2018  octombrie 2020 și are următoarele obiective: 

Obiectivul general/Scopul proiectului 

Dezvoltarea unui management performant la nivelul Primariei Sectorului 4 Bucuresti, prin cresterea calității procesului decizional, reducerea birocratiei, cresterea eficientei, transparenței si integrității serviciilor publice oferite cetățenilor si mediului de afaceri ca urmare a introducerii unui spațiu virtual unic si a arhivei electronice. 

Obiectivele specifice ale proiectului  

OS1:Îmbunatățirea procesului decizional și de planificare strategică la nivelul Sectorului 4 prin schimburi de experiență, analiza și evaluarea intermediară a Strategiei de Dezvoltare a Sectorului 4 2016-2020 si elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2020-2024

OS2: Simplificarea procedurilor, accesul rapid la informații si reducerea birocrației pentru cetățeni si mediul de afaceri prin implementarea spațiului virtual unic la nivelul sectorului si a arhivei electronice.

OS3: Dezvoltarea cunostințelor si abilităților profesionale pentru 90 de persoane din grupul- țintă: 75 de persoane ca urmare a implementării spațiului virtual unic al Sectorului 4 și arhivei electronice și 15 persoane pe teme de planificare strategică și politici publice locale. Formarea celor 90 de persoane va cuprinde un modul de dezvoltare durabilă, egalitate de șanse, nediscriminare și egalitate de gen.

Rezultate așteptate  

Rezultat de program 1: Mecanisme si proceduri standard implementate la nivel local pentru fundamentarea deciziilor și planificarea strategică pe termen lung, atins prin rezultatul de proiect 1 – Analiza intermediara a Strategiei de Dezvoltare a Sectorului 4 pentru perioada 2016-2020 în vederea evaluării performanței si identificării măsurilor de revizuire  

Rezultat de program 1: Mecanisme si proceduri standard implementate la nivel local pentru fundamentarea deciziilor si planificarea strategica pe termen lung atins prin rezultatul de proiect 2 – Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Sectorului 4 pentru perioada 2020-2024

Rezultat de program 3: Proceduri simplificate pentru reducerea birocrației pentru cetățeni la nivel local corelate cu Planul integrat de simplificare a procedurilor administrative pentru cetaþeni implementate, atins prin rezultatul de proiect 3 – spațiul virtual unic al Sectorului 4 

Rezultat de program 3: Proceduri simplificate pentru reducerea birocrației pentru cetățeni la nivel local corelate cu Planul integrat de simplificare a procedurilor administrative pentru cetaþeni implementate, atins prin rezultatul de proiect 4  Arhiva de copii digitale ale documentelor tradiționale existente, care prezintă valoare operațională în prezent și integrare în spațiul virtual unic al Sectorului 4 

Rezultat de program 5: Cunostințe si abilități ale personalului din autoritățile si instituțiile publice locale îmbunătățite, în vederea sprijinirii măsurilor/acțiunilor vizate de acest obiectiv specific, atins prin rezultatul de proiect 5  Formarea personalului din cadrul Primăriei Sectorului 

pe teme specifice de interes care au legătură direct cu obiectivul proiectului propus: – 75 de persoane din grupul-țintă instruite în urma implementării spațiului virtual unic al Sectorului 4 și pentru utilizarea arhivei digitale 

– 15 persoane din grupul-țintă instruite pe teme de planificare strategică și politici publice locale 

 – 90 de participanți la un modul de curs de dezvoltare durabilă șegalitate de șanse 

Rezultat de program 1: Mecanisme și proceduri standard implementate la nivel local pentru fundamentarea deciziilor și planificarea strategică pe termen lung, atins prin rezultatul de proiect 6 – 3 schimburi de experiență cu autorități/instituții/organisme ale administrațiilor publice international 

Informații suplimentare despre proiectul eCETATEAN se află pe site-ul www.ps4.ro. 

Pentru informații despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.

21
/03
/14

Două filme-eveniment vor marca deschiderea și închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania 2014 (TIFF 2014). Pe 30 mai, gala de deschidere aduce Philomena, de Stephen Frears, iar ]n ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, va rula cel mai așteptat film al anului, Boyhood - Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

21
/03
/14

Nu sunt premiile BAFTA, Cesar sau Goya, asumate ca modele, însă Premiile Gopo îşi au rostul lor, în ciuda numeroaselor probleme din firava industrie românească de film. Ziarul Metropolis şi-a desemnat favoriţii pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei, care va avea loc luni.

20
/03
/14

Colivia (un experiment locativ ce contestă normele acceptate de folosire a spațiilor personale) prezintă ,,stagiunea cu final deschis", un experiment teatral bilunar. Al treilea spectacol din cadrul stagiunii, ,,Buzunarul cu pâine”, adaptare după Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Bogdan, va fi pus în scenă duminică, 23 martie, începând cu ora 14:45.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 19 martie (1917) s-a născut, la Bucureşti, pianistul și compozitorul Dinu Lipatti? Lipatti a crescut cu muzica încă din leagăn. Tatăl său a fost un amator de muzică înstărit, care studiase cu Sarasate și Carl Flesch, mama sa, o pianistă talentată, iar George Enescu era nașul său. Muzica a fost preocuparea lui din copilărie. Mama sa obişnuia să spună că “băiatul cânta la pian înainte de a fi învățat să zâmbească”. La 4 ani, Dinu Lipatti dădea concerte de caritate și începea să compună piese elaborate.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.