Sergiu Cioiu, one-man show la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/sergiu-cioiu-one-man-show-la-sala-radio/

Pe 12 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Radio Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru şi ironic, în care poezia şi cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: „Sergiu Cioiu, one-man show, cântece ale prezentului continuu”.

Un articol de Liliana Matei|1 decembrie 2019

Recitalul are la bază versuri de mari poeți români (Adrian Păunescu, Marin Sorescu, Romulus Vulpescu, George Ranetti, George Topârceanu, Miron Radu Paraschivescu și Alexandru Mandy.  Sergiu Cioiu va fi acompaniat de Lyuben Gordievski (pian şi baian), Vlad Crețu (chitara), Adrian Flautistu (contrabas), Dan Incrosnatu (percuţie).

Sergiu Cioiu, om spectacol, cu o lungă experiență de actor-cântăret, stabilit de 37 de ani în Canada, revine periodic în țară, toamna și primăvara, din 2016. Artistul participă la emisiuni de televiziune, prezintă recitaluri de succes pe scenele bucureştene, şi ale unor teatre din ţară, în care îmbină cântecul cu poezia, reușind o adevărată fuziune cu publicul spectator.

Cunoscut interpret de muzică uşoară din anii ’60, ’70, ’80, Sergiu Cioiu, despre care Nichita Stănescu scria „Bucuria interpretării lui, ne deschide pleoapa cu un răsărit de stea…” a lansat mari piese de succes precum „Cântecul vântului”, „Glasul tău”, „Pentru cine?”, „Mersi, Bécaud”, „Primul loc de pe pământ”, „Cred” și  Tripticul patrimonial dedicat  operelor lui Constantin Brâncuși, de la Tg. Jiu, „Poarta sărutului”, „Masa tăcerii”,  „Coloana fără sfârşit”.

În foaierul Salii Radio, se va putea viziona o remarcabilă expoziție de fotografii, „Sergiu Cioiu, din spectacole”, semnată de cunoscuta realizatoare TVR, Ioana Bogdan.

Pentru publicul amator, de asemenea,  se vor găsi  cele 4 albume discografice, ale lui Sergiu Cioiu apărute între anii 2016-2019, editate de Casa de Discuri  Eurostar, ultimul, fiind „Pur și simplu Sergiu Cioiu – Compoziții proprii, pe versuri de mari mari poeți romani,  înfățișându-l ca un veritabil compozitor – 17 muzichii  izbutite (variate ca stil, tempo, culoare, armonie, oferind multiple nuanțe de interpretare) învelesc în carcasă sonoră poezii adevărate, de mare profunzime; unele sobre, altele sprințare, unele elegiace, altele de-adreptul filozofice și unele chiar umoristice, valori literare românești. CD-ul cuprinde înregistrari dintr-un concert live (Teatrelli, oct. 2018) realizat alături de 4 excelenți muzicieni.

  1. “Vântule şi alte cantece, Sergiu Cioiu cântă Mandy” (dublu album)
  2. “Pe cine numim …EU” (dublu album cu cântece si poezii de Marin Sorescu).
  3. “Cine a găsit tinerețea mea…” (cântece din repertoriul artistului pe muzica celor mai cunoscuți și valoroşi compozitori din patrimoniul muzicii uşoare româneşti: Florin Bogardo, Ion Cristinoiu, Felicia Donceanu, Mihai Dumbravă, Robert Flavian, Cornel Fugaru, Emanuel Ionescu, Nicolae Kirculescu, Radu Şerban, Vasile Veselovski, H. Malineanu, Temistocle Popa, Laurentiu Profeta, Andrei Proşteanu, Vasile V. Vasilache).
  4. “Pur și simplu Sergiu Cioiu” (compoziții proprii pe versuri de mari poeți români).

În acestă perioadă a lansat un volum de memorii, intitulat Nu știm aproape nimic – Pusa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu (Editura Ars Longa), alcătuit de autoarea Pușa Roth. Volumul este însoțit de un audiobook – o trecere în revistă a acelei epoci, în care s-au lansat cântece esențiale din repertoriul artistului.

Sergiu Cioiu este absolvent al I.A.T.C. „I.L. Caragiale” (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică – Arta Actorului, promoția 1964).

În perioada 1964-1967, este angajat al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București, unde este cotat ca un apreciat interpret de cântec poetic. În august 1965, selecționat de Bruno Coquatrix, este remarcat pe scena Teatrului Olympia din Paris. În cunoscuta revistă Le Figaro, a fost comparat cu Yves Montand (din perioada tinereții) şi cu Marcel Mouloudji.

Din anul 1966, îmbrățișează o carieră de artist independent, performând pe diferite scene din România, Europa (Franța, URSS, Polonia, Belgia, Olanda) și Israel.

Între 1972 și 1975, este actor al Teatrului de Operetă “Ion Dacian” din București.

În perioada 1975-1982, este  profesor de actorie pentru învățământul artistic la Școala Populară de Artă din București, la catedrele de actorie și canto. În această perioadă înființează Teatrul de hîrtie, un teatru-studiu bazat pe dramatizări din poezia românească. Spectacolele de poezie și muzică realizate de Cioiu au fost premiate în cadrul unor festivaluri naţionale.

În anul 1982, părăsește țara împreună cu familia și se stabilește mai întîi în Franța, apoi în Canada, la Ottawa.

