Serile frumoase de mai sunt de neuitat la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/serile-frumoase-de-mai-sunt-de-neuitat-la-teatrul-metropolis/

Spectacole regizate de Chris Simion-Mercurian, Vlad Zamfirescu, Andrei Huţuleac sau Mimi Brănescu, printre alţii, producţii în care joacă Adrian Titieni,  Marian Râlea, Emanuel Pârvu, Florin Busuioc sau Mirela Oprişor sunt doar câteva din propunerile acestei luni la Teatrul Metropolis.

Un articol de Cristina Enescu Aky|2 mai 2023

20 de reprezentații în care veți regăsi povești de zi cu zi și situații extraordinare, drame complexe și comedii deloc ușoare, cu personaje de pe toate scenele vieții. Creatorii de teatru care vă aduc aceste spectacole sunt atât artiști versați, cunsocuți pentru producții de succes, cât și tineri actori și regizori ale căror succese au atras atenția. Vă invităm să degustați ăn cele ce urmează câte puțin din fiecare spectacol, și vă așteptăm în frumoasele seri ale lunii mai în cele două săli ale teatrului de pe str. Mihai Eminescu 89.

 

Miercuri 3 mai, ora 19:00, Sala Centenar

Miercuri 24 mai, ora 19:00, Sala Centenar

DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN după Eric Emmanuel Schmitt

 

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Traducerea şi dramatizarea: Chris Simion Mercurian. Regia: Chris Simion Mercurian. Scenografia: Maria Miu

Cu: Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ / Gavril Pătru, Alma Lascu, Magda Catone / Elena Penescu, Dana Rusu

Durată: 2h

„Ne e greu adesea să acceptăm, darmite să intrăm într-un dialog, pe cei care au altă părere decât a noastră, altă religie, altă orientare sexuală, alte alegeri de viață de orice fel. Tocmai de aceea, un astfel de spectacol, care vorbește lin, frumos, sine ira et studio („fără ură și părtinire”) despre cum putem fi foarte diferiți ca alegeri, personalități și drumuri de viață, și în același timp să cunoaștem și să apreciem ceea ce avem în comun și ceea ce ne face, pe toți, oameni – este un spectacol necesar.

 

Vineri 5 mai, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

Sâmbătă 6 mai, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

Duminică 14 mai, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

LUMEA LUI FRANK de Alexandru Popa

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Vlad Zamfirescu. Scenografia: Mădălina Marinescu.Muzică: Mihai Georgescu (trupa Bere Gratis)

Cu: Adrian Titieni, Ștefana Samfira, Vlad Zamfirescu

Durată: 1h 45min

Noua producție inclusă în repertoriul Teatrului Metropolis, vorbește despre iubire, singurătate, disperare și reversul lor. Jason Banks, un bărbat de vârstă mijlocie, căsătorit, tatăl a doi copii, face ultimele pregătiri pentru iminenta mutare a familiei în alt oras, în care i s-a oferit un job mai bun. Toate detaliile plecării sunt rezolvate – locuința, școala copiilor, noua slujbă a soției – cu excepția situației lui Frank Banks, tatăl lui Jason. Ironia, umorul și revolta se succed natural în derularea spectacolului!

 

Duminică 7 mai, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

UN BASM URBAN de Norbert Boda

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regie și dramaturgie: Norbert Boda

Distribuție: Vlad Pânzaru, Tiberius Zavelea, Francesca Fulop, Stella Cora, David Drugaru, Ștefan Alexandru Iancu, Teona Stavarachi, Irina Sibef

Durată: 1h 45min

„Proiectul acesta a avut mai multe etape și încercări. Pe scurt, am ales actorii din distribuție și am făcut cu ei niște workshopuri unde i-am pus să scrie versuri pe niște beat-uri/instrumentaluri de hip-hop, iar apoi să le interpretaze. Eu notam, dezvoltam și încorporam ce era ofertant. Aveam deja o idee despre aventurile unor orfani într-un stil de „South Park” (n.r.: cunoscuta animație americană din 1997). După aceste workshopuri am scris un draft final pe care l-am trimis la UNITER, unde am fost și nominalizat pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2021”. Meritul nu este doar al meu, ci și al distribuției care a avut o contribuție dramaturgică semnificativă.” (Norbert Boda).

 

Luni 8 mai, ora 20:00, Sala Centenar

Luni 29 mai, ora 20:00, Sala Centenar

CALIFORNIA SUITE de Neil Simon

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Andrei Huțuleac. Decorul: concept colectiv.

