Seri de Film UrbanEye la Anuala de Arhitectură București
https://www.ziarulmetropolis.ro/seri-de-film-urbaneye-la-anuala-de-arhitectura-bucuresti/

În ediţia din 2016 a Anualei de Arhitectură de la Bucureşti (4 iulie 2016 – 4 mai 2017), UrbanEye va proiecta trei filme în grădina Casei Universitarilor (strada Dionisie Lupu, nr. 46).

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2016

El barri s’ha de defensar urmărește lupta locuitorilor unuia dintre cele mai pitorești cartiere ale Barcelonei împotriva dezvoltatorilor imobiliari și a invaziei de turiști, 74m2 spune povestea unui experiment social despre integrare și înțelegere care a avut loc în Valparaiso, Chile, iar Frei Otto: Spanning the future reconstruiește viața și munca unuia dintre cei mai importanți arhitecți ai secolului nostru, prin ochii și vorbele sale, dar și ale contemporanilor săi. Proiecțiile vor avea loc în zilele de 12, 13 și 14 iulie, de la ora 21:30.

El barri s’ha de defensar (Cartierul se va apăra – Spania, 2013, 53’), regizat de Neus Ràfols și Cristina Mora, face o cronică a luptei împotriva dezvoltatorilor imobiliari pe care locuitorii pitorescului cartier Barceloneta o duc din 2005. Într-un oraș vizitat anual de milioane de oameni, păstrarea farmecului local, dar și a unui ritm de viață liniștit a devenit scopul acestor spanioli. Spunem NU marilor hoteluri, apartamentelor de vacanță și iahturilor scumpe – acesta e mesajul clar transmis de liderii locuitorilor din Barceloneta, fie că sunt bărbați și femei care locuiesc în cartier de 50 de ani, pescari sau activiști tineri din diferite mișcări sociale. Tema El barri s’ha de defensar depășește granițele Barcelonei și este extrem de actuală pentru toate orașele secolului nostru. Pot locuitorii acestora să își păstreze stilul de viață tradițional? Filmul are subtitrare în limba engleză și va fi proiectat marți, 12 iulie.

Documentarul 74m2 (Chile, 2013, 67’), regizat de Paola Castillo și Tiziana Panizza, urmărește evoluția unui experiment social care a avut loc în Valparaios: 150 de familii de la perifieria orașului au fost relocate într-un complex imobiliar construit în centrul unui cartier al clasei de mijloc. Iselsa și Cathy, două prietene și lideri ai comunității, au lucrat împreună în acest proiect pentru integrarea într-un cartier care le respinge constant și le vede ca niște posibili delicvenți. 74m2 e o poveste despre lupta pentru o casă și pentru integrare. Care va fi deznodământul? Filmul are subtitrare în limba engleză și va fi proiectat miercuri, 13 iulie.

Frei Otto: Spanning the Future (2016, 60’), regizat de Joshua V. Hassel, este un film despre viața și munca lui Frei Otto, povestite de el și de cei pe care i-a inspirat. Documentarul include unul dintre ultimele interviuri acordate de Zaha Hadid și Frei Otto înainte de dispariția lor și poartă privitorii într-o călătorie de-a lungul istoriei arhitecturii care inspiră lumea de mâine. Înțelegerea relației dintre forțele naturii și arhitectură pe care o avea Frei Otto stă la baza arhitecturii de astăzi. Pe măsură ce tehnologia avansează, metodele lui devin din ce în ce mai răspândite în mediul construit, la fel ca și conceptele lui filozofice despre rezolvarea celor mai presante probleme globale. Filmul este vorbit în limba engleză și va fi proiectat joi, 14 iulie.

Documentarul de joi va fi precedat de o prezentare adresată publicului larg, nu doar arhitecților, ținută de Vlad Moraru. Frei Otto si suprafețele minimale explică relația dintre structurile de tensiune folosite de Frei Otto și modelele geometrice numite “suprafețe minimale”, care stau în spatele acestori structuri. Acestea “suprafețe minimale” au o foarte lungă si fascinantă istorie, ele reprezentând modele teoretice în nenumărate situații practice, precum: structurile de tensiune în arhitectură, membranele celulare în biologie și găurile negre în astrofizică.
Proiecțiile vor avea loc în zilele de 12, 13 și 14 iulie, de la ora 21:30.

Cele trei proiecții fac parte din Serile de Film UrbanEye, care au loc de-a lungul anului în București și în țară. Cea de-a patra ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în noiembrie, la București.

INFO

Proiectul UrbanEye a fost inițiat în 2014 ca platformă de discuție prin intermediul filmului, pe tema arhitecturii și a orașului, atât pentru profesioniștii din domeniu, cât și pentru publicul larg. Activitatea principală este organizarea primului festival de film din România care promovează discuția despre mediul construit și viața urbană. UrbanEye încurajează realizarea de filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană românească, printr-o secțiune specială în cadrul festivalului.

Festivalul de film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog. A treia ediție a festivalului este un Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București – Orașul in-vizibil și co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.

 

27
/08
/18

Făget a devenit în această vară o destinație culturală găzduind prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, eveniment ce face parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

16
/08
/18

În luna august, Asociația Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie și Stamate pe uvertura șalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligații lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ și produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

06
/08
/18

Reclama online realizată de Montreal Museum of Fine Arts pentru expoziţia de vară a fost blocată de platforma Facebook pentru că folosea nuduri abstracte pictate de Pablo Picasso. Muzeul a fost nevoit să ia legătura direct cu compania, pentru a reuşi să publice online advertorialul (puteți vedea reclama video în interiorul articolului).

03
/08
/18

Veniţi pe 10 august la “concert”? La care concert - vor întreba cei care se vor uita la fotografia de mai jos, ce pare a fi realizată în timpul unui astfel de show muzical, pe un mare stadion al lumii.

03
/08
/18

CRONICĂ DE FILM Cunoscut pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2008, şi pentru lungmetrajul de debut „Lupu” (2013), regizorul Bogdan Mustaţă revine cu un film cvasi-experimental de o oră, realizat în 3D, „My Life Rehearsed In One Leg”.

02
/08
/18

Expo ShortFest 2018, platforma de expoziție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Arkadia ShortFest, propune un performance interactiv semnat de Mihai Zgondoiu.  Expo ShortFest promovează în fiecare an proiecte artistice apreciate național și internațional, amenajate în spații neconvenționale, transformând astfel experiența iubitorilor de artă într-una cât mai autentică. 

02
/08
/18

Fundația Calea Victoriei îi așteaptă pe cei doritori, în luna august, cu o varietate de cursuri și evenimente culturale: de la dezvoltare personală până la arte, de la exercițiile de autenticitate și înțelepciunea Poveștilor din „1001 de nopți” până la designul interior ca modalitate de a crea Spații fericite.

30
/07
/18

Expoziţia dedicată de muzeul Luvru pictorului Eugène Delacroix a fost, cu peste jumătate de milion de vizitatori, cea mai frecventată din istoria muzeului francez. „Delacroix 1798 - 1863” va fi deschisă, începând cu luna septembrie, la Metropolitan Museum of Art din New York. La Paris, aceasta a fost vizitată, în medie, de 5.100 de persoane zilnic, timp de patru luni.