Şerban Foarţă şi Andrei Şerban distinşi cu premii speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/serban-foarta-si-andrei-serban-distinsi-cu-premii-speciale-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural/

Luni, 18 martie, începând cu ora 19:00, la Teatrul Odeon, va avea loc Gala Premiilor Radio România Cultural, eveniment la care se vor decerna premii pentru opt secţiuni diferite.

Un articol de Andrada Văsii|15 martie 2013

Gala Premiilor Radio România Cultural, un eveniment de tradiţie şi cu prestigiu, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, va avea loc luni, 18 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, într-o atmosferă caracterizată de eleganţă, fineţe şi bun gust. Amfitrion va fi actorul VLAD IVANOV.

Vor fi acordate premii la opt secţiuni diferite care au fost gândite pentru a crea o imagine cât mai fidelă a lumii culturale româneşti şi a celor mai importante realizări ale anului 2012, în diferite domenii ale culturii : proză, poezie, teatru, film, muzică, arte plastice, ştiinţa şi educaţie. Din juriu fac parte: scriitorul şi profesorul Titus Vîjeu, scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul şi traducătorul Valentin Protopopescu, publicistul şi eseistul Dorin Liviu Bîtfoi şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

În cadrul galei vor fi acordate şi cinci premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi:

Premiul de Excelenţă îi va fi decernat scriitorului Şerban Foarţă

Premiul Lux Mundi îi revine regizorului Andrei Şerban

Premiul ”In memoriam Iosif Sava” se va acorda tenorului Bogdan Mihai

Premiul pentru “Proiecte culturale” îi va reveni Centrului de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti ARCUB

Premiul “Radio România 85” se va acorda Târgului Internaţional “Gaudeamus” – Carte de învăţătură

Nominalizările pe domenii ale Galei Premiilor Radio România Cultural sunt următoarele:

Poezie
Marius Chivu, Vîntureasa de plastic, Editura Brumar
Bogdan-Alexandru Stănescu, Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul, Editura Cartea Românească
Dan Sociu, Poezii naive şi sentimentale, Editura Cartea Românească

Proză
Dan Coman, Parohia, Editura Cartea Românească
Florina Ilis, Vieţile paralele, Editura Cartea Românească
Veronica D. Niculescu, Roşu, roşu, catifea, Editura Casa de pariuri literare
Filip Florian, Toate bufniţele, Editura Polirom
Simona Sora, Hotel Universal, Editura Polirom

Film

După dealuri de Cristian Mungiu
Toată lumea din familia noastră de Radu Jude
Visul lui Adalbert de Gabriel Achim
Despre oameni şi melci de Tudor Giurgiu

Teatru
Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional I. L.Caragiale din Bucureşti pentru Anul Caragiale
Alexandru Dabija, regia spectacolelor Doua loturi de I. L.Caragiale, la Teatrul Naţional din Bucuresti, si Platonov de Cehov, la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu
Ionel Mihăilescu, rolul Arturo Ui, în spectacolul Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită de Bertolt Brecht, la Teatrul “Odeon” din Bucureşti
Iulia Popescu, rolul Karolina, în spectacolul Absint de Maga Fertacz, la Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov

Arte plastice

Dan Bota, pictor
Aurel Bulacu, grafician, profesor
Elena Surdu Stănescu, sculptorita
Gheorghe Anghel, pictor, dr. prof univ.

Muzică

Dirijorul Tiberiu Soare
Pianista Luiza Borac
Cvartetul Arcadia

Educaţie

Agenţia Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – pentru organizarea ediţiei din 2012 a Premiilor European Language Label

Muzeul Naţional de Istorie naturală „Grigore Antipa”

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Institutul pentru Stiinţele Educaţiei pentru organizarea editiei din 2012 aLaboratorului de educaţie nonformală

Ştiinţă

Dr. fiz. Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Nucleară “Horia Hulubei”, IFIN-HH
Matei Ciocârlie şi Radu Rusu, SUA, câştigătorii premiului IEEE RAS Early Career în domeniul roboticii

Info:

Gala se va transmite în direct la Radio România Cultural, Radio Târgu Mureş, TVR2 şi pe internet la www.radioromaniacultural.ro.

Ambianţa sonoră va fi asigurată de Cristian Soleanu la saxofoane, George Natsis la pian, Adrian Mircea Flautistu la contrabas şi chitară bas şi Vlad Popescu la baterie, solistă Nadia Trohin.

 

Foto credit: Carmencita Brojboiu

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!