SIBIU JAZZ FESTIVAL – EDIȚIA 47
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiu-jazz-festival-editia-47/

Luna mai aduce în peisajul muzical cea de-a 47-a ediţie a celui mai longeviv festival de jazz din România: Sibiu Jazz Festival.

Un articol de Liliana Matei|26 aprilie 2017

Așadar, între 18 și 21 mai, Sibiul se transformă încă o dată în Capitala Jazzului din România. Ediția de anul acesta promite patru zile pline de cultură și muzică de calitate. 120 de muzicieni veniți din 17 de țări vor susține concerte live în Piața Mică din Sibiu, începând cu orele 19.

Cea de-a 47-a ediție a Sibiu Jazz Festival va transforma întregul oraș într-o manifestare culturală amplă, desfașurată simultan în mai multe locații. La Teatrul Gong vor avea loc spectacolele pentru copii „Jazz for Kids”. Turnul Sfatului va gazdui expoziția de fotografii „Jazz Body Sounds”, semnată de Tibor Jakab, iar Galeria de Artă UAP Sibiu deschide pentru vizitatori expoziția de sculpturi realizate de Eugen Petri – „Jazz – Suflet și Formă”, precum și expoziția de afișe de jazz realizate de Ștefan Orth. Piața Mică va da un nou sens artei culinare prin „Jam Session în Bucătărie”, iar serile vor încânta publicul cu acorduri de jazz de pe toate continentele.

O noutate a evenimentului de anul acesta este proiectul „Romanian Jazz Meeting”, care oferă publicului o incursiune în tainele jazzului autohton, constituind totodată o rampă de lansare a muzicienilor români pe plan internațional. Romanian Jazz Meeting este, de altfel, singurul proiect din țară prin care artiștii români susțin concerte de promovare atât în fața publicului larg, cât și în fața unor promotori de jazz români și internaționali, critici și jurnaliști de specialitate.

O altă surpriză cu care organizatorii întâmpină publicul la această ediție este intrarea gratuită pe tot parcursul celor patru zile.

CONCERTE LIVE ȘI LINE-UP

Prima seară de muzică live va debuta cu acordurile celui mai cunoscut şi performant sextet vocal românesc – „Jazzappella”. Odată încinsă atmosfera, publicul va rezona la unison cu cei de la „Accord Vibes”, pentru ca mai apoi să o asculte pe nonconformista Irina Popa, care va susține un concert incendiar împreună cu quintetul ei.

Seara de joi atinge apogeul cu ajutorul „copilului teribil al jazzului”, polonezul Grzegorz Karnas și quartetul pe care îl conduce: Karnas Formula.

afis sibiu jazzVineri, Sibiu Jazz Festival dă startul unui weekend plin de muzică și vibrații pozitive cu ajutorul „păcătoșilor”: DJazz & Happy Sins, pentru ca mai apoi Peter Sarosi & Azara să cucerească scena cu un spectacol aflat sub semnul virtuozității. Petrecerea continuă în acordurile luxemburghezilor Jeff Herr Corporation care vor hipnotiza audiența cu improvizațiile lor savuroase, urmați îndeaproape de prestația plină de senzualitate a frumoasei cubaneze Yilian Canizares alături de quartetul său cubano-elvețiano-german.

Sâmbătă seara, Piața Mică va fi învaluită în acordurile quartetului condus de filozoful Mauro Sigura. Apoi ascultătorii vor fi purtați pe străzile Valenciei în compania grupului De la Purissima (foto sus), într-un melanj de sonorități contemporane cu influențe folclorice. În această contopire de culturi își va face intrarea în scenă quintetul Nataliei M. King. Cantareața de origine americană va rasfăța publicul cu un mix de jazz, blues și soul impresionant.

Ultima seară de festival aduce în prim plan pe scena din Piața Mică muzicieni din ținuturi îndepărtate. Acordurile instrumentelor exotice ale coreenilor de la Black String vor anima atmosfera, pentru ca evenimentul să fie încheiat de sirienii de la Mozayek Band.

DESPRE SIBIU JAZZ FESTIVAL

Fondat in anii ’70, Sibiu Jazz Festival este un eveniment cultural de talie internațională, pe scena căruia au debutat de-a lungul celor 47 de ani de existență, nume sonore din jazzul autohton. Deși se apropie de jumătate de secol, festivalul a surprins mereu prin tinerețe și efervescență, dovadă fiind noutățile cu care își întâmpină publicul la fiecare ediție. Mai multe detalii pe Sibiujazz.ro.
Black String 3

Black String 3

 

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.