Silviu Purcarete aduce „D’ale carnavalului” la Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-aduce-dale-carnavalului-la-cluj-napoca/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă miercuri, 16 octombrie, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcărete.

Un articol de Andrada Văsii|14 octombrie 2013

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă miercuri, 16 octombrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcarete.

Teatrul Naţional din Sibiu este invitat special al celei de-a V-a ediţii a Festivalului „Comedy Cluj”, ce are loc în perioada 11 – 20 octombrie. „Comedy Cluj” este cel mai mare festival tematic dedicat filmului de comedie din Europa, după cum au declarat organizatorii proiectului produs de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană.

Evenimentul de la Cluj-Napoca a adus în cei patru ani de activitate peste 450 de filme de comedie. Mai mult decât atât, organizatorii au invitat în fiecare an regizori, actori, directori de festival, producători, distribuitori, critici, dar şi spectacole de teatru care au oferit un plus de valoare proiecţiilor din sălile de cinema.

Spectacol complex marca Silviu Purcarete

Premiat la Gala FestCO din 2012 la categoriile cel mai bun spectacol, cea mai bună regie şi cel mai bun actor în rol secundar, spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcarete este o montare fidelă a textului scris de Ion Luca Caragiale şi aduce pe scenă lumea carnavalului şi a bâlciului, într-un vârtej de situaţii comice construite în jurul unor complicaţii amoroase.

Scenele sunt viu construite, cu o forţă din imaginarul popular, în care muzica originală compusă de Vasile Şirli devine un element decisiv în articularea mesajului.

Citiţi şi: D’ale carnavalului, în regia lui Silviu Purcărete, la Festivalul Internaţional Comedy Cluj

Tensiunea şi misterul fiecărei replici sunt amplificate prin jocul de lumini creat de regizor şi de scenograful Dragoş Buhagiar, cel care semnează costumele şi decorul acestui spectacol.

Ca un factor inedit, muzica din spectacol este interpretată live de actorii teatrului reuniţi de această dată într-un ansamblu muzical: Ema Veţean (sax alto), Veronica Arizancu (sax alto), Oana Bârză (acordeon), Emöke Boldizsar (flaut), Eva Ungvari (flaut), Vlad Robaş (vioară), Claudiu Fălămaş (trompetă) şi Liviu Vlad (tobe). Universul fascinant creat pe scenă, susţinut de comicul de situaţie al piesei, este construit prin jocul actorilor Nicu Mihoc, Constantin Chiriac, Adrian Matioc, Marius Turdeanu, Liviu Pancu, Cristian Stanca, Cristina Ragos, Raluca Iani, Serenela Mureşan, Ofelia Popii, Pali Vecsei, precum şi Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Edi Pătraşcu, Viorel Raţă, Cristina Stoleriu.

Silviu Purcarete D'ale Carnavalului

Ofelia Popii şi Nicu Mihoc, în spectacolul D’ale Carnavalului, în regia lui Silviu Purcarete

Spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcărete, a mai avut reprezentaţii în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (4 iunie 2011), în cadrul Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti (3 noiembrie 2011) şi în cadrul Festivalului Primăverii de la Budapesta (23, 24 martie 2012). Producţia Teatrului Naţional din Sibiu a fost nominalizată, de asemenea, la Gala Premiilor UNITER 2012, la categoria cea mai bună regie.

Silviu Purcarete a montat spectacole pe cele mai importante scene din ţară, dar şi din străinătate, fiind invitat în selecţia oficială a festivalurilor de la Avignon şi Edinburgh. Contribuţia excepţională la spaţiul cultural european a artistului român este recunoscută prin acordarea titlului de Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa şi prin decorarea cu Ordinul Steaua României în grad de comandor.

Info: 

Accesul publicului la reprezentaţia din Cluj-Napoca se face pe baza biletelor puse în vânzare prin biletmaster.ro. Preţul unui bilet variază între 35 şi 40 de lei, în funcţie de locul în sală.

