Seri de film în satele din Ilfov, cu Caravana Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/seri-de-film-in-satele-din-ilfov-cu-caravana-metropolis/

Până pe 18 iulie, al X-lea sezon al cinematografului călător Caravana Metropolis aduce în faţa publicului unele dintre cele mai bune filme noi de autor, apreciate la marile festivaluri internaţionale şi în cinematografele din întreaga lume.

Un articol de Liliana Matei|15 iulie 2021

Desfășurată între 12 și 18 iulie, caravana trece prin satele Buriaș, Bălteni și Periș din județul Ilfov, oferind seri memorabile de petrecut împreună cu prietenii și familia.

Proiecțiile au loc în aer liber, de la ora 21:30, iar accesul se face începând cu ora 20:45. Intrarea la toate proiecțiile este liberă pentru public.

Prima zi a evenimentului a adus la Buriaș, pe terenul de fotbal, ANOTHER ROUND/ ÎNCĂ UN RÂND (Danemarca, Suedia) în regia lui Thomas Vinterberg, pe 13 iulie publicul a putut vedea EDMOND/ CYRANO, MON AMOUR (Franța, Belgia, 2018) în regia lui Alexis Michalik, iar cea de-a treia zi a însemnat proiecția la Bălteni, în curtea unei grădinițe, a filmului BABYTEETH: PRIMA IUBIRE (Australia), în regia lui Shannon Murphy.

Astăzi, 15 iulie, este programat PARASITE/ PARAZIT (Coreea de Sud), în regia lui Bong Joon Ho, cu Kang-ho Song și Sun-kyun Lee, film deținător al unor premii importante precum Premiul Oscar pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film străin, Cel mai bun scenariu, Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin și Palme d’Or la Cannes.

Parasite îi prezintă pe membrii familiei lui Ki-Taek care au o relație apropiată, dar toți patru sunt șomeri. Într-o zi, fiul cel mare, Ki-woo, este recomandat de către prietenul său, student la o universitate de prestigiu, pentru un post de meditator. În speranța unui venit constant pentru familia sa, Ki-woo se îndreaptă spre casa familiei Park pentru un interviu. Ajuns acolo, o întâlnește pe Yeon-kyo, frumoasa moștenitoare a acestui imperiu. În urma acestei prime întâlniri între două familii și două lumi total opuse, membrii lor se trezesc în mijlocul unor situații incontrolabile.

Programul următoarelor zile ale Caravanei Metropolis poate fi consultat mai jos:

Periș, curtea Liceului Teoretic nr. 1

16 iulie

EDMOND/ CYRANO, MON AMOUR (Franța, Belgia, 2018)

Regie: Alexis Michalik

Sinopsis: Decembrie 1897, Paris. Edmond Rostand nu a împlinit încă treizeci de ani, dar are deja doi copii și o mulţime de griji. Nu a mai scris nimic de doi ani. Disperat, îi propune marelui actor Constant Coquelin o nouă piesă, o comedie eroică, în versuri, pentru stagiunea de sărbători. Edmond începe să scrie această piesă de la care nimeni nu așteaptă mare lucru. Astfel se naște Cyrano de Bergerac.

Detalii: 110 minute, AP 12, comedie istorică

17 iulie

JACKIE ȘI OOPJEN (Olanda, foto)

Regia: Annamaria van de Mond

Detalii: 2020, 90 minute, +7

Sinopsis: Jackie și Oopjen, filmul olandez în regia Annemariei van de Mond, este o comedie pentru întreaga familie care ne invită să ne plimbăm printre galeriile și operele de artă ale muzelui Rijksmuseum din Amsterdam. La închiderea programului pentru vizitatori, Jackie, fetița de 12 ani a unui custode descoperă că unul dintre faimoasele tablouri ale lui Rembrandt se trezește la viață. O prietenie puțin probabilă se leagă atunci când Oopjen (un personaj faimos din tabloul lui Rembrandt) o confundă pe Jackie cu sora ei demult pierdută.

18 iulie

BABYTEETH: PRIMA IUBIRE (Australia)

Regia: Shannon Murphy

Sinopsis: Doi părinți descoperă că fiica lor de 16 ani (Eliza Scanlen, starul seriei HBO Sharp Objects), bolnavă de cancer, s-a îndrăgostit de un dealer de droguri. Prima iubire nu a fost niciodată mai importantă. Mai ales când ar putea fi și ultima.

Detalii: 120 minute, N15, comedie, dramă

Pentru programul complet al Caravanei Metropolis și informații despre filme, puteți accesa platformele web www.cinemainaerliber.ro și facebook.com/Cinemainaerliber/.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Metropolis, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.