Silviu Purcarete şi Adrian Enescu, premiaţi de Academia Română
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-si-adrian-enescu-premiati-de-academia-romana/

Regizorul de teatru şi operă Silviu Purcarete şi muzicianul şi compozitorul Adrian Enescu se numără printre laureaţii premiilor Academiei Române pentru anul 2012, decernate vineri, în şedinţa solemnă a Adunării Generale a Academiei Române.

Un articol de Petre Ivan|19 decembrie 2014

Premiile Academiei Române sunt acordate oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară şi din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti.

Astfel, la categoria „Filologie şi literatură” au fost acordate mai multe premii, Simona Sora fiind laureata trofeului „Ion Creangă”, pentru volumul „Hotel universal”.

La categoria „Arte, arhitectură, audiovizual”, Adrian Enescu a primit premiul „George Enescu” – în domeniul creaţiei muzicale, pentru „Breakfast. Music for solo viola”, iar Silviu Purcărete a luat premiul „Aristizza Romanescu” – în domeniul artelor spectacolului, pentru „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, de I. L. Caragiale.

Un premiu din partea Academiei Române este deosebit de onorant. Un premiu care poartă numele unei fermecătoare stele a scenei româneşti nu poate decât să bucure şi să emoţioneze. Sunt bucuros şi emoţionat. Vă mulţumesc! – Silviu Purcarete

Din totalul celor 75 de premii propuse, pentru anul 2012 au fost atribuite 62, pentru 14 domenii. Fiecare premiu poartă numele unei personalităţi ilustre din domeniul creaţiei ştiinţifice, literare şi artistice româneşti.

Lista integrală a premiilor Academiei Române pentru anul 2012 va fi afişată pe site-ul oficial al Academiei Române.

Foto: Silviu Purcarete şi Adrian Enescu – wikipedia, cinemagia

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?