Şerban Foarţă şi Andrei Şerban distinşi cu premii speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/serban-foarta-si-andrei-serban-distinsi-cu-premii-speciale-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural/

Luni, 18 martie, începând cu ora 19:00, la Teatrul Odeon, va avea loc Gala Premiilor Radio România Cultural, eveniment la care se vor decerna premii pentru opt secţiuni diferite.

Un articol de Andrada Văsii|15 martie 2013

Gala Premiilor Radio România Cultural, un eveniment de tradiţie şi cu prestigiu, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, va avea loc luni, 18 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, într-o atmosferă caracterizată de eleganţă, fineţe şi bun gust. Amfitrion va fi actorul VLAD IVANOV.

Vor fi acordate premii la opt secţiuni diferite care au fost gândite pentru a crea o imagine cât mai fidelă a lumii culturale româneşti şi a celor mai importante realizări ale anului 2012, în diferite domenii ale culturii : proză, poezie, teatru, film, muzică, arte plastice, ştiinţa şi educaţie. Din juriu fac parte: scriitorul şi profesorul Titus Vîjeu, scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul şi traducătorul Valentin Protopopescu, publicistul şi eseistul Dorin Liviu Bîtfoi şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

În cadrul galei vor fi acordate şi cinci premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi:

Premiul de Excelenţă îi va fi decernat scriitorului Şerban Foarţă

Premiul Lux Mundi îi revine regizorului Andrei Şerban

Premiul ”In memoriam Iosif Sava” se va acorda tenorului Bogdan Mihai

Premiul pentru “Proiecte culturale” îi va reveni Centrului de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti ARCUB

Premiul “Radio România 85” se va acorda Târgului Internaţional “Gaudeamus” – Carte de învăţătură

Nominalizările pe domenii ale Galei Premiilor Radio România Cultural sunt următoarele:

Poezie
Marius Chivu, Vîntureasa de plastic, Editura Brumar
Bogdan-Alexandru Stănescu, Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul, Editura Cartea Românească
Dan Sociu, Poezii naive şi sentimentale, Editura Cartea Românească

Proză
Dan Coman, Parohia, Editura Cartea Românească
Florina Ilis, Vieţile paralele, Editura Cartea Românească
Veronica D. Niculescu, Roşu, roşu, catifea, Editura Casa de pariuri literare
Filip Florian, Toate bufniţele, Editura Polirom
Simona Sora, Hotel Universal, Editura Polirom

Film

După dealuri de Cristian Mungiu
Toată lumea din familia noastră de Radu Jude
Visul lui Adalbert de Gabriel Achim
Despre oameni şi melci de Tudor Giurgiu

Teatru
Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional I. L.Caragiale din Bucureşti pentru Anul Caragiale
Alexandru Dabija, regia spectacolelor Doua loturi de I. L.Caragiale, la Teatrul Naţional din Bucuresti, si Platonov de Cehov, la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu
Ionel Mihăilescu, rolul Arturo Ui, în spectacolul Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită de Bertolt Brecht, la Teatrul “Odeon” din Bucureşti
Iulia Popescu, rolul Karolina, în spectacolul Absint de Maga Fertacz, la Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov

Arte plastice

Dan Bota, pictor
Aurel Bulacu, grafician, profesor
Elena Surdu Stănescu, sculptorita
Gheorghe Anghel, pictor, dr. prof univ.

Muzică

Dirijorul Tiberiu Soare
Pianista Luiza Borac
Cvartetul Arcadia

Educaţie

Agenţia Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – pentru organizarea ediţiei din 2012 a Premiilor European Language Label

Muzeul Naţional de Istorie naturală „Grigore Antipa”

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Institutul pentru Stiinţele Educaţiei pentru organizarea editiei din 2012 aLaboratorului de educaţie nonformală

Ştiinţă

Dr. fiz. Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Nucleară “Horia Hulubei”, IFIN-HH
Matei Ciocârlie şi Radu Rusu, SUA, câştigătorii premiului IEEE RAS Early Career în domeniul roboticii

Info:

Gala se va transmite în direct la Radio România Cultural, Radio Târgu Mureş, TVR2 şi pe internet la www.radioromaniacultural.ro.

