Silviu Purcărete duce „Cafeneaua” la Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-duce-cafeneaua-la-iasi/

Premiera spectacolului „Cafeneaua“ de Carlo Goldoni, în regia lui Silviu Purcărete, va avea loc luni, 30 mai, la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi. Scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, iar muzica îi aparţine lui Vasile Șirli.

Un articol de Liliana Matei|28 Mai 2016

Premiera se joacă în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, eveniment organizat de Primăria Municipiului Iaşi. Din distribuție fac parte Teodor Corban, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Constantin Puşcaşu, Petronela Grigorescu, Andreea Boboc, Haruna Condurache, Constantin Avădanei, Horia Veriveş, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Puşa Darie, Gelu Zaharia, Livia Iorga, Oana Sandu, Diana Roman, Andreea Spătaru, Radu Homiceanu, Cosmin Panaite, Grigore Andrei Sava, Adrian Marele, Lucian Valacu.

Despre această piesă care avea să devină clasică și să se joace sute de ani pe nenumărate scene din lumea întreagă. Dramaturgul Carlo Goldoni scria astfel în volumul săuu de memorii:  „În italiană, piesa se numea La Bottega del Caffé şi în franceză pur şi simplu Le Café. Locul acţiunii, care nu se schimbă, e vrednic de oarecare luare-aminte; e o răspântie de drumuri din Veneţia.[…] Nu înfăţişez în titlul piesei o poveste, o pasiune, un caracter; ci o cafenea, unde se petrec în acelaşi timp mai multe acţiuni, unde mai multe persoane sunt aduse de interese deosebite; şi, dacă am avut fericirea să găsesc legătură temeinică între aceste felurite fiinţe, făcându-le trebuincioase una alteia, cred că mi-am împlinit datoria, trecând cu atât mai vârtos peste greutăţi“.

La Naţionalul ieşean, în stagiunile trecute publicul a urmărit alte două montări ale regizorului Silviu Purcărete: Uriaşii munţilor de Luigi Pirandello şi Pălăria florentină de Eugène Labiche.

Dragoş Buhagiar, un nume cu greutate în lumea teatrală, este cunoscut publicului ieşean prin semnătura inconfundabilă a scenografiilor unor spectacole de mare succes ale Teatrului Naţional Vasile Alecsandri: Uriaşii munţilor, Pălăria florentină, O noapre furtunoasă, Iaşii în carnaval, Variaţiuni pe modelul lui Kraepelin, ultimele trei fiind montate de Alexandru Dabija.

Renumitul compozitor Vasile Şirli se află la a doua colaborare cu teatrul ieşean, fiind şi creatorul muzicii unei alte producţii marca Purcărete, Pălăria florentină.

25
/03
/19

Se joacă la Teatrelli spectacolul „Oxygen”, cu Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu, după un text de Ivan Vîrîpaev. „Oxygen” îmbină mai multe arte (e și teatru, e și dans, e și muzică, e și o simfonie de proiecții video) – e un puzzle puternic în fiecare dintre piesele sale.

25
/03
/19

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 30 martie 2019, și duminică, 31 martie 2019, premiera spectacolului „Tosca” de Giacomo Puccini. Regia, decorul, costumele și light design-ul poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga, iar corul de copii de către Smaranda Morgovan. Asistenți de regie Claudia Machedon și Paula Gherghe.  

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

22
/03
/19

Jim Carrey (57 de ani) este, din toamna trecută, protagonistul serialului de comedie „Kidding“/„Glumeam!“, disponibil pe HBO GO, producţie pentru care actorul a făcut echipă cu regizorul Michel Gondry, alături de care a lucrat la Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Puteți vedea, aici, o scurtă privire de ansamblu (epic tribute) asupra carierei lui Jim Carrey, clip realizat de Alexandru Catrina.

21
/03
/19

Trupa britanică The Cure a înregistrat un nou album de studio, primul în decurs de zece ani, potrivit declaraţiilor solistului, Robert Smith. Invitat la emisiunea „The John Maytham Show” pentru a vorbi despre concertul pe care grupul îl va susţine joi, în Capetown, Smith a făcut dezvăluiri despre albumul care urmează „4:13 Dream”, lansat în 2008.

21
/03
/19

Când ați ascultat ultima oară o creație semnată de marele Amadeus? Mozart – considerat geniul muzicii clasice, care a compus peste 600 de lucrări în nenumărate genuri (operă, simfonii, concerte, muzică de cameră etc.) în doar 35 de ani de viață trăiți extrem de intens – este cel căruia îi este dedicat în întregime concertul susținut miercuri, 27 martie (19.00), la Sala Radio, de ORCHESTRA  DE  CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului RADU POSTĂVARU.

Page 1 of 78512345...102030...Last »