„Seymour – Am ajuns aici din întâmplare” are premiera la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/seymour-am-ajuns-aici-din-intamplare-are-premiera-la-teatrul-maghiar-de-stat-cluj/

Joi, 31 martie, la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj va avea loc premiera spectacolului „Seymour – Am ajuns aici din întâmplare” de Anne Lepper, pus în scenă de Ferenc Sinkó.

Un articol de Liliana Matei|29 martie 2022

Din distribuție fac parte actorii: Csilla Albert, Zsolt Gedő, Éva Imre, Tamás Kiss, Attila Orbán, Zsuzsa Tőtszegi

La realizarea spectacolului au contribuit: Noémi Vajna (dramaturgia), Mihai Păcurar (decorul), Zsófia Gábor (costumele), Danaga (muzica originală), Balázs Bodolai (colaborator regie).

Cinci copii supraponderali se află într-o instituție din munți. Dr. Bärfuss, care locuiește departe de ei, a inventat un „leac” care îi va ajuta să slăbească și să redevină oameni normali. Cu toții speră că doctorul va sosi și va atesta succesul leacului, permițându-le astfel să se întoarcă în sfârșit acasă.

În deschiderea conferinței de presă organizate cu ocazia premierei, András Visky a spus că îl bucură alegerea piesei lui Anne Lepper pentru că temele sale sunt actuale și abordate poetic, iar problemele societății noastre sunt prezentate acut.

Regizorul Ferenc Sinkó a vorbit despre relația sa cu piesa: „Acest text m-a prins și am dezvoltat o curiozitate și o „dragoste la prima citire”. S-a întâmplat acum șase ani și de atunci mă gândesc că aici ar fi locul potrivit pentru a o regiza. În ceea ce privește obezitatea, în piesă există un sanatoriu pentru copiii grași. Cinci copii sunt închiși acolo. Au fost aduși de părinții lor la sanatoriul din munți. Au timp să se gândească și să vorbească. Primul meu gând a fost cum ar putea toată această situație să fie convertită în ceva care nu este despre grăsimea fizică, ci despre faptul că fiecare are propria „obezitate” de care vrea să scape.”

Despre lucrul cu echipa de creație, regizorul a explicat: „Acesta este al patrulea proiect pe care îl fac împreună cu Zsófi Gábor. Suntem pe aceeași lungime de undă și gândim la fel. Mihai Păcurar este o veche cunoștință, i-am văzut lucrările și mi-au plăcut foarte mult. A fost o provocare să lucrez cu el. Imaginile sale sunt poate un pic mai dense sau mai adânci decât ale mele. Cu Danaga (Daniel Aga), compozitorul, este al doilea proiect la care lucrăm împreună. Este DJ și de curând a început să scrie muzică de teatru și se descurcă foarte bine. El a ajutat cu atmosfera spectacolului. Munca sa este foarte importantă pentru că este mai mult un spectacol de atmosferă. Adică sper să fie așa.”

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului și online, de pe www.biletmaster.ro.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.