“Sieranevada”, cel mai bun film la Gala Premiilor Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/sierranevada-cel-mai-bun-film-la-gala-premiilor-gopo/

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câştigat de pelicula “Sierranevada”, în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit şase premii, la fel ca şi pelicula “Câini”, în regia lui Bogdan Mirică.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2017

“Sieranevada” a primit statueta Gopo la șase dintre cele mai importante categorii. Pe lângă cea pentru Cel mai bun film de lungmetraj, “Sieranevada” a mai câștigat premii pentru Cel mai bun regizor — Cristi Puiu, Cea mai bună actriță într-un rol principal — Dana Dogaru, Cea mai bună actriță într-un rol secundar — Ana Ciontea, Cel mai bun scenariu — Cristi Puiu și Cel mai bun montaj — Letiția Ștefănescu, Ciprian Cimpoi.

Tot șase premii la Gala Gopo a primit și filmul “Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, pentru Cel mai bun actor într-un rol principal — Gheorghe Visu, Cel mai bun actor într-un rol secundar — Vlad Ivanov, Cea mai bună imagine — ex aequo Andrei Butică și Marius Panduru pentru filmul “Inimi cicatrizate”, Cel mai bun sunet — Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Herve Buirette, Cea mai bună muzică originală — Codrin Lazăr, Sorin Romanescu și Cel mai bun film de debut — Bogdan Mirică.

Pe locul următor s-a situat pelicula “Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude, cu patru premii pentru Cea mai bună imagine — ex aequo Marius Panduru și Andrei Butică pentru filmul “Câini”, Cele mai bune decoruri — Cristian Niculescu, Cele mai bune costume — Dana Păpăruz, precum și Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură — Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan.

Directorul de imagine Marius Panduru a primit și Premiul Asociației Romanian Society of Cinematographers — RSC tot pentru filmul “Inimi cicatrizate”.

Premiul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj a fost câștigat de filmul “4:15 PM Sfârșitul lumii” în regia lui Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga, produs de Adina Sădean și Alex Crăciun (Axix Media Production, Flama Booking).

Statueta Gopo pentru Cel mai bun film documentar a revenit peliculei “Doar o răsuflare” în regia Monicăi Lăzurean-Gorgan, produs de Monica Lăzurean-Gorgan, Hanka Kastelicova, Alina David și Andra Radu (Manifest Film, HBO Europe).

La categoria Tânără Speranță, premiul a fost câștigat de Anamaria Antoci pentru producția filmului “Ilegitim”.

Cel mai bun film european, dintre cele difuzate în România în anul 2016, a fost desemnat “Fiul lui Saul” (“Saul Fia”) regia Laszlo Nemes, peliculă distribuită de Transilvania Film.

Premiul publicului, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box office în 2016, a fost acordat, la ediția din acest an a Premiilor Gopo, pentru două filme — “Selfie 69” în regia Cristinei Iacob, care a avut 133.207 spectatori și încasări de 2.296.771 lei, și “Două lozuri” în regia lui Paul Negoescu, ce a avut 127.513 spectatori și încasări de 2.403.355 lei.

Premiul pentru întreaga carieră i-a fost oferit, la ediția din acest an, actorului Ion Dichiseanu.

Valentin Uritescu, Premiul pentru întreaga activitate

Valentin Uritescu, Premiul pentru întreaga activitate

Știți că mă simt bine? Vă iubesc, am venit cu dragă inimă și, mai ales, eu l-am cunoscut pe Gopo. (…) Le mulțumesc organizatorilor că s-au gândit să îmi ofere acest premiu. E o vorbă franțuzească: mai bine mai târziu decât niciodată. Ion Dichiseanu.

Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actorului Valentin Uritescu.

Eram în anul întâi de facultate, când am debutat în cinematografie, în filmul lui Gopo ‘S-a furat o bombă’. Aveam o singura replică — ‘Să mergem’. Au trecut peste 50 de ani și acum, uite, Gopo. Bine ai venit în sufletul meu și mulțumesc. – Valentin Uritescu.

