Sibiul cuceritor
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiul-cuceritor/

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), desfăşurat între 12 şi 21 iunie) a împrăştiat culori proaspete peste seculara cetate Hermannstadt. Artele spectacolului deţin din nou supremaţia, oraşul devenind o imensă scenă.

Un articol de Maria Sârbu|19 iunie 2015

Lume de pe lume… Aici se întrepătrund idei, se pun la cale proiecte, îşi dau întâlnire oameni de pe continente. Companii de tot felul îşi prezintă spectacolele. Sunt producţii pentru toate categorii de public, pentru toate gusturile.

Manifestarea culturală, aflată la a XXII-a ediţie, reprezintă, de 22 de ani încoace, cel mai important eveniment din Sibiu, oraşul care „ştie cum să îşi păstreze frumuseţea”, vorba lui Constantin Chiriac – iniţiatorul şi animatorul festivalului. Este imposibil să urmăreşti toate evenimentele din program, chiar dacă majoritatea spectacolelor se joacă de două ori.

E o alergătură continuă de la o sală de spectacol la alta, dintr-un spaţiu neconvenţional de joc în altul (sală de sport, hală, pieţe, strada pietonală). Dar sunt şi spectacole-lectură, concerte, conferinţe, ateliere, lansări de carte, expoziţii, întâlniri cu personalităţi ale lumii teatrale.Sibiul

În prima zi publicul a fost uimit de spectacolul de strada „Big Bang” al companiei franceze Plasticiens Volants, prezentat în Piaţa Mare –  “o saga vizuală impresionantă despre naşterea Universului”. S-a jucat şi „Faust”-ul lui Silviu Purcărete – minunata producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca”, de care publicul nu se mai satură.

A impresionat şi „Cenuşăreasa” – o montare a Teatrului Naţional al comunităţii franceze din Belgia, creat (text şi regie) de Joël Pommerat, caracterizat drept „un artist excepţional, un vrăjitor plin de sensibilitate faţă de oameni şi frământările lor”. Iar spectacolul său este de o rară inteligenţă.

„Eternul Shakespeare”

De remarcat şi „Eternul Shakespeare” – un recital al actorului polonez Andrzej Seweryn (Arnold Szyfman Polish din Varşovia), „În inima nopţii – episodul Hamlet” – scenariu şi regia Gavriil Pinte, cu inserţii de George Banu şi Monique Borie (Teatrul „Regina Maria” din Oradea”, „Fantoma” (din seria „Spectacol-eveniment”) de Kobo Abe, în regia japonezului Kushida Kazuyoshi, spectacol creat cu trupa Naţionalului sibian, printre interpreţi numărându-se Constantin Chiriac, Marius Turdeanu, Maria Soilică, Mariana Mihu, dar şi „Nathan înţeleptul”, după Gotthold Ephraim Lessing, în regia lui Armis Petras,  coproducţie Teatrul Naţional „Radu Stanca” – Schauspiel Stuttgart.

Apropo, Armis Petras a avut şi alte spectacole în festival, programul cuprinzând un „sezon german”: „Vizita bătrânei doamne” de Dürrenmatt sau „Cele 5 dimineţi” – ambele create la Schauspiel Stuttgart.

O surpriză a fost montarea japonezilor „Vicleniile lui Scapin” de Molière, regia Kazuyoshi Kushida (Matsumoto Performing Arts Centre), dar şi spectacolul lui Răzvan Mazilu „West Side Story” (producţie Festivalul Naţional de Teatru 2014 – UNITER).

Pe scenă, zi de zi, au urcat şi urcă, de asemenea,  italieni, greci, georgieni, cilieni, canadieni, francezi şi bineînţeles români. Pe stradă, trupe de artişti dintre cele mai spectaculoase.

Şi la această ediţie se acordă o atenţie deosebită dansului. Publicul a avut parte până acum de „Tango la înălţime” de Brenda

Klaus Maria Brandauer

Klaus Maria Brandauer

Angiel (Argentina), „Ţara miracolelor” de Barak Marshall (Israel), „Imagine all the  people” de Gigi Căciuleanu (Opera Naţională Română din Iaşi).

Cei interesaţi de „conferinţe şi seminarii” s-au bucurat la actuala ediţie a festivalului de întâlnirea cu Armin Petras („Teatrul, dincolo de cuvânt”), cu Dan Perjonski („În jurul zidului”), cu George Banu în dialog cu Kazuyoshi Kushida (Teatrul oriental: între utopie şi realitate”.

Acelaşi George Banu are programat un dialog cu Eimuntas Nekrosius şi Roman Dolzhanskiy („Tezaurele culturii şi regândirea lor azi”).

