Sergei Loznitsa a primit Trofeul ANONIMUL 2019 pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale 
https://www.ziarulmetropolis.ro/sergei-loznitsa-a-primit-trofeul-anonimul-2019-pentru-contributia-sa-la-frumusetea-cinematografiei-universale/

Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa a urcat aseară, 8 august, pe scena festivalului din Sfântu Gheorghe pentru a primi Trofeul ANONIMUL pentru contribuţia sa la frumuseţea cinematografiei universale. Momentul a fost urmat de proiecţia primului său lungmetraj de ficţiune „My Joy”. În introducerea acestui film, pe scenă a urcat şi actorul român Vlad Ivanov, colaborator al cineastului la primele sale lungmetraje de ficţiune, „My Joy” şi „In the Fog”.

Un articol de Petre Ivan|9 august 2019

„Am venit la ANONIMUL direct din studioul de editare al următorului meu film, care va fi prezentat în câteva săptămâni în cadrul Festivalului de Film de la Veneția. Nu mă opresc, nici măcar acum, după ce am primit acest trofeu, am foarte multe filme de făcut, inclusiv ceea ce cred că va fi cel mai bun film al meu. Vă mulțumesc pentru acest premiu și pentru că arătați publicului filmele mele.”, a spus Sergei Loznitsa în discursul său de acceptare a Trofeului ANONIMUL, înmânat de directorul artistic al festivalului, Miruna Berescu.

„Oamenii normali nu fac niciodată cinematografie. Trebuie să fii puţin nebun să participi la o astfel de activitate, care este ciudată, pentru că nimeni nu ştie ce facem. Nu există, ştiţi. Apare şi dispare imediat.”, a mai adăugat Sergei Loznitsa.

Festivalul de Film ANONIMUL îi dedică regizorului Sergei Loznitsa o retrospectivă cu șapte dintre filmele sale: My Joy”, „In the Fog”, „A Gentle Creature”, „Donbass”, „Maidan”, „Austerlitz” și „The Trial”. Actorul Vlad Ivanov, de asemenea invitat special la ANONIMUL 2019, se regăsește pe genericul a două dintre cele 4 filme de ficțiune regizate de Loznitsa –  My Joy” și „In the Fog”.

Regizorul Sergei Loznitsa a sosit la ANONIMUL alături de Maria Choustova, director de casting și producător, care a înființat alături de Loznitsa casa de producție Atoms & Void și care va participa, alături de acesta, la sesiunile de întrebări și răspunsuri, care vor avea loc în cadrul festivalului:

„Suntem norocoși să avem colegi atât de talentați în România ca Vlad Ivanov, cu care sunt sigură că vom mai lucra, ca directorul de imagine Oleg Mutu, cu care Sergei a lucrat la toate cele patru filme de ficțiune ale sale, precum și mulți alți colaboratori de aici. România este parte din viața și opera lui Sergei”.

Sâmbătă, 10 august, de la ora 15.00,  Sergei Loznitsa va susține un masterclass, iar cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune al său, „A Gentle Creature”, va rula înaintea Galei de Închidere a celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL. 

Printre cineaștii care de-a lungul timpului au fost primit Trofeul ANONIMUL pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale se regăsesc Park Chan-wook, Emir Baigazin, Michael Franco, Nuri Bilge Ceylan, Ken Loach, Istvan Szabo și Krzysztof Zanussi. 

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL are loc în perioada 5 – 11 august, la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării. Accesul la proiecțiile din cadrul festivalului este gratuit. 

Ne puteţi urmări pe:

http://www.festival-anonimul.ro | Facebook | Instagram

Foto: Sergei Loznitsa, ANONIMUL – Radu Afloarei, Florin Ghioca

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.