Şerban Pavlu şi Emanuel Pârvu, premiaţi la Sarajevo: „Nu ne aşteptam”
https://www.ziarulmetropolis.ro/serban-pavlu-si-emanuel-parvu-premiati-la-sarajevo-nu-ne-asteptam/

Corespondenţă de la Sarajevo de Ionuţ Mareş: Şerban Pavlu şi Emanuel Pârvu au fost premiaţi joi seară la Festivalul de Film de la Sarajevo, cu „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”. Primul pentru cel mai bun actor, iar al doilea pentru cel mai bun regizor.

Un articol de Ionuţ Mareş|18 august 2017

„Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” a avut premiera mondială în competiţia cele de-a 23-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo (11-18 august), unde a concurat cu alte şase lungmetraje de ficţiune din zona balcanică.

Şi unde a câştigat două trofee: Premiul de regie, pentru Emanuel Pârvu şi Premiul pentru cel mai bun actor, pentru Şerban Pavlu.

Filmul este debutul în regia de lungmetraj a lui Emanuel Pârvu şi este povestea unui bărbat dintr-un sat izolat de munte, căruia îi moare soţia şi care încearcă să îţi păstreze cu orice preţ fata de la orfelinat pe care a avut-o în grijă timp de opt ani.

Doru, personajul principal, este interpretat de actorul Șerban Pavlu, iar alături de el mai joacă actori precum Ana Radu, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Dan Aștilean, Radu Gabriel, Rodica Negrea, Ion Sapdaru, Mişu Dinvale, Vlad Corbeanu, Lucian Ghimiși, Costel Cașcaval, Radu Zetu sau Alexandru Mavrodineanu. Imaginea este semnată de Silviu Stavilă.

„Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” este un film independent, produs de Miruna Berescu, prin FAMart Productions. Filmul este coprodus de Dan Chișu, prin DaKINO Productions și de Ceramus Film.

Cel mai bun film din competiţie a fost desemnat lungmetrajul georgian „Scary Mother”, realizat de regizoarea Ana Urushadze. Cea mai bună actriţă a fost aleasă Ornela Kapetani, din filmul albanez „Daybreak” (r. Gentian Koçi). Iar filmul bulgar „Directions”, de Stephan Komandarev, a fost recompensat cu o menţiune specială a juriului pentru întreaga distribuţie.

Ziarul Metropolis a stat de vorbă cu Şerban Pavlu şi Emanuel Pârvu despre importanţa celor două premii, imediat după ceremonia de închidere a Festivalului de la Sarajevo.

Şerban Pavlu:

Către toţi studenţii la actorie, către toţi actorii în devenire, către toţi tinerii actori: se poate. Dacă vrei cu adevărat şi crezi cu adevărat, se poate. Noi am făcut acest film cu nimic şi, pur şi simplu, având încredere. Ar fi fost de ajuns şi doar dacă ajungeam în selecţia oficială. Dar faptul că s-au şi câştigat premii e total dement.

Sunt şocat (de premiul câştigat – n.r.). Am mai fost aici, cu „Toată lumea din familia noastră” (r. Radu Jude), şi e oricum fantastic că vii înapoi într-un festival destul de mare şi de serios.

Nu mă aşteptam. Pur şi simplu nu mă aşteptam. E total, total, total neaşteptat. Nu ştiu să spun de ce, dar nu mă aşteptam. Nu am crezut.

Emanuel Pârvu:

Absolut fabulos. Sunt a doua oară la Sarajevo şi deja am luat „Inima Sarajevo” (denumirea trofeului – n.r.) ca cel mai bun regizor. Mi-a intrat în inimă acest oraş. Sper să mă întorc la Sarajevo tot cu un film în competiţie. E absolut minunat. Nu mă aşteptam.

Înseamnă foarte mult. Ca debutant, îţi dă aripi să continui. E o confirmare că credinţele tale despre cinema nu sunt greşite şi că există oameni pe planeta asta care fac cinema şi apreciază îndrăzneala, acest tip de tăietură, acest tip de montaj, lucruri care ţin de fapt de cinema. Am sperat foarte mult să le vadă cineva. E un film atipic. E un film antispectacular. Nu e un film uşor. Doar poţi să speri că există oameni pe lumea asta care se uită şi apreciază acest tip de cinema de artă, care nu e chiar atât de vandabil.

De când a fost anunţată selecţia, m-am apucat de scris pentru al doilea lungmetraj. Îţi dă o confirmare. E foarte frumos să îţi spună lumea că ai un film bun, dar e foarte ciudat să îl ţii acasă în sertar şi să te uiţi doar cu prietenii tăi. Atunci când vine o competenţă, recunoscută ca o competenţă în domeniu, să îţi spună: „da, e bine ce faci”, acest lucru nu poate fi măsurat în cuvinte.

 

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.