Seri de Film UrbanEye la Anuala de Arhitectură București
https://www.ziarulmetropolis.ro/seri-de-film-urbaneye-la-anuala-de-arhitectura-bucuresti/

În ediţia din 2016 a Anualei de Arhitectură de la Bucureşti (4 iulie 2016 – 4 mai 2017), UrbanEye va proiecta trei filme în grădina Casei Universitarilor (strada Dionisie Lupu, nr. 46).

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2016

El barri s’ha de defensar urmărește lupta locuitorilor unuia dintre cele mai pitorești cartiere ale Barcelonei împotriva dezvoltatorilor imobiliari și a invaziei de turiști, 74m2 spune povestea unui experiment social despre integrare și înțelegere care a avut loc în Valparaiso, Chile, iar Frei Otto: Spanning the future reconstruiește viața și munca unuia dintre cei mai importanți arhitecți ai secolului nostru, prin ochii și vorbele sale, dar și ale contemporanilor săi. Proiecțiile vor avea loc în zilele de 12, 13 și 14 iulie, de la ora 21:30.

El barri s’ha de defensar (Cartierul se va apăra – Spania, 2013, 53’), regizat de Neus Ràfols și Cristina Mora, face o cronică a luptei împotriva dezvoltatorilor imobiliari pe care locuitorii pitorescului cartier Barceloneta o duc din 2005. Într-un oraș vizitat anual de milioane de oameni, păstrarea farmecului local, dar și a unui ritm de viață liniștit a devenit scopul acestor spanioli. Spunem NU marilor hoteluri, apartamentelor de vacanță și iahturilor scumpe – acesta e mesajul clar transmis de liderii locuitorilor din Barceloneta, fie că sunt bărbați și femei care locuiesc în cartier de 50 de ani, pescari sau activiști tineri din diferite mișcări sociale. Tema El barri s’ha de defensar depășește granițele Barcelonei și este extrem de actuală pentru toate orașele secolului nostru. Pot locuitorii acestora să își păstreze stilul de viață tradițional? Filmul are subtitrare în limba engleză și va fi proiectat marți, 12 iulie.

Documentarul 74m2 (Chile, 2013, 67’), regizat de Paola Castillo și Tiziana Panizza, urmărește evoluția unui experiment social care a avut loc în Valparaios: 150 de familii de la perifieria orașului au fost relocate într-un complex imobiliar construit în centrul unui cartier al clasei de mijloc. Iselsa și Cathy, două prietene și lideri ai comunității, au lucrat împreună în acest proiect pentru integrarea într-un cartier care le respinge constant și le vede ca niște posibili delicvenți. 74m2 e o poveste despre lupta pentru o casă și pentru integrare. Care va fi deznodământul? Filmul are subtitrare în limba engleză și va fi proiectat miercuri, 13 iulie.

Frei Otto: Spanning the Future (2016, 60’), regizat de Joshua V. Hassel, este un film despre viața și munca lui Frei Otto, povestite de el și de cei pe care i-a inspirat. Documentarul include unul dintre ultimele interviuri acordate de Zaha Hadid și Frei Otto înainte de dispariția lor și poartă privitorii într-o călătorie de-a lungul istoriei arhitecturii care inspiră lumea de mâine. Înțelegerea relației dintre forțele naturii și arhitectură pe care o avea Frei Otto stă la baza arhitecturii de astăzi. Pe măsură ce tehnologia avansează, metodele lui devin din ce în ce mai răspândite în mediul construit, la fel ca și conceptele lui filozofice despre rezolvarea celor mai presante probleme globale. Filmul este vorbit în limba engleză și va fi proiectat joi, 14 iulie.

Documentarul de joi va fi precedat de o prezentare adresată publicului larg, nu doar arhitecților, ținută de Vlad Moraru. Frei Otto si suprafețele minimale explică relația dintre structurile de tensiune folosite de Frei Otto și modelele geometrice numite “suprafețe minimale”, care stau în spatele acestori structuri. Acestea “suprafețe minimale” au o foarte lungă si fascinantă istorie, ele reprezentând modele teoretice în nenumărate situații practice, precum: structurile de tensiune în arhitectură, membranele celulare în biologie și găurile negre în astrofizică.
Proiecțiile vor avea loc în zilele de 12, 13 și 14 iulie, de la ora 21:30.

Cele trei proiecții fac parte din Serile de Film UrbanEye, care au loc de-a lungul anului în București și în țară. Cea de-a patra ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în noiembrie, la București.

INFO

Proiectul UrbanEye a fost inițiat în 2014 ca platformă de discuție prin intermediul filmului, pe tema arhitecturii și a orașului, atât pentru profesioniștii din domeniu, cât și pentru publicul larg. Activitatea principală este organizarea primului festival de film din România care promovează discuția despre mediul construit și viața urbană. UrbanEye încurajează realizarea de filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană românească, printr-o secțiune specială în cadrul festivalului.

Festivalul de film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog. A treia ediție a festivalului este un Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București – Orașul in-vizibil și co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.

 

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.