Multe evenimente au loc şi în week-end. Vineri seara e programat „Ultima bandă a lui Krapp” de Beckett, regia Peter Stein (Klaus Maria Brandauer/ Peter Stein: Austria – Germania), dar şi N(AUM) cu Oana Pellea (Bucureşti).

Klaus Maria Brandauer va fi în dialog, sâmbătă, cu George Banu şi Irina Margareta Nistor, cu tema „Actor de teatru – actor de film: alegere imposibilă”. Seara, de la ora 19.00, se va desfăşura Gala Celebrităţilor.

Un spectacol aşteptat în festival şi programat de la ora 22.00 este „Cartea lui Iov”, regizat de Eimuntas Nekrosius (Teatrul Meno Fortas, Lituania). De la aceeaşi oră se poate vedea din nou „Faust”, regia Silviu Purcărete.

Duminică, la închiderea ediţiei a XXII-a a FITS, va fi prezentat „De vânzare” (Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2014) de Gianina Cărbunariu, producţie a Teatrului Odeon, Bucureşti.

Foto: FITS, Sibiul – sibfest.ro

24
/11
/15

Teatrul Foarte Mic își întrerupe activitatea de spectacole începând de astăzi, 24 noiembrie. La rândul său, Teatrul Nottara și-a suspendat toate spectacolele de la sediul din bulevardul Magheru. Ambele decizii au venit ca urmare a legii promulgate recent prin care este interzisă orice activitate în clădiri cu risc seismic ridicat.

24
/11
/15

Ţi-ai imaginat vreodată că poţi să faci revelionul în teatru? Pe 31 decembrie de la ora 19:00, actorii În Culise te invită să petreci o noapte pe care ţi-o vei aminti tot restul vieţii. Cu program de spectacol şi comedie românească, bucate alese şi licori delicioase, cea de-a cincea ediţie a Revelionului ca Altădată transformă mansarda din La Scena (Calea Călăraşilor nr. 55) într-un loc ideal pentru a sărbători trecerea dintre ani.

24
/11
/15

Sâmbătă, 28 noiembrie, de la 11:00 la 17:00, la Grădina Verona are loc #Colectiv Delivery, un târg creativ în urma căruia încasările sunt donate integral în beneficiul răniților din Colectiv.

24
/11
/15

Marți, 24 noiembrie, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, va putea fi auzit în premieră sunetul unic al Violei organista. Un instrument aproape fantastic, extrem de inedit, existența lui fiind, în sine, un act artistic. Recuperat din schițele lui Leonardo da Vinci, instrumentul a fost salvat de la condiția de proiecție teoretică și adus la cea de realitate „consumabilă”.

24
/11
/15

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează la Muzeul „Vasile Pogor”, în perioada 25 noiembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, expoziţia memorială „Uliţa Teodorenilor”, dedicată celor doi fraţi, Ionel şi Alexandru Oswald Teodoreanu (Păstorel).

24
/11
/15

Redis Consult SRL în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, a organizat Luni, 23 noiembrie 2015, începând cu orele 11.00, la sediul Structurii de economie sociala- Valoris CAD SRL, str Apulum nr 1, Brasov, o conferinţă de presă pentru diseminarea informatiilor cu privire la activitatile desfasurate pana acum în cadrul proiectului „VALORificarea oportunităţilor de insertie pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile, prin integrarea în Intreprinderi Sociale VALORIS”(ID:144616)

23
/11
/15

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) este una itinerantă şi va debuta duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19.00, cu proiecţia a şase scurtmetraje care au ca temă criza refugiaţilor.

23
/11
/15

Vineri, 27 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio prezintă Concertul dedicat Zilei Naționale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artiști români sau născuți în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în țară, cât și în străinătate. Printre aceştia se vor număra dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, violonistul RAFAEL BUTARU, pianista REBECA OMORDIA şi violoncelistul RĂZVAN SUMA.

23
/11
/15

"Labyrinthus" a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film pentru Copii KINOdiseea. Trofeul European Children's Film Association (ECFA) a revenit producției "Păsări călătoare", iar o mențiune specială — peliculei care a fost proiectată în închiderea festivalului — "Curcubeul".

22
/11
/15

“Indianul vrea în Bronx”, de Israel Horovitz, în regia Iarinei Demian. L-am văzut duminică, în noapte, pe Batiștei, la ARCUB, la jumătatea lui noiembrie, acum, după cele două Apocalipse care ne-au traversat timpul - din fosta fabrică “Pionierul” din București până pe Bulevardul Voltaire din Paris.