În Canada, oferă ateliere de arta actorului la University of Ottawa, colaborează cu Teatrul municipal din Hull (Théâtre de l’Île), continuă o activitate de actor, interpret de cântec și poezie.

Din 2016, revine anual în România, cu recitaluri de poezie și muzică, pe scenele unor teatre din București, Brașov, Caracal, Cluj, Constanţa, Craiova, Iași, Slatina, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea.

Apare la numeroase emisiuni de radio şi televiziune.

Tot din 2016, lansează prin Casa de Discuri Eurostar, trei albume discografice.

De asemenea, în primăvara anului 2016, lansează un volum de memorii, intitulat Nu știm aproape nimic – Pusa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu (Editura Ars Longa). Volumul este însoțit de un audiobook – o trecere în revistă a acelei epoci, în care s-au lansat cântece esențiale din repertoriul artistului.

07
/08
/15

Câteodată, viața privată a muzicienilor este mai palpitantă decât ficțiunea. Știați că Bach a avut 20 de copii, Mozart avea un umor scatologic, iar Wagner a întreținut relații amoroase scandaloase?

07
/08
/15

Performance-ul Explicit Content cu Sergiu Matiş va fi prezentat la teatrul Schauspielhaus din Viena, luni, 10 august, la ora 23.00 şi miercuri, 12 august, la ora 21.00. Reprezentaţiile au loc în cadrul ImPulsTanz 2015, festivalul internaţional de dans de la Viena care se va încheia pe 16 august.

07
/08
/15

Muzicienii austrieci Johann Strauss Ensemble, supranumiți de presa internațională "Regii Valsului", vor străbate ţara noastră într-un turneu național, între 10 şi 21 decembrie. Concertul de la București va avea loc pe 21 decembrie în proaspăt renovata Sală Mare a Teatrului Național.

07
/08
/15

Seria concertelor de vară de la Institutul Cultural Român începe luni, 10 august 2015, de la ora 20.00. „De la Edith Piaf la Maria Tănase” se av desfăşura în grădina Institutului Cultural Român, cu Jezebel (Izabela Barbu), acompaniată de Alexandru Burca (pian) și Dan Încrosnatu (baterie).

06
/08
/15

Ediţia a XVl-a a Festivalului Internaţional “Enescu şi muzica lumii”, ce se va desfășura între 10 și 26 august 2015 la Sinaia, (dar și la Bucureşti, unde se va relua unul dintre concerte), are în program 12 concerte și recitaluri, majoritatea găzduite de Casino-ul din Sinaia.

06
/08
/15

Celebra soprană româncă Angela Gheorghiu va fi distinsă cu premiul European Cultural Award 2015. Printre câștigătorii care vor urca anul acesta pe scenă alături de Angela Gheorghiu se numără și tenorul german Jonas Kaufmann și Orchestra Filarmonică de Tineret a Mării Baltice.

04
/08
/15

Știați că instrumentele Filarmonicii din Berlin cântăresc 11 tone, că Yehudi Menuhin a mâncat în cantina muncitorilor din Casa Parlamentului și că Bucureștiul va primi la toamnă peste 20 000 de turiști străini? Ziarul Metropolis v-a pregătit un top al evenimentelor inedite din cadrul Festivalului Enescu. Ediția 2015 începe pe 30 august.

04
/08
/15

În această perioadă are loc la Brăila cea de-a 20-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional de canto „Hariclea Darclée”, patronat de soprana Mariana Nicolesco. Astăzi şi mâine, la Teatrul Municipal din localitate, se desfăşoară etapa finală a competiţiei.

04
/08
/15

Între 5 și 14 august 2015, în grădina verde de la Green Hours are loc Estivalul de Chitară. 10 recitaluri, 18 artiști și multă muzică frumoasă, cu chitare, lăute, triluri de soprană, percuții cu ritmuri colorate, pian, fagot, setar, tanbour, daf și chiar un flaut fermecat.

04
/08
/15

Europa FM și Primăria Mangalia au adus atmosfera muzicii clasice pe plaja dintre Venus și Saturn, duminică 2 august într-un spectacol excepțional în care orchestra simfonică a Teatrului Național de Operă Oleg Danovski a interpretat teme din musicaluri faimoase, dar și reinterpretări simfonice ale unor hituri pop internaționale la Europa FM Live Symphony.

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

03
/08
/15

Sâmbătă seara publicul brăilean i-a aplaudat cu entuziasm, odată cu toţi tinerii participanţi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, pe artiştii chinezi prezenţi la Brăila, care au oferit încântătoare melodii din ţara lor ca omagiu adus evenimentelor muzicale care ne fascinează pe toţi în aceste zile.

31
/07
/15

Printr-o suită de evenimente, cu sprijinul ICR Londra, în spaţii de mare vizibilitate şi prestigiu, capitala britanică va deveni, în următoarele săptămâni, scena unei veritabile veri muzicale româneşti.

31
/07
/15

Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu – anunţă organizatorii - nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziție şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

30
/07
/15

Duminică, 2 august, de la ora 20.30, bucureștenii sunt așteptați la deschiderea oficială a celei de-a patra ediții a evenimentului „Cinema în aer liber” în Parcul Titan, scena lac. Evenimentul va începe cu un spectacol inovator și grandios susținut de Zoli TOTH Project, care va prezenta publicului cel mai nou concept de fusion din România, combinând genul clasic cu cel pop, rock sau electro.