”Self Portrait as Charles Darwin” şi ”Memories”, de Adrian Ghenie, scoase la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/self-portrait-as-charles-darwin-si-memories-de-adrian-ghenie-scoase-la-licitatie/

Două tablouri semnate Adrian Ghenie, ”Self Portrait as Charles Darwin” şi ”Memories”, vor fi scoase la licitaţia de artă contemporană de la Sotheby’s, miercuri. Cele două lucrări sunt estimate la 3 milioane de lire sterline, respectiv 550.000 de lire sterline.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2017

”Self Portrait as Charles Darwin” a fost creat în 2011 şi este una dintre cele mai reuşite lucrări ale lui Adrian Ghenie, este descrierea din catalogul licitaţiei Sotheby’s.

În multe aspecte, subiectul tabloului este centrat pe cariera lui Ghenie. În 2013, prima expoziţie a lui Adrian Ghenie, de la galeria Pace din New York, s-a axat în principal pe dialogul darwinian, iar în 2015, Ghenie a reluat tema pentru expoziţia de la Bienala de la Veneţia, ediţia 56.

În multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin.

”Memories”,

”Memories”,

Al doilea tablou care este scos la licitaţie, pe 8 martie, la Londra, ”Memories”, a fost estimat între 350.000 şi 550.000 de lire sterline, fiind datat 2007. Tabloul provine dintr-o colecţie privată de la Zurich.

În licitaţia de la Londra se regăsesc tablouri de Jean-Michel Basquiat – ”Untitled ( One Eyed Man ar Xerox Face), care are o valoare estimată la 10 milioane de lire sterline, precum şi un Andy Warhol – ”San Francisco Silverspot” – estimat la 1,8 milioane de lire sterline.

Licitaţia prezintă o selecţie remarcabilă de lucrări ale maeştrilor artei contemporane, care include peisajul lui Gerhard Richter, ”Eisberg” (estimat la 12 milioane de lire sterline), dar şi extrordinarul ”L’homme au papillon”, de Jean Dubuffet.

Adrian Ghenie a cucerit Londra pe 6 octombrie 2016, cu ocazia unei licitaţii organizate de casă Christie’s, când o lucrare de-a sa, “Nickelodeon”, a fost adjudecată pentru suma de 7,109,000 de lire sterline (7,8 milioane de euro).

La 39 de ani Adrian Ghenie e pe lista scurtă a celor mai mari case de licitaţii din lume, iar lucrările sale sunt achiziţionate şi expuse de cele mai mari şi cunoscute muzee.

(Sursa: news.ro)

Foto: ”Self Portrait as Charles Darwin” şi ”Memories”, de Adrian Ghenie – news.ro

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.