Shakespeare asiatic, text rusesc în maghiară și circ la FITS 2017!
https://www.ziarulmetropolis.ro/shakespeare-asiatic-text-rusesc-in-maghiara-si-circ-la-fits-2017/

În această ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, clasicul găseşte combinaţii surprinzătoare, puse în scenă în maniere contemporane ce se pliază pe sufletul uman şi inspiră prin creaţii originale.

Un articol de Petre Ivan|5 mai 2017

Astfel, din Taiwan și Japonia, Our Theatre & Ryuzanji Company ne prezintă, în regia Ryuzanji Show, un spectacol ce îl aduce pe Shakespeare într-un cadru asiatic contemporan. „Doar cu negru pictează Macbeth” se deschide cu un monolog anti-război și se încheiesugerând cultivarea speranței în fața luptei veșnice pentru putere.

„Unul dintre cele mai importante spectacole descoperite în Asia, revelația marilor festivaluri din Taiwan, Taipei, Shanghai, Singapore, Tokyo și Australia, Doar cu negru pictează Macbeth, este o producție chinezo-japonezo-taiwaneză,actualmente curtată de toate marile festivaluri din lume. Grăbiți-văsăvăgăsiți unloc la celedouăreprezentațiipe care compania, cu un efortfoarte mare, le susțineînziua de 14 iunie la Fabrica de Cultură, sala Eugenio Barba”, a declarat Constantin Chiriac.

„În adâncuri” de Maxim Gorki, în regia lui Yuri Kordonsky

„În adâncuri” de Maxim Gorki, în regia lui Yuri Kordonsky

Teatrul Maghiar de Stat Cluj vine la FITS cu spectacolul „În adâncuri” de Maxim Gorki, în regia binecunoscutului Yuri Kordonsky. Piesa înfăţişează, aproape literalmente, o lume aflată în pragul prăbuşirii. În adâncuri Dumnezeu nu este prezent cu adevărat, el există pentru unele personaje, dar până şi ele se zbat, pun întrebări la care nu primesc răspuns aproape niciodată. Întrebarea este: până unde mai poate merge omenirea înainte de a înceta să existe?

„Înadâncuri este unuldintrecele mai importante spectacolecreateînRomâniaînultimiiani, curoluriexcelente,nominalizate la multepremii de interpretareși o scenografieîn care DragoșBuhagiar se întrecepe sine. Mâna de maestru a lui Yuri Kordonsky, actualmenteprofesor la Yale University, creator de mari spectacole la TeatrulBulandrași la TeatrulNaționaldin Sibiu, discipol al lui Lev Dodin,dătușa de mare maestru al acestuispectacol de neratat!”, a continuatpreședintele FITS.

„Perfecțiunea imperfecțiunii”, în regia Yaron Lifschitz

„Perfecțiunea imperfecțiunii”, în regia Yaron Lifschitz

Tot în acest an, tocmai din Australia, ajunge la Sibiu Circa Contemporary Circus, ce prezintă „Perfecțiunea imperfecțiunii”, în regia Yaron Lifschitz.

Zece acrobați ne duc într-o călătorie agitată a ceea ce înseamnă să fim umani și modul în care corpurile noastre, în legătură cu aspirațiile pe care le avem, sunt parte din cine suntem. Cu putere incredibilă și cu integritate, ei conectează fiecare moment într-un spectacol ce ține publicul cu sufletul la gură. Constantin Chiriac recomandă această trupă, susținând că este „una din cele mai mari companii de teatru, circ și acrobație din lume, ce deține nenumărate premii internaționale. Trupa australiană Circa,răsfățata marilor scene din America, Europa și Asia,revine, în cadrul unui mare turneu European,la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unde a avut de fiecare dată spectacole sold-out.”

Bilete pentru reprezentațiile FITS pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, din rețeaua națională a magazinelor Germanos, Orange și Vodafone, librăriile Humanitas și Cărturești și online, prin portalul www.evenim.ro. Prețul unui bilet variază între 10 și 40 de lei. Vă așteptăm la festival să fiți parte din poveste!

Foto: FITS 2017 – facebook.com/FITSibiu/

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.