Ambianţa sonoră va fi asigurată de Cristian Soleanu la saxofoane, George Natsis la pian, Adrian Mircea Flautistu la contrabas şi chitară bas şi Vlad Popescu la baterie, solistă Nadia Trohin.

 

Foto credit: Carmencita Brojboiu

16
/10
/15

Începând de astăzi şi până pe 25 octombrie, la Cluj se desfăşoară cea de-a șaptea ediție a festivalului Comedy Cluj. Din programul festivalului fac parte şi 5 filme distribuite în România de Independenta Film: La Famille Belier, Une heure de tranquillite, Le tout nouveau testament, La Rancon de Gloire şi Queen and Country.

16
/10
/15

Între 23 și 29 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, vor rula câteva dintre cele mai aplaudate filme de la Cannes, unele distinse cu marile premii – Dheepan (Palme d’Or), The Lobster (Premiul Juriului), The Assassin (Premiul pentru Regie), Chronic (Premiul pentru scenariu), maratonul de 338 de minute Arabian Nights, Tale of Tales (cu Salma Hayek și Toby Jones), Louder than Bombs, Mustang (un „The Virgin Suicides” în versiune orientală), La tierra y la sombra (Camera d’Or). Biletele pentru Les Films de Cannes à Bucarest au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro și la casieriile cinematografelor în care va avea loc Les Films de Cannes à Bucarest.

16
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, Marina Constantinescu deschide noul sezon Nocturne cu poveşti despre Aferim!, dar şi despre actorul care vine din lumea teatrului şi care a cunoscut faima datorită filmului. De la ora 23.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+

16
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „Macbeth” (2015), al doilea lungmetraj al regizorului australian Justin Kurzel, este o adaptare destul de fidelă celebrei piese a lui Shakespeare, având pe afiş două staruri fără reproş - Michael Fassbender şi Marion Cotillard. În ciuda unor excese vizuale, filmul transmite forţă şi grandoare.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

15
/10
/15

„Marmură”, nouă premieră la Bulandra, este unul dintre foarte rarele spectacole de pe scenele bucureștene care seamănă, fie și din profil, unei capodopere. De ce? O sumară expunere de motive, deci.

15
/10
/15

Actrița britanică Emilia Clarke, cunoscută în special pentru rolul din serialul Game of Thrones, a fost desemnată cea mai sexi femeie a anului 2015 de revista Esquire. În septembrie, Emilia Clarke a fost desemnată femeia anului și de către revista GQ. Recent, a jucat rolul Sarah Conor în „Terminator: Genisys”.

15
/10
/15

Duminică, 18 octombrie, de la ora 20:00, are loc premiera oficială a spectacolului DON JUAN INFERNO – un poem teatral-coregrafic, care prezintă povestea infernului acestui binecunoscut aventurier. Organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, spectacolul se va juca la Sala ARCUB din Batiște nr. 14.

14
/10
/15

„4 A.M. Cantosuri domestice” este o plachetă de versuri de Radu Vancu. 4 A.M. este cea mai grea oră dintr-o noapte. Puțini reușesc să o depășească. Încă și mai puțini dintre supraviețuitori sunt poeți.

14
/10
/15

Meryl Streep, câștigătoare a trei premii Oscar, va fi președinta juriului Festivalului internațional de Film de la Berlin de anul viitor. În vârstă de 66 de ani, Meryl Streep a fost recompensată cu Ursul Onorific de Aur la Berlinala din 2012 pentru întreaga activitate în lumea filmului.

14
/10
/15

Un film despre scandalul în care este implicat constructorul de automobile german Volkswagen, care va avea la bază un proiect de carte scris de Jack Ewing, va fi produs de studioul Paramount şi de actorul Leonardo DiCaprio.