Semifinala Secțiunii de Violoncel din cadrul Concursului Enescu 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/semifinala-sectiunii-de-violoncel-din-cadrul-concursului-enescu-2016/

Șase muzicieni din Rusia, Japonia, Spania, Turcia, Statele Unite ale Americii şi România s-au calificat în Semifinala Secţiunii de Violoncel din cadrul Concursului Enescu 2016.

Un articol de Liliana Matei|10 septembrie 2016

Șase muzicieni din Rusia, Japonia, Spania, Turcia, Statele Unite ale Americii și România s-au calificat în Semifianla Secțiunii de Violoncel a Concursului Internațional „George Enescu” 2016. Juriul de specialitate a anunțat rezultatele vineri seară.

Etapa a II-a a Concursului Internațional „George Enescu” 2016, Secțiunea Violoncel, s-a desfășurat în zilele de 8 și 9 septembrie, la Ateneul Român.

Juriul de specialitate a decis vineri, 9 septembrie, concurenţii calificaţi pentru Semifinala Concursului: Anastasia Kobekina (Rusia), Ayano Kamimura (Japonia), Mon-Puo Lee (Spania), Jamal Aliyev (Turcia), Zlatomir Fung (Statele Unite ale Americii) și Octavian Lup (România).

Juriul Secțiunii de Violoncel a ediției 2016 a Concursului Enescu este format din David Geringas, (Președintele Juriului), Alexandra Guțu, Arto Noras, Julius Berger, Frans Helmerson, Marin Cazacu, Mirel Iancovici și Philippe Muller.

Semifinala Concursului Enescu la Secțiunea Violoncel se va desfăşura duminică, pe 11 septembrie, de la ora 16.00, la Ateneul Român. Finala Concursului, Secțiunea Violoncel, constând în trei concerte cu orchestă, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu va avea loc pe 13 septembrie, de la ora 18.00, în Sala Mare a Ateneului Român. Bilete pentru Finala de Violoncel mai sunt încă disponibile, în rețeaua EVENTIM.

Între 3 și 25 septembrie, 196 de tineri artiști de pe tot globul vin la București să-și trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediției 2016 a Concursului Internațional George Enescu. Premiile sunt în valoare totală de 115.000 de euro, la acestea adăugându-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum și premii speciale și oportunități de promovare internațională.

Desfășurat într-un nou concept, la ediția 2016, Concursul Enescu aduce pe aceeași scenă și artiști consacrați – membri ai juriului, laureați din anii anteriori care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, care vor susține recitaluri extraordinare. În egală măsură, Concursul Enescu 2016 implică publicul prin intermediul unei aplicații inedite, care permite utilizatorilor să-și înscrie propriul vis de viață pe site-ul Concursului și Festivalului. Recitalurile și concertele cu orchestră din cadrul Concursului Enescu 2016 sunt transmise live în România, pe www.festivalenescu.ro, la TVR 2 și pe un ecran în fața Ateneului Român, precum și în întreaga lume, de către postul de muzică clasică online Medici TV.

“Visez fără încetare. Cât exist, vreau să cânt” – sunt cuvintele lui George Enescu, pe care ediția 2016 a Concursului Enescu le readuce în lumină, printr-o provocare pe care o lansează atât tinerilor artiști, cât și publicului: “Trăiește-ți visul!”. Suntem suma visurilor noastre, ca indivizi și ca societate. Concursul Enescu 2016 invită la o recunoaștere și celebrare a visurilor care ne duc mai departe, din perspectiva tinerilor artiști selectionați care intră în competiție, precum și din perspectiva publicului care vine să îi susțină în sala Ateneului Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.