„Sfârșit”, la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/sfarsit-la-teatrul-national-marin-sorescu-din-craiova/

“Sfârşit”, de la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, este un spectacol bine făcut, despre sfârşitul unei vârste, despre momentele cheie şi despre toate finalurile din viaţa noastră; despre insatisfacţia de a fi şi a trăi, despre cât de singuri suntem în relaţiile umane.

Un articol de Monica Andrei|14 decembrie 2015

Leta Popescu a terminat facultatea de regie la Cluj şi a primit deja un premiu UNITER pentru debut, în 2014. Este o regizoare tânără, preocupată de dramatizarea literaturii contemporane românești pentru scenă, implicată în proiecte interdisciplinare cu teme sociale, care a făcut spectacole atât în zona teatrului independent, cât și în teatrele de stat.

Spectacolul în regia Letei Popescu are la bază proza scriitorului Florin Lăzărescu, scenaristul lungmetrajului „Aferim!”, pentru care Radu Jude a primit Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, dramatizarea fiind semnată de Oana Hodade.

Textul spectacolului „Sfârșit” este primul dintre cele două proiecte de dramaturgie contemporană românească declarate câştigătoare la ediția a V-a a Concursului de Proiecte Regizoral-Scenografice pentru tinerii regizori şi scenografi români, organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu”.

Patru prieteni Alex (George Albert Costea), Sânziana (Romaniţa Ionescu), Catinca (Raluca Păun), Radu (Marian Politic) și Cristi (Cosmin Rădescu) se întâlnesc după 25 de ani, din întâmplare, după înmormântarea celui de-al cincilea. Cândva, în copilăria şi adolescenţa lor, ei au trăit tot felul de întâmplări, apoi viaţa i-a dus pe alte cărări ale destinului.

Dar le-au rămas amintirile despre cum și-au dat foc sau trebuiau să se spovedească în faţa bunicii şi a preotulului, să se închine obligatoriu la toţi sfinţii; despre cum se jucau sau cum și-au descoperit sexualitatea sau au minţit. Trecuţi de 30 de ani, când se întâlnesc, fiecare trăiește, în singurătatea lui, nefericirea.

8t21a7tV0uHCqYV3xi7VUmElMgETw-rCI4urwrXv-V4,pImFyd91xrcM_3zw0Eo5c4KNG-hiBSp35J_mtVLrKzQ

Spectacolul este conceput pentru sala „Ion D. Sîrbu” a teatrului, în spaţiul ce pare să fi fost o sală de sport. Un mare merit îl are Mircea Cornișteanu, managerul teatrului, care descoperă tinerii regizori, actori, scenografi talentaţi şi face posibil de a-i primi într-un teatru teatru naţional important, acordându-le încredere.

Gloria Gagu alege o scenografie minimalistă, lăsând actorilor libertatea de exprimare prin joc. Bucata marcată ca fiind scena, aflată în centrul spaţiului, pe care actorii cântă, dansează şi joacă, este plină cu pământ. În spate – un fel de bar improvizat, cu beculeţe pe sârmă, ca la bodega satului de sărbători, de unde apar nişte cutii cu bere şi nişte suc. Este locul de întâlnire al tinerilor.

Bună este ideea regizoarei privind provocarea publicului, de a judeca secvențe din viața unor oameni, surprinse pe scenă, pentru că actul teatral presupune transmiterea emoției. Actorul Cosmin Rădescu, după ce joacă rolul tânărului Cristi, trece printre spectatori şi le pune întrebări. Rămâne doar spectacolul – un răspuns.

 

FOTO: Bogdan Dănescu

27
/02
/20

Fragmente esențiale dintr-o carte-monument „Balcanii. De la sfârșitul Bizanțului până azi”, de Mark Mazower (profesor de istorie la Columbia University).

27
/02
/20

Filmul „Ivana cea Groaznică”, producție România-Serbia, regizată de Ivana Mladenović, a fost inclus în selecțiile a alte trei prestigioase festivaluri care vor avea loc în perioada următoare. Lungmetrajul semnat de Ivana Mladenović va fi lansat în cinematografele de la noi pe 13 martie 2020.

26
/02
/20

Duminică, 23 februarie a avut loc ultima sesiune de ateliere din cadrul proiectului Școala de bine. Proiectul a oferit elevilor din București și din țară zece sesiuni de ateliere creative, fiecare sesiune fiind formată din trei ateliere: teatru, dans și comunicare creativă. Scopul proiectului Școala de bine este promovarea educației culturale în școli și licee atât în zone rurale, cât și în București.

25
/02
/20

Ernesto Sábato (1911-2011) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori argentinieni din secolul XX, dacă nu cel mai important. Alături de Borges și Cortázar, Sábato a dat o viață nouă literaturii sud-americane.

Page 1 of 86112345...102030...Last »