Cu: Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta

Durată: 1h 30min

„California Suite e primul spectacol de teatru pe care îl regizez. Și deși în mod uzual aș fi avut o mulțime de lucruri de spus pe această temă, adevărul este că de această dată există ceva mai important în interiorul acestui demers decât faptul că e un debut regizoral. Anume: dorința de a rămâne împreună, fie și temporar, a unor actori care, din motive obiective (printre care și pandemia) nu mai urcaseră pe scenă de aproximativ un an de zile. Cu toții am pornit la drum dorindu-ne să facem un spectacol al nostru, prin care să ne redobândim demnitatea și bucuria jocului” ’(regizorul și actorul Andrei Huțuleac).

Miercuri 10 mai, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

WEEKEND COMEDY de Jeanne și Sam Bobrick

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regie: Dragoș Câmpan. Scenografie: Iulia Gherghescu

Cu: Florin Busuioc, Adelaida Zamfira, Ioana Marcoiu, Cristian Popa

Durată: 2h

Două cupluri închiriază din greșeală aceeași cabană pentru weekend. Unul din cupluri este format din Frank și Peggy, un domn morocănos și soția lui, amândoi trecuți de prima tinerețe, celălalt cuplu, format din Toni și Jill, doi tineri nonconformiști. Cei patru hotărăsc să împartă cabana pe durata weekendului și de-aici începe un adevărat război între generații, plin de situații comice, unde în final  toți învață câte ceva despre comunicare, toleranță, despre greutățile, dar și beneficiile vieții de familie.

 

Vineri 12 mai, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

BALERINELE ACVATICE de David Drabek

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Monica Stoica. Scenografie: Ștefana Chelaru

Cu: Andrei  Ionescu, Valentin Sichim, Cristian Robe, Herciu Georgiana, Măcrina Bârlădeanu, Marius Spiridon

Durată: 1h 40min

Trei foști colegi de clasă (Kajetán, Pavel și Filip), aflați în plin naufragiu uman, descoperă înotul sincron ca ultimă distracție într-o societate în care specia umană își așteaptă sfârșitul. Doar înotul sincron le-a mai rămas într-o lume artificială, robotizată, sălbaticită. (…) Personajele există la limita absurdului și a propriei imaginații, ființe angoasate ce aspiră încă la sinceritatea prieteniei și a iubirii și își găsesc rezistența, liniștea și bucuria în sincronizarea mișcărilor trupului, minții și inimii, metamorfozându-se în niște aquabele, simbol al unei “metanoia” și al revenirii într-un timp primordial al unui Adam de dinainte de “păcat”.

Sâmbătă 13 mai, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

Marți 30 mai, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

BRAINSTORM adaptare după Ned Glaiser, Emily Lim și Company Three de Diana Mănăilă

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă. Coregrafia: Teodora Velescu

Cu: Daniel Stănciucu, Andrei Marius Barbu, Alexandra Oiște, Adrian Ionescu, Kiki Simion, Diana Mănăilă, Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mîndruță, Sven Răducanu, Jawad Shahbazimoghadam

Durată: 2h

În regia semnată de George Lepădatu, „Brainstorm” vine în fața publicului cu mai multe tipuri de adolescenți. Sânzi, Aron, Elisa și toți ceilalți au însă în comun o serie de trăsături tipice perioadei prin care trec: dezordinea, confuzia, sentimentul de a nu fi înțeles, nevoia pronunțată de afecțiune, dorința de independență, dar și dorința de a fi în centrul atenției etc.

 

Miercuri 17 mai, ora 20:00, Sala Centenar

Duminică 21 mai, ora 20:00, Sala Centenar

DUMNEZEUL DE A DOUA ZI de Mimi Brănescu

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Regia: Claudiu Goga. Scenografia: Ștefan Caragiu

Cu: Mirela Oprișor și Vlad Zamfirescu

Durată: 1h 30min

„Dumnezeul de a doua zi’, este un text scris sub forma unei succesiuni de monoloage, fiecare dintre ele nefiind altceva decât o fotogramă/fotografie a unui caracter, a unei stări sufletești, sau a unui moment de viață, iar soluția folosită pentru developarea acestor fotograme/fotografii este un amestec seducător de ironie și autoironie. Rezultatul: un text comic și dramatic în același timp, poetic și violent deopotrivă. Violent prin simplitatea și exactitatea cu care pune diagnosticul, fără să judece și fără să condamne.

