ShortsUP – poveşti la care râzi incontrolabil
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-povesti-la-care-razi-incontrolabil/

Pe 1 şi 2 februarie, scurtmetrajele ironice, hilare sau absurde premiate de festivalurile de film din toată lumea vin la Weekendul Comediei Scurte ShortsUP, un eveniment ce sărbătoreşte umorul de calitate.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2014

Pe 1 și 2 februarie, scurtmetrajele ironice, hilare sau absurde premiate de festivalurile de film din toată lumea vin la Weekendul Comediei Scurte ShortsUP,  un eveniment ce sărbătorește umorul de calitate.

Cât de departe poți merge pentru a te face remarcat? E întrebarea de la care pornesc scurtmetrajele prezentate în premieră pe țară la ShortsUP, după ce au străbătut circuitul festivalier și au câștigat aplauzele și simpatia juriilor internaționale.

Filmele aduc la un loc trei viziuni diferite asupra unui univers în care e tot mai greu să fii tu însuți. Când imaginea contează mai mult decât orice altceva, riști să te iei prea în serios, ca multe din personajele de la Weekendul Comediei Scurte.

Exploziv și neașteptat, filmul Nu mă uita (r. Canada, 2013), regizat de Jean‐François Asselin, a fost descris de publicația The Huffington Post ca ”unul dintre cele mai amuzante și vii lucruri văzute vreodată. Grafic, subtil și extrem de curajos. Un comentariu pertinent la adresa culturii social media de azi, subînțeles dintr-o poveste la care râzi incontrolabil”.

În ficțiunea canadiană cu grad ridicat de tragi-comic, Mathieu, un tânăr obsedat de propria persoană, ar merge până în pânzele albe pentru a se face observat. E o chestiune de supraviețuire: exiști pentru tine doar dacă devii memorabil pentru alții.

Nu mă uita (Canada, 2013) – ShortsUP

Cea mai bună comedie la L.A ShortFest 2013, Am depășit recordul (r. Ryan Velásquez, SUA, 2012), e un scurtmetraj sensibil și amuzant despre autocunoaștere.

În cele două săptămâni rămase până la aniversarea vârstei de 12 ani, Jonathan Woodbridge are o misiune dificilă: trebuie să-și impresioneze familia.

Dar cum poate face asta când e înconjurat doar de genii? Depășirea unui record mondial pare să fie singura soluție.

ShortsUP

Am depășit recordul (SUA, 2012) – ShortsUP

Dictatorul (r. Andreas Henn, Germania, 2013), comedia nemțească selectată în peste 13 festivaluri internaționale și distinsă cu premiul publicului la Palm Springs International ShortFest și Aspen Shortsfest va fi văzută pentru prima dată de publicul românesc sâmbătă, pe 1 februarie.

În Iugoslavia anilor 1942, în plin război, Nicola, un proiecționist sârb, decide să renunțe la armele clasice de luptă în favoarea unora neconvenționale, ca rolele de film dintr-un cinematograf.

Un scurtmetraj în care umorul autentic însuflețește realitatea istorică.

ShortsUP

Dictatorul (Germania, 2013) – ShortsUP

Weekendul Comediei Scurte are loc sâmbăta, 1 februarie și duminică, 2 februarie la Cinema Patria și prezintă două programe diferite  cu filme ce vorbesc despre căutarea propriei identități în spații culturale diverse.

Programul de filme va fi completat de expoziția de artă vizuală Imbold Pop-Up Gallery, un proiect curatorial creat de Imbold, Galeria special pentru spectatorii ShortsUP.

Biletele pentru Weekendul Comediei Scurte pot fi achiziționate în avans prin MyTicket și Eventim la prețul de 25  de lei pe seară sau 40 de lei pentru ambele seri (sub formă de abonament), sau la fața locului (Cinema Patria) la prețul de 35 de lei pe seară.  Detalii pe www.shortsup.ro.

Foto cu ShortsUP – Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.