„Sfârșit”, la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/sfarsit-la-teatrul-national-marin-sorescu-din-craiova/

“Sfârşit”, de la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, este un spectacol bine făcut, despre sfârşitul unei vârste, despre momentele cheie şi despre toate finalurile din viaţa noastră; despre insatisfacţia de a fi şi a trăi, despre cât de singuri suntem în relaţiile umane.

Un articol de Monica Andrei|14 Decembrie 2015

Leta Popescu a terminat facultatea de regie la Cluj şi a primit deja un premiu UNITER pentru debut, în 2014. Este o regizoare tânără, preocupată de dramatizarea literaturii contemporane românești pentru scenă, implicată în proiecte interdisciplinare cu teme sociale, care a făcut spectacole atât în zona teatrului independent, cât și în teatrele de stat.

Spectacolul în regia Letei Popescu are la bază proza scriitorului Florin Lăzărescu, scenaristul lungmetrajului „Aferim!”, pentru care Radu Jude a primit Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, dramatizarea fiind semnată de Oana Hodade.

Textul spectacolului „Sfârșit” este primul dintre cele două proiecte de dramaturgie contemporană românească declarate câştigătoare la ediția a V-a a Concursului de Proiecte Regizoral-Scenografice pentru tinerii regizori şi scenografi români, organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu”.

Patru prieteni Alex (George Albert Costea), Sânziana (Romaniţa Ionescu), Catinca (Raluca Păun), Radu (Marian Politic) și Cristi (Cosmin Rădescu) se întâlnesc după 25 de ani, din întâmplare, după înmormântarea celui de-al cincilea. Cândva, în copilăria şi adolescenţa lor, ei au trăit tot felul de întâmplări, apoi viaţa i-a dus pe alte cărări ale destinului.

Dar le-au rămas amintirile despre cum și-au dat foc sau trebuiau să se spovedească în faţa bunicii şi a preotulului, să se închine obligatoriu la toţi sfinţii; despre cum se jucau sau cum și-au descoperit sexualitatea sau au minţit. Trecuţi de 30 de ani, când se întâlnesc, fiecare trăiește, în singurătatea lui, nefericirea.

8t21a7tV0uHCqYV3xi7VUmElMgETw-rCI4urwrXv-V4,pImFyd91xrcM_3zw0Eo5c4KNG-hiBSp35J_mtVLrKzQ

Spectacolul este conceput pentru sala “Ion D. Sîrbu” a teatrului, în spaţiul ce pare să fi fost o sală de sport. Un mare merit îl are Mircea Cornișteanu, managerul teatrului, care descoperă tinerii regizori, actori, scenografi talentaţi şi face posibil de a-i primi într-un teatru teatru naţional important, acordându-le încredere.

Gloria Gagu alege o scenografie minimalistă, lăsând actorilor libertatea de exprimare prin joc. Bucata marcată ca fiind scena, aflată în centrul spaţiului, pe care actorii cântă, dansează şi joacă, este plină cu pământ. În spate – un fel de bar improvizat, cu beculeţe pe sârmă, ca la bodega satului de sărbători, de unde apar nişte cutii cu bere şi nişte suc. Este locul de întâlnire al tinerilor.

Bună este ideea regizoarei privind provocarea publicului, de a judeca secvențe din viața unor oameni, surprinse pe scenă, pentru că actul teatral presupune transmiterea emoției. Actorul Cosmin Rădescu, după ce joacă rolul tânărului Cristi, trece printre spectatori şi le pune întrebări. Rămâne doar spectacolul – un răspuns.

 

FOTO: Bogdan Dănescu

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

14
/10
/19

INTERVIU Pe Teodora Velescu, Simona Dabija și Georgeta Corca le vedem, la Centrul Național al Dansului, în „Daughters”, spectacol semnat de coregrafa Simona Deaconescu și inspirat de motivațiile și modalitățile de expresie ale fiicelor generației hippie, copilele teribile ale post-punkului.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

Page 1 of 83212345...102030...Last »