Seria erotică ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey”-în topul preferinţelor deţinuţilor de la Guantanamo
https://www.ziarulmetropolis.ro/seria-erotica-cincizeci-de-umbre-ale-lui-grey-in-topul-preferintelor-detinutilor-de-la-guantanamo/

Volumele trilogiei erotice ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” (,,50 Shades of Grey”), de E. L. James, se numără printre cele mai căutate cărţi în rândul deţinuţilor închisorii de la Guntanamo, alături de Coran.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Volumele trilogiei erotice ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” (,,50 Shades of Grey”), de E. L. James, se numără printre cele mai căutate cărţi în rândul deţinuţilor închisorii de la Guntanamo, alături de Coran.

Trilogia nu este interzisă de autorităţi şi are acelaşi statut ca şi cărţile religioase sau revistele despre fotbal.

Subiectul a fost tratat amplu de presa americană, mai ales după ce reprezentantul democrat Jim Moran a declarat, după o vizită la închisoare, că volumul erotic este foarte căutat în rândul deţinuţilor, mai ales printre prizonierii din secţiunea dedicată teroriştilor.

Un bibliotecar al închisorii a declarat pentru AFP că materialele care conţin prea multă nuditate, violenţă sau dezvoltă idei extremiste sunt interzise în incintă. Milton, care este angajat al Pentagonului, trebuie să citească şi să vizioneze toate materialele cerute de prizonierii din secţiile 5 şi 6 ale închisorii, care formează majoritatea din totalul de 166 de deţinuţi.

Trilogia literară ,,50 Shades of Grey” – încadrată în aşa-zisul „mummy porn”, un gen literar destinat gospodinelor în vârstă de până la 50 de ani, aflate în căutarea erotismului şi a unei soluţii facile pentru a-şi condimenta căsniciile – a intrat fără probleme în securizata incintă.

Un volum pentru anumiţi deţinuţi

,,Nu există nicio restricţie legată de această carte”, a declarat căpitanul Andi Hahn, confirmând prezenţa mai multor copii ale volumelor în secţia 7, unde sunt încarceraţi cei care sunt consideraţi cei mai periculoşi deţinuţi. Pe de altă parte, gardienii spun că deţinuţii din secţiile 5 şi 6 nu au acces la acest volum.

Persoanele închise în secţia 7 sunt ori condamnate pentru terorism şi acte grave sau încarcerate temporar în timpul anchetelor şi au acces la o vastă colecţie de cărţi, ce include volume religioase, romane poliţiste, cărţi medicale, dar şi seria ,,Harry Potter” în limbile arabă, rusă, franceză, engleză şi farsi.

95 milioane de dolari

E. L. James, autoarea romanelor din trilogia erotică ,,50 Shades of Grey”, ocupă primul loc în topul Forbes al celor mai bine plătiţi scriitori din lume, cu venituri de 95 de milioane de dolari, obţinute în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Acţiunea romanelor din seria ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” se pretează polemicilor. Inspirate iniţial din cea mai în vogă idilă în rândul adolescenţilor din acest moment, cea dintre personajele Edward şi Bella din franciza ,,Twilight”, cărţile romancierei E. L. James iau o cu totul altă turnură. În Seattle, Anastasia Steele, o studentă în vârstă de 22 de ani şi încă virgină, cedează în faţa şarmului şi a practicilor sadomasochiste ale miliardarului Christian Grey.

Trilogia ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” va fi adaptată şi pentru marele ecran. Studiourile Universal Pictures au cumpărat drepturile de ecranizare pentru 5 milioane de dolari.

Deşi nu se ştie deocamdată cine va interpreta rolul principal în noua producţie cinematografică, reprezentanţii acestor studiouri hollywoodiene au anunţat că Sam Taylor-Johnson a fost aleasă pentru a asigura regia proiectului. Filmul va fi lansat pe 1 august 2014. În România, cartea a apărut la editura Trei.

Foto credit: E L James (Facebook)

11
/06
/21

Triumf Amiria și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) îi invită pe traducătorii profesioniști și amatori la un atelier de traducere queer cu profesoara universitară Ruxandra Vișan și traducătoarea Laura Sandu în cadrul secțiunii de literatură a proiectului.

08
/06
/21

„Unică în acest roman este vocea naratorului său, un amestec de Holden Caulfield și Karl Ove, maghiar și român, idealist și cinic, hibrid în multe sensuri, încercând să găsească claritatea, fără să știe de ce, dintr-un pur instinct moral și estetic, și fără să știe cum. Dacă acceptăm pactul autobiografic al cărții, atunci înțelegem lumea din care a ieșit unul dintre poeții cu adevărat originali ai noii generații. Mărcile lui lirice apar surprinzător și discret, ca mici puncte incandescente, și în proza fluidă și simplă prin care e spusă povestea anilor de rătăcire ai lui Dósa, probabil cel mai important scriitor maghiar de limbă română de azi.” (Adrian Lăcătuș).

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

31
/05
/21

O nouă carte care a ținut prima pagină a publicațiilor din întreaga lume în ultimii ani a apărut zilele acestea în traducere în colecția ANANSI World Fiction. Este vorba despre ”Niciun prieten, doar munții”, volum de memorii al cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, o istorie tăioasă ce descrie poveștile adevărate ale refugiaților de pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee, unde autorul a fost închis în 2013, după ce a fost prins încercând să intre cu barca în apele teritoriale ale statului australian.

30
/05
/21

„Mi se pare că mai degrabă aș putea fi învinuit de lăcomie, de beție, de superficialitate, de indiferență, de orice doriți”, îi scrie Cehov lui A.N. Pleșcev, prietenul lui, la 1888, „însă nu de dorința de a părea ori de a nu părea ceva. Nu m-am ascuns niciodată! Dacă dumneavoastră îmi sunteți drag, sau Suvorin, sau Mihailovski, n-o ascund nicăieri”.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

Luni, 24 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura•facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), Andreea Răsuceanu va intra în dialog cu redactorii Alecart, pornind de la romanul „Vîntul, duhul, suflarea”, recent publicat la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd”.

17
/05
/21

Noi, copiii din Bahnhof Zoo de Christiane F este una dintre acele cărți care nu te lăsa indiferent. Adicția în rândul adolescenților este văzută din interiorul unei povești de viață reale. Cum te afunzi într-o experiență traumatizantă, consumul de heroină, din dorința de a aparține, de a simți că ești important pentru cei din jur și că ceea ce trăiești are o intensitate ieșită din comun? Și ce șanse ai cu adevărat să o poți depăși?