Seria erotică ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey”-în topul preferinţelor deţinuţilor de la Guantanamo
https://www.ziarulmetropolis.ro/seria-erotica-cincizeci-de-umbre-ale-lui-grey-in-topul-preferintelor-detinutilor-de-la-guantanamo/

Volumele trilogiei erotice ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” (,,50 Shades of Grey”), de E. L. James, se numără printre cele mai căutate cărţi în rândul deţinuţilor închisorii de la Guntanamo, alături de Coran.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Volumele trilogiei erotice ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” (,,50 Shades of Grey”), de E. L. James, se numără printre cele mai căutate cărţi în rândul deţinuţilor închisorii de la Guntanamo, alături de Coran.

Trilogia nu este interzisă de autorităţi şi are acelaşi statut ca şi cărţile religioase sau revistele despre fotbal.

Subiectul a fost tratat amplu de presa americană, mai ales după ce reprezentantul democrat Jim Moran a declarat, după o vizită la închisoare, că volumul erotic este foarte căutat în rândul deţinuţilor, mai ales printre prizonierii din secţiunea dedicată teroriştilor.

Un bibliotecar al închisorii a declarat pentru AFP că materialele care conţin prea multă nuditate, violenţă sau dezvoltă idei extremiste sunt interzise în incintă. Milton, care este angajat al Pentagonului, trebuie să citească şi să vizioneze toate materialele cerute de prizonierii din secţiile 5 şi 6 ale închisorii, care formează majoritatea din totalul de 166 de deţinuţi.

Trilogia literară ,,50 Shades of Grey” – încadrată în aşa-zisul „mummy porn”, un gen literar destinat gospodinelor în vârstă de până la 50 de ani, aflate în căutarea erotismului şi a unei soluţii facile pentru a-şi condimenta căsniciile – a intrat fără probleme în securizata incintă.

Un volum pentru anumiţi deţinuţi

,,Nu există nicio restricţie legată de această carte”, a declarat căpitanul Andi Hahn, confirmând prezenţa mai multor copii ale volumelor în secţia 7, unde sunt încarceraţi cei care sunt consideraţi cei mai periculoşi deţinuţi. Pe de altă parte, gardienii spun că deţinuţii din secţiile 5 şi 6 nu au acces la acest volum.

Persoanele închise în secţia 7 sunt ori condamnate pentru terorism şi acte grave sau încarcerate temporar în timpul anchetelor şi au acces la o vastă colecţie de cărţi, ce include volume religioase, romane poliţiste, cărţi medicale, dar şi seria ,,Harry Potter” în limbile arabă, rusă, franceză, engleză şi farsi.

95 milioane de dolari

E. L. James, autoarea romanelor din trilogia erotică ,,50 Shades of Grey”, ocupă primul loc în topul Forbes al celor mai bine plătiţi scriitori din lume, cu venituri de 95 de milioane de dolari, obţinute în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Acţiunea romanelor din seria ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” se pretează polemicilor. Inspirate iniţial din cea mai în vogă idilă în rândul adolescenţilor din acest moment, cea dintre personajele Edward şi Bella din franciza ,,Twilight”, cărţile romancierei E. L. James iau o cu totul altă turnură. În Seattle, Anastasia Steele, o studentă în vârstă de 22 de ani şi încă virgină, cedează în faţa şarmului şi a practicilor sadomasochiste ale miliardarului Christian Grey.

Trilogia ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” va fi adaptată şi pentru marele ecran. Studiourile Universal Pictures au cumpărat drepturile de ecranizare pentru 5 milioane de dolari.

Deşi nu se ştie deocamdată cine va interpreta rolul principal în noua producţie cinematografică, reprezentanţii acestor studiouri hollywoodiene au anunţat că Sam Taylor-Johnson a fost aleasă pentru a asigura regia proiectului. Filmul va fi lansat pe 1 august 2014. În România, cartea a apărut la editura Trei.

Foto credit: E L James (Facebook)

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.