„Sieranevada”, „Două lozuri” și proiecții-surpriză la Noaptea Albă a Filmului Românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/sieranevada-doua-lozuri-si-proiectii-surpriza-la-noaptea-alba-a-filmului-romanesc/

O noapte plină de surprize, cu avanpremiere şi întâlniri cu invitaţi speciali, îi aşteaptă pe bucureşteni la Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 16 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2016

Noaptea Albă a Filmului Românesc  – Spectatorii vor avea ocazia să vadă cele mai noi filme regizate de cineaștii români – drame, comedii și thrillere – în zece locații din Capitală: Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângași, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).

Sieranaveda

Sieranaveda, în regia lui Cristi Puiu, propus de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și proiectat în competiție la Cannes, este unul dintre cele mai așteptate titluri din program.

Acțiunea are loc la trei zile de la atentatul din redacția Charlie Hebdo și la 40 de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut.

Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor. În distribuție: Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, Bogdan Dumitrache. Sieranavada intră din 9 septembrie în cinematografe.

Două lozuri

În avanpremieră, Noaptea Albă a Filmului Românesc va găzdui prima proiecție din București a comediei Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu.

Inspirat de schița lui I. L. Caragiale, filmul se învârte în jurul celor trei protagoniști, Sile, Dinel și Pompiliu (Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol), care află că nu e de ajuns să fii declarat câștigător doar pentru că ai toate numerele bifate pe bilet, ci e nevoie să „suferi” până ajungi milionar, așadar, vor trece printr-o serie de aventuri pentru a se putea prezenta la Loterie să-și ridice premiul.

Două lozuri a fost un succes de public la TIFF 2016, iar din 7 octombrie va rula în cinematografe.

Proiecție-surpriză

După miezul nopții, la Cinema Elvire Popesco, cinefilii vor avea parte de o proiecție-surpriză: unul dintre cele mai așteptate și mai premiate filme românești ale anului va rula în avanpremieră.

Zilele Filmului Românesc

Lor li se adaugă o selecție de scurtmetraje care au rulat în Zilele Filmului Românesc la Cluj. Printre ele, 4:15 p.m. sfârşitul lumii, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, selecționat în competiția de scurtmetraje de la Cannes și premiat recent la Sarajevo, extrem de popularul O noapte în Tokoriki, de Roxana Stroe, distins cu Premiul Special al secțiunii Generation 14plus la Berlin, Ferdinand 13 – primul scurtmetraj regizat de scriitoarea Cecilia Ștefănescu, Raisa (r. Pavel Cuzuioc), o dramă cu Cristina Flutur în rolul principal, sau 7 luni mai târziu, al patrulea film scurt al lui Andrei Crețulescu, cu aceiași Şerban Pavlu, Dorian Boguţă, Rodica Lazăr şi Andi Vasluianu.

Ilegitim, Dincolo de calea ferată, Acasă la tata

Maratonul cuprinde și titluri precum Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), Acasă la tata (r. Andrei Cohn), București NonStop (r. Dan Chișu) sau Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase).

Filme-tribut

Marii actori Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu vor fi rememorați în filme-tribut: După-amiaza unui torționar (r. Lucian Pintilie, 2001), Operațiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976) și La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982). Un program de scurtmetraje regizate de Ovidiu Bose Paștina va marca 10 ani de la dispariția sa.

10 ani de la premieră

O secțiune nouă la cea de-a șaptea ediție, numită 10 ani de la premieră, propune o (re)vizionare a câtorva dintre filmele care au marcat Noul Cinema Românesc și care sărbătoresc anul acesta un deceniu de la lansare: Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu).

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Foto: Noaptea Albă a Filmului Românesc – romfilmpromotion.ro

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.