Premiul special al ediției de anul acesta a fost acordat unui profesionist al efectelor speciale și pirotehnice — Constantin Petre. El nu putut fi prezent la gală din motive medicale.

Gala Gopo a avut și un moment ”In memoriam” pentru oamenii de cultură care au murit în 2016, actorii Radu Beligan, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Paula Sorescu, Dinu Ianculescu, Theodor Danetti, George Alexandru, Ioan Gyuri Pascu și regizorii Ion Truică și Radu Gabrea.

Foto: Gala Premiilor Gopo – facebook

12
/01
/21

CRONICĂ DE FILM Lansat recent de HBO (care e şi unul dintre producători), cel mai nou film al regizorului Steven Soderbergh, „Let Them All Talk” (2020), vine într-un moment prost. Ce interes poate să stârnească acum povestea unei scriitoare în criză (Meryl Streep) care porneşte într-o călătorie transoceanică pe un vapor de lux alături de două prietene şi un nepot?

11
/01
/21

CRONICĂ DE FILM Premiat în competiţia Festivalului de la Veneţia pentru cea mai bună actriţă (Vanessa Kirby) şi lansat recent de Netflix, „Pieces of a Woman” (2020) este primul titlu în limba engleză al regizorului maghiar Kornél Mundruczó – un film demn de respect pentru forţa emoţională a câtorva momente, dar nu şi foarte rafinat.

07
/01
/21

CARTEA DE CINEMA Dialogul dintre literatură și cinema e vechi cât istoria filmului, însă nu a fost niciodată studiat pe cât ar fi meritat. O contribuție importantă la înțelegerea complexității acestei relații este volumul nou apărut „Adaptarea cinematografică a operelor literare”, de Anda Ionaș.

05
/01
/21

PREVIEW Deși sunt riscante previziunile pentru anul care tocmai a început, există totuși speranțe că situația va fi mai bună decât în 2020. Inclusiv în privința cinematografiei. Prin urmare, încercăm să anticipăm cele mai așteptate filme românești din 2021 – de la noi titluri de Radu Jude sau Daniel Sandu, la debuturi promițătoare.

21
/12
/20

Câștigătorul Trofeului Transilvania și a Premiului Publicului la TIFF aduce pe același ecran actori din Game Of Thrones, Animal Kingdom și The Dark Knight Rises, alături de starul seriei HBO Sharp Objects. Din 18 decembrie, „Babyteeth: Prima iubire” este disponibil online.

16
/12
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera la TIFF şi disponibil online, pe Vimeo, documentarul (de aproape 30 de minute) „Totul pentru Riana”, realizat de Mihai Dragolea, jurnalist devenit şi regizor, este portretul unui tânăr prins între dorinţa de a trăi liber şi obligaţia de a avea grijă de familie.

15
/12
/20

TOP Ce filme româneşti de ficţiune merită reţinute din acest an 2020 în care cinematografia a fost dată peste cap? Cu ce mai rămânem în afară de două încercări radicale ale unor regizori consacraţi, precum „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, şi „Malmkrog”, de Cristi Puiu?

12
/12
/20

Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, ajuns anul acesta la cea de-a 24-a ediție, își va deschide porțile virtuale unui public foarte concret, de pe întregul mapamond, în data de marți, 15 decembrie.

12
/12
/20

Pe 12 și 13 decembrie, începând cu ora 20.00, TIFF Unlimited a pregătit două filme pline de fantezie, în feluri diferite: o aventură suprarealistă marca Terry Gilliam și un romance fermecător de Abbas Kiarostami.

10
/12
/20

Independența Film, una dintre cele mai vechi case de distribuție de film independent din România, anunță o parte din titlurile pe care și-a propus să le lanseze pe marile ecrane în cursul anului viitor.

Pagina 1 din 27712345...102030...Ultima »