„Share Shakespeare”, un nou proiect online al Teatrului Național Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/share-shakespeare-un-nou-proiect-online-al-teatrului-national-iasi/

Proiectul „SCENA 5”, derulat de Teatrul Naţional Iaşi chiar de la începutul perioadei suspendării spectacolelor cu public, a oferit spectatorilor ocazia de a interacţiona neîntrerupt cu actorii Naţionalului ieşean prin intermediul nenumăratelor evenimente online organizate până la această dată.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2020

În această săptămână, în cadrul „SCENEI 5”, Teatrul Național ieșean marchează printr-un nou proiect, trei evenimente importante ale lunii aprilie: 465 de ani de la nașterea lui William Shakespeare,  404 ani de la moartea sa (23 aprilie) și Ziua Internațională a Cărții, sărbătorită tot pe 23 aprilie.

Cu această ocazie, sub titlul „SHARE SHAKESPEARE – Doar versul meu prin vremi se mai aude”, actorii Teatrului Național Iași vor aduce emoția celor mai frumoase Sonete în casele tuturor iubitorilor de teatru și poezie, în perioada 23-30 aprilie. Înregistrările realizate de actori vor putea fi vizionate pe pagina de Facebook a Teatrului Național Iași.

Shakespeare a compus 154 de sonete, majoritatea fiind alcătuite din trei strofe a câte patru versuri și un cuplet în metru iambic. După toate probabilitățile, primele sonete au apărut în perioada 1592 – 1593, când teatrele londoneze se închideau din cauza epidemiei de ciumă. Scrise la persoana I, Sonetele aduc operei shakespeariene o umanitate caldă și concretă absolut unică.

#scena5 Online mai aproape de tine.

 

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).