Sidney Poitier, 90!
https://www.ziarulmetropolis.ro/sidney-poitier-90/

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who’s Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinţii săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2017

Sidney Poitier s-a născut prematur, fără prea mari șanse de a supraviețui călătoriei. A fost înregistrat la Miami, având în vedere că în momentul nașterii sale, se apropiaseră deja de coastele Floridei.

Copilăria și-a petrecut-o pe insula îndepărtată, fără electricitate și cu o populație de doar 1.500 de persoane. În primii ani de adolescență, părinții l-au trimis în capitala Nassau, la niște rude, urmând să-și găsească de lucru acolo. Manifestând o înclinație către delincvența juvenilă a fost trimis la Miami, unde avea să locuiască cu fratele mai mare.

La 18 ani, s-a mutat la New York. Și-a încercat norocul pe scena teatrului, dar nu a fost bine primit de către public. A petrecut următoarele șase luni dedicându-se carierei actoricești și, la cea de-a doua încercare de a urca pe scenă, a fost remarcat și distribuit în piesa ”Lysistrata” de pe Broadway, potrivit site-ului museumofuncutfunk.com.

În 1949, a fost nevoit să aleagă între roluri principale în piese de teatru și oferta regizorului Darryl F. Zanuck de a juca în filmul ”No Way Out” (1950). A ales filmul, iar succesul de care s-a bucurat i-a adus noi oferte în domeniul cinematografiei.

Rolul care l-a consacrat a fost cel din filmul ”Blackboard Jungle” (1955). Rolul din „The Defiant Ones” (1958), i-a adus Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor străin, în 1959. A urmat rolul din ”Lilies of the Field” (1963), care i-a adus Oscar-ul, fiind primul actor de culoare care a primit această distincție.

În 2016,Sidney Poitier a fost distins cu Premiul BAFTA Fellowship pentru realizări remarcabile în timpul vieții de film, după ce cu 6 ani mai devreme, în anul 2000, primise premiul pentru întreaga activitate din partea Asociației Actorilor Americani.

Foto: Sidney Poitier – facebook

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.