Sezon nou Garantat 100%, la TVR 1 – duminică, 24 mai, ora 23.00
https://www.ziarulmetropolis.ro/sezon-nou-garantat-100-la-tvr-1-duminica-24-mai-ora-23-00/

Începe noul sezon Garantat 100% cu o dezbatere despre importanţa protejării mediului înconjurător. Cătălin Ştefănescu ne dă întâlnire la TVR 1, duminică, 24 mai, de la ora 23.00.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2020

Duminică, 24 mai, la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu lansează la TVR 1 un nou sezon al emisiunii Garantat 100%. Ne întâlnim cu Cristian Lascu, cercetător ştiinţific, fost redactor-şef al ediţiei româneşti a revistei National Geographic, speolog legendar, descoperitorul faimoasei peşteri de la Movile, şi cu Dan Bărbulescu, directorul executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.

În ediţia din 24 mai, Cătălin Ştefănescu stă de vorbă cu invitaţii lui despre calitatea aerului pe care îl respirăm în oraşele României, despre protejarea mediului înconjurător, dar şi despre frumuseţea şi valoarea Parcului Natural Văcăreşti, o adevărată minune a naturii, care se găseşte în capitala României.

Pe 14 mai, anul acesta, România a primit o nouă avertizare din partea Comisei Europene, în legătură cu nivelul de poluare a aerului în câteva oraşe mari din ţară, şi cu lipsa de măsuri în ceea ce priveşte depozitele de deşeuri ilegale. În documentul trimis, Comisia Europeană solicită României să îşi protejeze populaţia împotriva poluării aerului* şi îndeamnă insistent ţara noastră să pună în aplicare hotărârea privind neînchiderea depozitelor de deşeuri ilegale**.

„Discutăm cu invitaţii noştri despre o problemă ce poate fi rezumată în câteva cuvinte, care am dori să ajungă la toţi telespectatorii Televiziunii Publice, şi la fiecare concetăţean: curăţenia aerului pe care îl respirăm e şi o problemă de cultură”, susţine moderatorul şi realizatorul Cătălin Ştefănescu.

În contextul unei pandemii care a schimbat într-un anumit fel cursul istoriei, importanţa protejării mediului înconjurător devine, aşa cum ar fi fost firesc încă de multă vreme încoace, o preocupare primordială. „Pentru noi, echipa de la Garantat 100%, subiectele de acest fel au fost unele de prim interes, încă de acum 20 de ani, când am început această emisiune. Nu obosim să spunem că educaţia şi interesul pentru protejarea mediului, igiena personală, a locuinţei, a oraşelor noastre, educaţia civică, cercetarea ştiinţifică, respectul şi interesul constant pentru sănătatea şi vitalitatea spaţiului public, dezbaterea civilizată, înlăturarea diferitelor tipuri de discriminare, protejarea patrimoniului, preocuparea pentru integrarea profundă în circuitul valorilor democratice europene, toate acestea şi încă multe altele sunt probleme fundamentale de cultură” – Cătălin Ştefănescu. 

Despre Garantat 100%

De-a lungul celor 20 de ani, emisiunea „Garantat 100%” ne-a oferit întâlniri memorabile cu mari personalităţi ale României şi ale lumii, de la actori şi muzicieni celebri, la scriitori de talie mondială, oameni de cultură sau ştiinţă, militanţi ai societăţii civile, sportivi cu care ne mândrim etc. La „Garantat 100%”, printre interlocutorii lui Cătălin Ştefănescu s-au numărat: Ethan Hawke, Robert Wilson, Armand Assante, Amos Oz, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureş, Gică Hagi, Simona Halep, Cristina Neagu etc.

*Comisia solicită României să respecte cerinţele Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa şi să măsoare, să informeze publicul şi să raporteze în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului. În particular, România nu a respectat valorile-limită pentru dioxidul de azot (NO2) în aglomerările Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara şi nu a luat măsuri corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire. Comisia solicită de asemenea clarificări cu privire la monitorizarea corespunzătoare a concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) într-una dintre aglomerări (Bucureşti). Prezenţa unor concentraţii ridicate de NO2 implică riscuri pentru sănătatea umană.

**Comisia îndeamnă insistent România să închidă, să etanşeze şi să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 48 de depozite ilegale de deşeuri şi să se conformeze hotărârii Curţii de Justiţie a UE din 18 octombrie 2018.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.