 

Marți 23 mai, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

ULTIMII de Mimi Brănescu

Regia: Mimi Brănescu. Scenografie: Maria Tache, Andreea Beșliu, Adela Pârvu.

Cu: Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Andreea Mateiu, Conrad Mericoffer

Durată: 1h 55min

„Ultimii” sunt cele patru personaje ale unei intrigi de familie deopotrivă telenovelică și banală, sfâșietoare și comică (precum, de altfel, orice poveste de familie), care se defășoară în curtea casei rurale a lui Ică (Adrian Titieni). El este tatăl celor doi frați, Marcu (Emanuel Pârvu) și Lulu (Conrad Mericoffer), iar acesta din urmă locuiește aici cu soția sa, Luminița (Andreea Mateiu) ca să aibă grijă de tatăl său dar și pentru că are o situație nu prea roză.

 

Miercuri 24 mai, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

UN CUPLU CIUDAT de Neil Simon

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Adelaida Zamfira

Cu: Teodora Moscal, Bianca Nițu, Mara Baboianu, Andrada Ionescu, Iasmina Crețoi, Robert Brage, Vlad Jora, Ionut Mircea Pandele, Toria Drăgulescu, Victoraș Matei, Georgiana Herciu

Durată: 2h

Șase prietene se întâlnesc în fiecare vineri seară având ca pretext un joc de cultură generală, pentru a vorbi, de fapt, despre problemele lor, care gravitează în jurul bărbaților: căsnicie, divorț, relații eșuate sau șanse ratate. Subiectele dezbătute sunt tratate cu umorul specific lui Neil Simon, care surprinde întotdeauna comicul vulnerabilității naturii umane. Spectacolul este o adaptare a variantei feminine scrisă de Neil Simon în 1985, dar spectatorul de azi se va regăsi cu siguranță în această variantă pusă în scenă la Teatrul Metropolis de Adelaida Zamfira.

 

Vineri 26 mai, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

ÎN LARGUL MĂRII de Slawomir

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Celina Nițu. Scenografia: Maria Ivan

Cu: Alexandru Munteanu, Alexandru Mirea, Florin Galan, Alexandru Făiniși, Mihai Dulea

Durată: 1h 30min

Textul lui Mrozek este o frumoasă alegorie care intră direct în acțiune și poartă cu el această dilemă etică. Ai face orice ca să supraviețuiești? Dar ca să trăiești? Sunt puse în discuție în acest spectacol umanul și inumanul din noi, în contextul societății consumeriste.

 

Sâmbătă 27 mai, ora 20:00, Sala Centenar

CREDIT de Matt Hartley

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă.

Cu: Diana Mănăilă, Jawad Shahbazimoghadam, Ana Bumbac, Andrei Barbu

Durată: 1h 40min

Credit este despre cum job-ul sau banii pot defini cine suntem și cum o societate ce nu-ți lasă prea multe opțiuni poate modifica percepția despre sine și prietenia cu ceilalți. (…) Deși este o comedie dulce-amară, piesa reușește să fie și o interogație profundă asupra unor subiecte la zi, deopotrivă personale și politice: acceptarea propriei mediocrități, inegalitatea și mobilitatea socială, privilegiul de clasă, lăcomia și moralitatea.

 

Duminică 28 mai, ora 20:00, Sala Centenar

FAT PIG de Neil LaBute

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Andreea Vulpe

Durată: 1h 40min

Cu: Andrada Ionescu, Reka Kovacs, Miron Gheorghe, Mara Baboianu, Iasmina Crețoi, Grațiela Voicu, Valeriu Ilisie, Iulian Chelmu, Georgiana Herciu, Teodora Moscal, Bianca Nițu, Vlad Jora, Cristina Dănciulescu, Denisa Dutcovski, Miruna Soare.

 

 Miercuri 31 mai, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

DRAGOSTEA DUREAZĂ TREI ANI după  Frederic Beigbeder

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Traducerea, dramatizarea și regia: Chris Simion Mercurian

Cu: Tudor Aaron Istodor, Mirela Zeța, Andreea Șovan/Antoaneta Cojocaru, Vlad Logigan

Durată: 1h 20min

„Este un spectacol post modern, recomandat spectactorilor dezinhibați și lipsiți de prejudecăți, un spectacol neconvențional, care anulează limita dintre actori și spectatori. De fapt nu e un spectacol, e viața fiecaruia”. Chris Simion.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.