Shakespeare, Cervantes & Gib Mihăescu – ŞTIAŢI CĂ
https://www.ziarulmetropolis.ro/shakespeare-cervantes-gib-mihaescu-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ în urmă cu 450 de ani se năştea William Shakespeare, cel mai mare scriitor şi poet de limbă engleză? Curios este că William Shakespeare s-a stins din viaţă tot într-o zi de 23 aprilie, zi în care a pierit şi cel mai important scriitor de limbă spaniolă, Miguel de Cervantes.

Un articol de Claudiu B.|23 aprilie 2014

Alte curiozităţi despre Shakespeare:

– a scris 37 de piese de teatru, în special comedii, tragedii şi piese istorice şi peste 156 de sonete

– în realitate, nu există nicio descriere fizică şi niciun potret al autorului realizat pe timpul vieţii sale

– a fost catolic într-o perioadă în care catolicismul era interzis

– în vremea lui Shakespeare, gramatica şi scrisul nu erau foarte standardizate, acesta ajutând, astfel, la evoluţia limbii engleze

– a avut 3 copii, o fată (Susana) şi un cuplu de gemeni băiat (Hamnet) – fată (Judith)

– îngropat în catedrala Holy Trinity, se spune că ar exista un blestem peste osemintele sale. În 2008, când a avut loc restaurarea catedralei, muncitorii au lucrat cu mare grijă pentru a nu deranja „somnul” marelui dramaturg

– pe vremea lui, femeile nu aveau voie să joace în piesele de teatru, iar rolurile de femeie erau interpretate tot de bărbaţi care erau fardaţi sau purtau măşti

– prima receptare a operelor lui Shakespeare nu a fost una pozitivă. Voltaire afirma că Shakespeare este înzestrat cu „geniul creaţiei”, dar operele nu respectă niciunul dintre principiile artei.

– în vremea lui Shakespeare, teatrul seamănq mai degrabă cu un circ, deoarece se muta dintr-un loc într-altul

– pentru a intra la un spectacol trebuia să plăteşti un penny în cutia de la intrare numită “Box Office”

– costumele spectacolelor din perioada elisabetană trebuiau aprobate prin lege?

– teatrul pe care Shakespeare îl conducea, The Globe, a ars în 1613, în timpul reprezentaţiei piesei Henry al VIII-lea, dându-i-se foc la acoperiş, ca mai apoi clădirea să ardă în totalitate

* * * * *

Tot într-o zi de 23 aprilie:

1597: „Văduvele vesele din Windsor”, piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezența reginei Elizabeth I a Angliei.

1968: Premiera filmului Răzbunarea haiducilor

1971: Rolling Stones lansează albumul „Sticky Fingers”.

1985: Compania Coca-Cola a anunțat schimbarea rețetei de producere a băuturii răcoritoare în cauză.

Shakespeare

2001: Intel introduce procesorul Pentium 4.

* * * * *

S-au născut:

1564: William Shakespeare, poet, dramaturg englez (d. 1616)

1858: Ruggiero Leoncavallo, compozitor italian (d. 1919)

1891: Serghei Prokofiev, compozitor rus (d. 1953)

1894: Gib Mihăescu, scriitor român (d. 1935)

Gib Mihăescu a fost un prozator foarte apreciat de public şi stimat de critici. Era privit şi ca un om bun, generos şi dezinteresat, iar sfârşitul său prematur (la doar 41 de ani), de tuberculoză, într-o clinică a Poliţiei din Bucureşti, a fost deplâns de toată lumea. Mihail Sebastian, a scris la moartea acestuia un necrolog mişcător.

Avea şi unele ciudăţenii simpatice: fiind pasionat de astronomie îşi construise la Drăgăşani un observator astronomic de uz personal… Apoi, era preocupat de problematica morală şi religioasă în situaţii-limită, de criză şi în general făcea figură de idealist intratabil. Proza lui conţine destul de puţin din biografia exterioară a autorului şi foarte mult din biografia sa interioară.

1928: Shirley Temple, actriță americană (d. 2014)

Shakespeare   1936: Roy Orbison, muzician, compozitor american (Traveling Wilburys) (d. 1988)

1950: Geo Costiniu, actor român

1954: Michael Moore, realizator american de filme

1958: Radu Mihăileanu, regizor român stabilit în Franța

* * * * *

S-au stins din viaţă:

1616: William Shakespeare, dramaturg și poet englez (n. 1564)

1616: Miguel de Cervantes, scriitor spaniol (n. 1547)

1850: William Wordsworth, poet englez (n. 1770)

1851: Constantin Daniel Rosenthal, pictor și revoluționar român (n. 1820)

1990: Paulette Goddard, actriță americană (n. 1910)

Foto cu Shakespeare, Cervantes şi Gib Mihăescu – wikipedia

 

18
/07
/18

Pictor, scenarist, regizor şi producător de film, Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă), este primul român care a avut Hollywood-ul la picioare și singurul regizor autohton nominalizat la premiile Oscar. A realizat filme cu Cary Grant, Marilyn Monroe, Gary Cooper,  Greta Garbo, Sophia Loren, Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Jean Negulesc s-a stins din viață pe 18 iulie 1993, în Marbella, Spania, după o carieră care a numărat aproape  60 de filme.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

05
/07
/18

În 1964 erau tineri, frumoși, bogați și celebri. Alain Delon (82 de ani astăzi) și Jane Fonda (va împlini 81 de ani în decembrie) și-au dat replica, în urmă cu mai bine de jumătate de veac, în filmul în „Les Félins / Joy House”, pelicula semnată de René Clément.

29
/06
/18

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu "She", singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de față, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreț francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour și un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias "Cântărețul fără nume")

26
/06
/18

Se întâmpla pe 26 iunie 1977, la Market Square Arena din Indianapolis. Atunci Elvis Presley susținea ultimul său concert. Peste mai puţin de două luni, la 16 august 1977, artistul va fi găsit mort în baia sa. Concluzia raportului medical: moarte naturală - stop cardiac.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

16
/05
/18

Pe 16 mai 1980, Marin Preda (58 de ani) era descoperit fără suflare pe patul camerei sale de la Casa de creaţie a scriitorilor de la Mogoşoaia. Mai mulţi apropiaţi ai scriitorului au considerat că moartea lui Preda este cel puţin suspectă. După decesul său, mai multe manuscrise pe care scriitorul le păstra într-o valiză depozitată la Editura Cartea Românească au dispărut fără urmă.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.