Sezon nou Garantat 100%, la TVR 1 – duminică, 24 mai, ora 23.00
https://www.ziarulmetropolis.ro/sezon-nou-garantat-100-la-tvr-1-duminica-24-mai-ora-23-00/

Începe noul sezon Garantat 100% cu o dezbatere despre importanţa protejării mediului înconjurător. Cătălin Ştefănescu ne dă întâlnire la TVR 1, duminică, 24 mai, de la ora 23.00.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2020

Duminică, 24 mai, la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu lansează la TVR 1 un nou sezon al emisiunii Garantat 100%. Ne întâlnim cu Cristian Lascu, cercetător ştiinţific, fost redactor-şef al ediţiei româneşti a revistei National Geographic, speolog legendar, descoperitorul faimoasei peşteri de la Movile, şi cu Dan Bărbulescu, directorul executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.

În ediţia din 24 mai, Cătălin Ştefănescu stă de vorbă cu invitaţii lui despre calitatea aerului pe care îl respirăm în oraşele României, despre protejarea mediului înconjurător, dar şi despre frumuseţea şi valoarea Parcului Natural Văcăreşti, o adevărată minune a naturii, care se găseşte în capitala României.

Pe 14 mai, anul acesta, România a primit o nouă avertizare din partea Comisei Europene, în legătură cu nivelul de poluare a aerului în câteva oraşe mari din ţară, şi cu lipsa de măsuri în ceea ce priveşte depozitele de deşeuri ilegale. În documentul trimis, Comisia Europeană solicită României să îşi protejeze populaţia împotriva poluării aerului* şi îndeamnă insistent ţara noastră să pună în aplicare hotărârea privind neînchiderea depozitelor de deşeuri ilegale**.

„Discutăm cu invitaţii noştri despre o problemă ce poate fi rezumată în câteva cuvinte, care am dori să ajungă la toţi telespectatorii Televiziunii Publice, şi la fiecare concetăţean: curăţenia aerului pe care îl respirăm e şi o problemă de cultură”, susţine moderatorul şi realizatorul Cătălin Ştefănescu.

În contextul unei pandemii care a schimbat într-un anumit fel cursul istoriei, importanţa protejării mediului înconjurător devine, aşa cum ar fi fost firesc încă de multă vreme încoace, o preocupare primordială. „Pentru noi, echipa de la Garantat 100%, subiectele de acest fel au fost unele de prim interes, încă de acum 20 de ani, când am început această emisiune. Nu obosim să spunem că educaţia şi interesul pentru protejarea mediului, igiena personală, a locuinţei, a oraşelor noastre, educaţia civică, cercetarea ştiinţifică, respectul şi interesul constant pentru sănătatea şi vitalitatea spaţiului public, dezbaterea civilizată, înlăturarea diferitelor tipuri de discriminare, protejarea patrimoniului, preocuparea pentru integrarea profundă în circuitul valorilor democratice europene, toate acestea şi încă multe altele sunt probleme fundamentale de cultură” – Cătălin Ştefănescu. 

Despre Garantat 100%

De-a lungul celor 20 de ani, emisiunea „Garantat 100%” ne-a oferit întâlniri memorabile cu mari personalităţi ale României şi ale lumii, de la actori şi muzicieni celebri, la scriitori de talie mondială, oameni de cultură sau ştiinţă, militanţi ai societăţii civile, sportivi cu care ne mândrim etc. La „Garantat 100%”, printre interlocutorii lui Cătălin Ştefănescu s-au numărat: Ethan Hawke, Robert Wilson, Armand Assante, Amos Oz, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureş, Gică Hagi, Simona Halep, Cristina Neagu etc.

*Comisia solicită României să respecte cerinţele Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa şi să măsoare, să informeze publicul şi să raporteze în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului. În particular, România nu a respectat valorile-limită pentru dioxidul de azot (NO2) în aglomerările Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara şi nu a luat măsuri corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire. Comisia solicită de asemenea clarificări cu privire la monitorizarea corespunzătoare a concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) într-una dintre aglomerări (Bucureşti). Prezenţa unor concentraţii ridicate de NO2 implică riscuri pentru sănătatea umană.

**Comisia îndeamnă insistent România să închidă, să etanşeze şi să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 48 de depozite ilegale de deşeuri şi să se conformeze hotărârii Curţii de Justiţie a UE din 18 octombrie 2018.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.