„Sieranevada”, cel mai bun film la Gala Premiilor Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/sierranevada-cel-mai-bun-film-la-gala-premiilor-gopo/

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câştigat de pelicula „Sierranevada”, în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit şase premii, la fel ca şi pelicula „Câini”, în regia lui Bogdan Mirică.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2017

„Sieranevada” a primit statueta Gopo la șase dintre cele mai importante categorii. Pe lângă cea pentru Cel mai bun film de lungmetraj, „Sieranevada” a mai câștigat premii pentru Cel mai bun regizor — Cristi Puiu, Cea mai bună actriță într-un rol principal — Dana Dogaru, Cea mai bună actriță într-un rol secundar — Ana Ciontea, Cel mai bun scenariu — Cristi Puiu și Cel mai bun montaj — Letiția Ștefănescu, Ciprian Cimpoi.

Tot șase premii la Gala Gopo a primit și filmul „Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, pentru Cel mai bun actor într-un rol principal — Gheorghe Visu, Cel mai bun actor într-un rol secundar — Vlad Ivanov, Cea mai bună imagine — ex aequo Andrei Butică și Marius Panduru pentru filmul „Inimi cicatrizate”, Cel mai bun sunet — Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Herve Buirette, Cea mai bună muzică originală — Codrin Lazăr, Sorin Romanescu și Cel mai bun film de debut — Bogdan Mirică.

Pe locul următor s-a situat pelicula „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude, cu patru premii pentru Cea mai bună imagine — ex aequo Marius Panduru și Andrei Butică pentru filmul „Câini”, Cele mai bune decoruri — Cristian Niculescu, Cele mai bune costume — Dana Păpăruz, precum și Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură — Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan.

Directorul de imagine Marius Panduru a primit și Premiul Asociației Romanian Society of Cinematographers — RSC tot pentru filmul „Inimi cicatrizate”.

Premiul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj a fost câștigat de filmul „4:15 PM Sfârșitul lumii” în regia lui Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga, produs de Adina Sădean și Alex Crăciun (Axix Media Production, Flama Booking).

Statueta Gopo pentru Cel mai bun film documentar a revenit peliculei „Doar o răsuflare” în regia Monicăi Lăzurean-Gorgan, produs de Monica Lăzurean-Gorgan, Hanka Kastelicova, Alina David și Andra Radu (Manifest Film, HBO Europe).

La categoria Tânără Speranță, premiul a fost câștigat de Anamaria Antoci pentru producția filmului „Ilegitim”.

Cel mai bun film european, dintre cele difuzate în România în anul 2016, a fost desemnat „Fiul lui Saul” („Saul Fia”) regia Laszlo Nemes, peliculă distribuită de Transilvania Film.

Premiul publicului, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box office în 2016, a fost acordat, la ediția din acest an a Premiilor Gopo, pentru două filme — „Selfie 69” în regia Cristinei Iacob, care a avut 133.207 spectatori și încasări de 2.296.771 lei, și „Două lozuri” în regia lui Paul Negoescu, ce a avut 127.513 spectatori și încasări de 2.403.355 lei.

Premiul pentru întreaga carieră i-a fost oferit, la ediția din acest an, actorului Ion Dichiseanu.

Valentin Uritescu, Premiul pentru întreaga activitate

Valentin Uritescu, Premiul pentru întreaga activitate

Știți că mă simt bine? Vă iubesc, am venit cu dragă inimă și, mai ales, eu l-am cunoscut pe Gopo. (…) Le mulțumesc organizatorilor că s-au gândit să îmi ofere acest premiu. E o vorbă franțuzească: mai bine mai târziu decât niciodată. Ion Dichiseanu.

Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actorului Valentin Uritescu.

Eram în anul întâi de facultate, când am debutat în cinematografie, în filmul lui Gopo ‘S-a furat o bombă’. Aveam o singura replică — ‘Să mergem’. Au trecut peste 50 de ani și acum, uite, Gopo. Bine ai venit în sufletul meu și mulțumesc. – Valentin Uritescu.

Premiul special al ediției de anul acesta a fost acordat unui profesionist al efectelor speciale și pirotehnice — Constantin Petre. El nu putut fi prezent la gală din motive medicale.

Gala Gopo a avut și un moment ”In memoriam” pentru oamenii de cultură care au murit în 2016, actorii Radu Beligan, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Paula Sorescu, Dinu Ianculescu, Theodor Danetti, George Alexandru, Ioan Gyuri Pascu și regizorii Ion Truică și Radu Gabrea.

Foto: Gala Premiilor Gopo – facebook

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.