SILENT FILMS la cea de-a patra ediție INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL
https://www.ziarulmetropolis.ro/silent-films-la-cea-de-a-patra-editie-innersound-new-arts-festival/

Tinerii artişti care îşi doresc să participe la SILENT FILM NIGHT în cadrul celei de-a patra ediţii InnerSound New Arts Festival îşi mai pot înscrie scurtmetrajele în preselecţie până la data de 25 iulie 2016.

Un articol de Liliana Matei|15 iulie 2016

Cea de-a patra ediție a InnerSound New Arts Festival va avea loc în Bucureşti, în perioada 28.09 – 1.10.2016 și include concerte camerale, instalații, film mut și fotografie, precum și workshop-uri creative, punând muzica contemporană în relație cu artele vizuale și multimedia.

Printre invitații prestigioși ai ediției 2016 se regăsesc: cvartetul de coarde Ad Libitum (violoniștii Alexandru Tomescu și Șerban Mereuță, violistul Bogdan Bisoc și violoncelistul Filip Papa), ansamblul cameral SonoMania, dirijorul Alexandru Mija, pianiștii Gabriela Sultana – Malta și Mihai Măniceanu – România, acordeonistul Ghenadie Rotari (Moldova-Italia), ansamblul de tehno acustic Project 128 – Olanda, compozitoarea și artista multimedia Svetlana Maras – Serbia, soundartist-ul și DJ experimental Lukatoyboy – Serbia.

Tema ediției, TOUCH, invită la reflecție asupra atingerii: ca graniță între tehnologie și simțire, ca punct de întâlnire între artist și spectator, ca prim pas concret de la sentiment la materie. Tema reprezintă și punctul de pornire în realizarea scurtmetrajelor, putând fi interpretată în orice tip de limbaj vizual (narativ, experimental, o combinație a acestora etc). Scurtmetrajele trebuie să aibă o durată între 3 și 8 minute.

Scurtmetrajele selecționate vor fi proiectate în cadrul SILENT FILM NIGHT, pe 29.09.2016, ora 20:00, la sala Elvira Popescu, însoțite de coloană sonoră realizată special de tineri compozitori români şi interpretată live de ansamblul cameral SonoMania, în formula clarinet, vioară, violă și violoncel, sub conducerea dirijorului Alexandru Mija.

Juriul concursului de scurt metraje de film mut este format din regizorul Andrei Ujică, regizorul Claudiu Mitcu și monteurul Cătălin Cristuțiu.

La finalul festivalului (1.10.2016) vor fi înmânate următoarele premii: Trofeul InnerSound pentru cel mai bun film, Premiul Publicului pentru filmul preferat, Premiul Publicului pentru muzica originală preferată.

Înscrierea scurtmetrajelor se poate face până în data de 25 iulie 2016:

Prin transfer electronic sau link către Vimeo/Youtube, pe adresa: [email protected]
sau
Prin poștă, pe adresa:

Centrul de Muzică Electroacustică și Multimedia
Universitatea Națională de Muzică din București
Dl. Cătălin Creţu
Str. Ştirbei Vodă nr. 33, sector 1, 010102, București, România

Participanții sunt rugați să includă în aplicație:
– CV sau biografie
– synopsis sau scenariul filmului
– un text scurt ce descrie legătura cu tema festivalului, “Touch”

Rezultatele vor fi anunțate în jurul datei de 1 august, după care regizorii vor fi puşi în contact direct cu tinerii compozitori.

InnerSound New Arts Festival este singurul eveniment independent din România care oferă o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relație cu artele vizuale, film și multimedia.

Fondatorii InnerSound sunt trei compozitori ce includ în creația lor artele vizuale și performance-ul: Sabina Ulubeanu, director artistic, este si fotograf, Diana Rotaru este preocupată de latura sincretică a artelor, Catalin Creţu, consultant artistic, este artist multimedia. Festivalul reprezintă, totodată, o platformă puternică de promovare a tinerilor compozitori, instrumentiști, fotografi, artiști vizuali/multimedia și regizori.

Pe scena InnerSound New Arts Festival s-au reunit de-a lungul timpului tineri artiști români de mare valoare în plan internațional, precum violonistul Alexandru Tomescu, violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici, tânărul dirijor Gabriel Bebeșelea, violoncelista Laura Buruiană, alături de artiști și ansambluri de muzică clasică contemporană precum compozitorul Henry Vega, violonista Barbara Lüneburg, mezzosoprana Anat Spiegel, SIGMA Project, Dublin Sound Lab, soprana Irina Ungureanu, grupul art-pop Controllar, Ensemble for New Music Tallin sau Cvartetul Contempo.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.