Serile Housing Stories. Episodul #7 Zona periurbană
https://www.ziarulmetropolis.ro/serile-housing-stories-episodul-7-zona-periurbana/

Asociaţia VIRA vă invită pe 9 februarie la proiecţia în premieră a episodului #7 Zona periurbană, ultimul din seria Bucharest Housing Stories – proiect de film documentar dedicat surprinderii şi promovării diversităţii culturale a locuirii din Bucureşti şi împrejurimi. Locuirea, vecinătatea, amintirile sau rutina sunt doar câteva dintre temele abordate pe parcursul întregii iniţiative cinematografice. 

Un articol de Liliana Matei|8 Februarie 2016

Experienţa de locuire în Bucureştiul contemporan este influenţată de transformările petrecute după 1990 în ceea ce priveşte mobilitatea locativă a persoanelor, transformări ce includ şi migraţia din/spre oraş. Anterior controlate prin politici largi de urbanizare-industrializare, astfel de mişcări au loc acum în noi contexte, schimbând faţa oraşului şi a împrejurimilor sale. Ce înseamnă să locuieşti astăzi într-o localitate limitrofă Bucureştiului? Cum se petrece migraţia din/spre Bucureşti, pentru locuitorii unei astfel de localităţi? Ce relaţii există între Bucureşti şi împrejurimile sale? Vă propunem o nouă întâlnire pentru discutarea locuirii în zona periurbană a capitalei.

„Migraţia tot mai accentuată dinspre urban spre rural influențează profilul demografic al localității, convertește un spațiu eminamente agricol în spațiu integral construit și transformă sistemul tradiţional de locuire local. Casa, inițial centru al microcosmosului uman, suport şi în același timp beneficiar al substratului spiritual al vieţii tradiţionale, își pierde treptat din însemnătate şi din simboluri, devenind o construcţie condiţionată tot mai mult de situaţia economică a individului şi de aspiraţiile sociale ale acestuia. Schimbarea are efect atât asupra arhitecturii construcţiilor cât şi în percepţia spaţiului locuit, iar scenariile de locuire nu atât se multiplică cât suportă mutații semnificative. Peisajul rural construit începe să capete caracteristicile celui urban prin ritmul schimbării şi prin utilizarea spaţiului, recuperând din confortul şi facilităţile date de construcţiile din mediul urban şi în acelaşi timp importând modele din ţările prospere ale Uniunii Europene.” (Carmen Mihalache, cercetătoare în cadrul proiectului)

INFO

Intrarea este GRATUITĂ în limita locurilor disponibile și se face pe bază de REZERVARE la numărul de telefon: 0730588651 (80 locuri pentru nefumători, 20 locuri pentru fumători)

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

Page 1 of 76612345...102030...Last »