Serban Pavlu: băiatul bun – băiatul rău, în „Umbre”, noul serial HBO
https://www.ziarulmetropolis.ro/serban-pavlu-baiatul-bun-baiatul-rau-in-umbre-noul-serial-produs-de-hbo/

HBO a lansat noul serial „Umbre”, produs în România, un serial ce reuneşte nume de valoare din cinematografia românească: Dorel Vişan, Șerban Pavlu, Doru Ana, Sergiu Costache, Andi Vasluianu sau Gabriel Spahiu.

Un articol de Georgiana Ene|29 decembrie 2014

Considerat cel mai bun scenariu scris vreodată pentru un serial românesc, „Umbre” are tot ce-i trebuie: imagine, conflict, actori mobilizați și… propune o idee foare generoasă de decădere a omului. Acest lucru este promvat pentru că ne aflăm într-o lume a dezumanizării, o lume fără Dumnezeu, una în care omul are mereu tendința de a ocarî și de a jigni.

În „Umbre”, fiecare are ceva de ascuns. Spre deosebire de primele două seriale produse de HBO Europe: “Rămâi cu mine” – care prezintă oamenii în esența lor, cu pasiunile, iluziile, temerile, singurătatea, nesiguranța sau visurile lor și “În derivă” – în care Marcel Iureș joacă rolul unui pshioterapeut, “Umbre” prezintă o altă latură a lumii, despre care știm câte ceva, dar pe care o facem uitată și o ignorăm, deși ea există: lumea interlopă.

Serialul, o dramă cu influențe de comedie neagră, spune povestea lui Relu (Șerban Pavlu), un taximetrist care face bani ca recuperator pentru un Serban Pavlumafiot local. După ce omoară accidental un om, Relu vrea să iasă din lumea interlopă, dar nu mai are cale de întoarcere.

Relu are doi copii, o soție și o viață dublă. Privit prin ochii familiei sale, Relu Oncescu pare un taximetrist obișnuit. Nimeni nu bănuiește că acesta lucrează ca recuperator pentru Căpitanu’ (Doru Ana) recuperatorul local.

Niciuna dintre cele două lumi (a familiei și a mafiei) nu știe de existența celeilalte. Relu reușește să țină totul sub control. Oare va reuși? Pentru că zi de zi, secretele adunate devin din ce în ce mai apăsătoare, iar minciunile încep să iasă la suprafață una câte una.

Scenariul producției, care are la bază un format australian – “Small Time Gangster”, este adaptat de Bogdan Mirică și este regizat de Igor Cobileanski (“La limita de jos a cerului”) cu excepția a două episoade regizate de Bogdan Mirică, în timp ce imaginea este semnată de Andrei Butică.

Distribuția este şi ea una de excepţie: Şerban Pavlu, Maria Obretin, Andreea, Dan Hurduc, Mădălina Craiu, Gabriel Huian, Doru Ana, Dorel Vişan, Ştefan Velniciuc, Sergiu Costache, Andi Vasluianu , Gabriel Spahiu, Diana Cavallioti şi Sorin Cociş.

Foto: Serban Pavlu, Umbre – HBO

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.