ShortsUP prezintă: „Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890 – 2000)”
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-prezinta-scurta-istorie-a-scurtmetrajului-romanesc-1890-2000/

În perioada 1 – 11 octombrie, la MaRe – Muzeul de Artă Recentă, ShortsUP prezintă „Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890-2000)”, un prim pas pentru recuperarea şi cercetarea istoriei scurtmetrajului românesc.

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2020

În cadrul unei instalații artistice ce se folosește de tehnologia de Realitate Augmentată, publicul va putea interacționa cu secvențe din 15 scurtmetraje, printre care filme științifice, de ficțiune, documentare și animații, în încercarea de a ilustra parcursul scurtmetrajului românesc din primul deceniu al cinematografiei și până în prezent.

Proiectul, curatoriat de selecționerul de scurtmetraje Alexandra Safriuc împreună cu istoricul de film Gabriela Filippi, a pornit de la dorința și nevoia de a identifica particularitățile istoriei scurtmetrajului românesc și este un prim pas dintr-un demers mai amplu de a investiga patrimoniul de film scurt păstrat în Arhiva Națională de Film și de a propune contexte noi de prezentare a acestuia către publicul larg.

„Istoria scurtmetrajului a fost neglijată, căci scurtmetrajul nu a fost tratat ca un gen de sine stătător. Suntem foarte bucuroși că prin acest proiect am reușit să facem un foarte mic pas pentru înțelegerea istoriei scurtmetrajului românesc. Filmele nu sunt alese pe criterii de reprezentativitate, ci am încercat, mai curând, să scoatem la lumină producții de sine stătătoare valoroase, aparținând fiecărui deceniu al cinematografiei, care să fi supraviețuit anilor și să prezinte în continuare interes pentru publicul contemporan”, declară Alexandra Safriuc, curator scurtmetraje ShortsUP.

Vernisaj, la MaRe – Muzeul de Artă Recentă, 1 octombrie, de la ora 19.00

Vernisajul instalației va avea loc la MaRe – Muzeul de Artă Recentă, pe 1 octombrie, de la ora 19.00 și va putea fi vizitată până pe 11 octombrie, iar intrarea este liberă. O aplicație mobilă realizată special pentru această instalație de către echipa Augmented Space Agency va permite publicului să interacționeze cu secvențe de arhivă din istoria scurtmetrajului românesc.

Proiectul a contribuit și la dezvoltarea arhivei naționale, digitizând scurtmetrajele În familia Ressel (1916), Orașul nu doarme niciodată (1949) și La Mere (1953).

În familia Ressel (1916)

În familia Ressel (1916) este una dintre cele mai timpurii, dacă nu chiar cea mai veche înregistrare încă existentă a unui home movie pe teritoriul României. Înregistrarea a fost realizată în familia unui comerciant de mașini înstărit, Ludovic Ressel, care în 1914 a înființat o companie cinematografică, „Filmul Național Român”, care a produs reportaje de actualități.

Orașul nu doarme niciodată (1949, regia Jean Mihail, produs de Oficiul Național Cinematografic) este un portret al orașului București pe timp de noapte – munca de la Uzina „23 august”, telefonistele din tura de noapte, un spectacol de operă, munca unui cercetător, activitatea nocturnă din tipografie sau imagini dintr-o maternitate sunt câteva dintre imaginile inedite pe care le veți descoperi. Scurtmetrajul este un film documentar conceput în stilul „simfoniilor orașelor” inițiate în anii 1920 – „poeme” cinematografice despre o zi obișnuită din viața unui oraș.

La Mere (1953, regia Manole Marcus, Iulian Mihu), debutul tandemului de realizatori Iulian Mihu – Manole Marcus, reper al lansării „primului val” regizoral românesc, este inspirat din nuvela omonimă de Cehov. Filmul spune povestea unui cuplu de îndrăgostiți – tinerii logodnici Aniuța (Popovici) și Andriușa (Nicolae Praida) care ajunge în livada de mere a boierului. Prinși că au furat din bunurile boierului Trifon Semionovici, acesta, alături de cruntul său servitor, Carp îi supune unor pedepse și torturi psihologice care culminează cu un final neașteptat pentru cei doi îndrăgostiți. Conceput ca lucrare de diplomă, filmul este preluat și finalizat în condiții profesioniste, trei ani mai târziu, de Studioul cinematografic „București”.

Geta Brătescu, „Plimbarea lui Esop”

Scurtmetrajele vor deveni disponibile pe www.shortsup.ro, în perioada 1 – 30 octombrie.

Parteneri: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, CNC – Centrul Național al Cinematografiei, ANF – Arhiva Națională de Film, FAV – Fundația Arte Vizuale

Proiectul „Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc” este un proiect al asociației ORICUM, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

În familia Ressel (1916)

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.