Foto credit: Mihaela Marin, spectacolul lui Silviu Purcarete

22
/01
/17

Teatrul Mic deschide seria celor șase premiere din stagiunea 2016-2017 cu spectacolul „Deșteptarea Primăverii” de Frank Wedekind, în regia și scenografia lui Vlad Cristache. Primele reprezentații vor avea loc în zilele de 28 și 29 ianuarie, de la orele 19.00. Acesta este primul spectacol pus în scenă la Teatrul Mic de când conducerea acestuia a fost preluată de către regizorul și profesorul universitar Gelu Colceag.

21
/01
/17

The Deep Sound of Maramures, un proiect care integrează, în structuri artistice contemporane, cercetări antropologice din aria acustică tradițională, va fi prezentat publicului larg, în cadrul unei transmisii online din Vișeul de Sus, un eveniment realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, care se va bucura de recenzia specială a profesorului Ricardo de Ostos, arhitect experimentalist din Londra.

20
/01
/17

Începând din 20 ianuarie, pe scena Sălii Atelier, publicul se va întâlni cu o nouă piesă regizată de Felix Alexa, Crima din strada Lourcine de Eugène Labiche, un maestru al vodevilului. Primele întâlniri cu publicul: vineri 20 ianuarie 2017 (de la ora ora 20.00), sâmbătă 21 ianuarie 2017 (de la ora 20.00) şi duminică 22 ianuarie 2017 (de la ora 20.00). Premiera oficială va avea loc în zilele de joi 2 februarie (ora 19.00) şi vineri 3 februarie (ora 20.00) - Sala ATELIER.

20
/01
/17

Marți, 24 ianuarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc un eveniment dedicat volumului Scrisori către Vera, de Vladimir Nabokov, volum aflat în topul vînzărilor Editurii Polirom la Salonul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2016. Participă: Veronica D. Niculescu, traducătoarea volumului și Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom”. Moderează: Emanuela Ignățoiu-Sora

20
/01
/17

Simplu spectator de cinema, năist dintotdeauna, salut călduros apariția filmului „6.9 grade pe scara Richter”, de Nae Caranfil. E o nebunie. E de un ludic dus la extrem.

20
/01
/17

Jazz Nouveau anunță încă 4 concerte pentru lunile martie, aprilie și mai ale acestui an în clubul Control: Marc Ribot (foto), Elias Nardi Group feat Daniele Di Bonaventura, Dans Dans și Rotem Sivan Trio.

19
/01
/17

Relansat pe platforma Cinepub, "E pericoloso sporgersi" (1993), de Nae Caranfil, a fost unul dintre cele mai neaşteptate filme din cinematografia română a anilor `90 şi rămâne unul dintre cele mai reuşite şi proaspete debuturi.

19
/01
/17

Industria cinematografică internaţională a intrat în linie dreaptă pentru cel mai important eveniment al său: Gala Premiilor Oscar. Pentru al treilea an consecutiv, Digi24 şi Digi Film vor transmite, în direct şi în exclusivitate, festivitatea de decernare a premiilor Academiei Americane de Film, care va avea loc la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles.

19
/01
/17

Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București îi invită pe iubitorii teatrului la premiera oficială a spectacolului ARTISTS TALK - un spectacol despre etica artistului în contextul social și politic de azi -, realizat de Gianina Cărbunariu. Premiera oficială are loc pe 25 și 26 ianuarie, de la ora 20:00

19
/01
/17

Loalwa Braz Vieira, interpreta hitului mondial Lambada, a fost găsită moartă carbonizată în mașina sa, joi, la Saquerema, pe litoralul regiunii Rio de Janeiro. Grupul Kaoma, înfiinţat în 1985, a devenit celebru cu hituri precum „Chorando Se Foi (Lambada)”, „Dançando Lambada” şi „Lambamor”.