SIBIU JAZZ FESTIVAL – EDIȚIA 47
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiu-jazz-festival-editia-47/

Luna mai aduce în peisajul muzical cea de-a 47-a ediţie a celui mai longeviv festival de jazz din România: Sibiu Jazz Festival.

Un articol de Liliana Matei|26 aprilie 2017

Așadar, între 18 și 21 mai, Sibiul se transformă încă o dată în Capitala Jazzului din România. Ediția de anul acesta promite patru zile pline de cultură și muzică de calitate. 120 de muzicieni veniți din 17 de țări vor susține concerte live în Piața Mică din Sibiu, începând cu orele 19.

Cea de-a 47-a ediție a Sibiu Jazz Festival va transforma întregul oraș într-o manifestare culturală amplă, desfașurată simultan în mai multe locații. La Teatrul Gong vor avea loc spectacolele pentru copii „Jazz for Kids”. Turnul Sfatului va gazdui expoziția de fotografii „Jazz Body Sounds”, semnată de Tibor Jakab, iar Galeria de Artă UAP Sibiu deschide pentru vizitatori expoziția de sculpturi realizate de Eugen Petri – „Jazz – Suflet și Formă”, precum și expoziția de afișe de jazz realizate de Ștefan Orth. Piața Mică va da un nou sens artei culinare prin „Jam Session în Bucătărie”, iar serile vor încânta publicul cu acorduri de jazz de pe toate continentele.

O noutate a evenimentului de anul acesta este proiectul „Romanian Jazz Meeting”, care oferă publicului o incursiune în tainele jazzului autohton, constituind totodată o rampă de lansare a muzicienilor români pe plan internațional. Romanian Jazz Meeting este, de altfel, singurul proiect din țară prin care artiștii români susțin concerte de promovare atât în fața publicului larg, cât și în fața unor promotori de jazz români și internaționali, critici și jurnaliști de specialitate.

O altă surpriză cu care organizatorii întâmpină publicul la această ediție este intrarea gratuită pe tot parcursul celor patru zile.

CONCERTE LIVE ȘI LINE-UP

Prima seară de muzică live va debuta cu acordurile celui mai cunoscut şi performant sextet vocal românesc – „Jazzappella”. Odată încinsă atmosfera, publicul va rezona la unison cu cei de la „Accord Vibes”, pentru ca mai apoi să o asculte pe nonconformista Irina Popa, care va susține un concert incendiar împreună cu quintetul ei.

Seara de joi atinge apogeul cu ajutorul „copilului teribil al jazzului”, polonezul Grzegorz Karnas și quartetul pe care îl conduce: Karnas Formula.

afis sibiu jazzVineri, Sibiu Jazz Festival dă startul unui weekend plin de muzică și vibrații pozitive cu ajutorul „păcătoșilor”: DJazz & Happy Sins, pentru ca mai apoi Peter Sarosi & Azara să cucerească scena cu un spectacol aflat sub semnul virtuozității. Petrecerea continuă în acordurile luxemburghezilor Jeff Herr Corporation care vor hipnotiza audiența cu improvizațiile lor savuroase, urmați îndeaproape de prestația plină de senzualitate a frumoasei cubaneze Yilian Canizares alături de quartetul său cubano-elvețiano-german.

Sâmbătă seara, Piața Mică va fi învaluită în acordurile quartetului condus de filozoful Mauro Sigura. Apoi ascultătorii vor fi purtați pe străzile Valenciei în compania grupului De la Purissima (foto sus), într-un melanj de sonorități contemporane cu influențe folclorice. În această contopire de culturi își va face intrarea în scenă quintetul Nataliei M. King. Cantareața de origine americană va rasfăța publicul cu un mix de jazz, blues și soul impresionant.

Ultima seară de festival aduce în prim plan pe scena din Piața Mică muzicieni din ținuturi îndepărtate. Acordurile instrumentelor exotice ale coreenilor de la Black String vor anima atmosfera, pentru ca evenimentul să fie încheiat de sirienii de la Mozayek Band.

DESPRE SIBIU JAZZ FESTIVAL

Fondat in anii ’70, Sibiu Jazz Festival este un eveniment cultural de talie internațională, pe scena căruia au debutat de-a lungul celor 47 de ani de existență, nume sonore din jazzul autohton. Deși se apropie de jumătate de secol, festivalul a surprins mereu prin tinerețe și efervescență, dovadă fiind noutățile cu care își întâmpină publicul la fiecare ediție. Mai multe detalii pe Sibiujazz.ro.
Black String 3

Black String 3

 

22
/07
/15

În perioada 25 iulie - 1 august, Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner.

20
/07
/15

Entuziasm şi urale sunt cuvintele care descriu cel mai bine reacţia publicului la finalul concertului Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, solistă Oxana Corjos în deschiderea celei de-a 35-a ediții a Săptămânilor muzicale „Gustav Mahler” de la Toblach/Dobbiaco (Italia).

17
/07
/15

La toamnă, Jazz Night Out vine cu trei premiere: trompetistul și revelația Ibrahim Maalouf, pianistul Brad Mehldau într-un trio de neratat, Béla Fleck, americanul care a reinventat banjo-ul, toți trei pentru prima oară la București.

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.

16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.