Simfonia a III-a de George Enescu în premieră la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/simfonia-a-iii-a-de-george-enescu-in-premiera-la-londra/

Anul 2015 marchează o premieră extraordinară: sâmbătă, 7 februarie, una dintre lucrările de referinţă ale compozitorului George Enescu, Simfonia a III-a cu Cor în Do Major Op. 21, va fi interpretată pe o scenă londoneză de către presitgioasa London Philharmonic Orchestra, în sala Royal Festival Hall a Southbank Centre, chiar pe malul Tamisei.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2015

La finalul acestei săptămâni, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în premieră la Londra, sub bagheta unuia dintre cei mai bine cotați dirijori ai momentului, Vladimir Jurowski.

Acesta va dirija sâmbătă, 7 februarie, de la ora 19.30 (ora Londrei) prestigioasa London Philharmonic Orchestra, al cărei dirjor principal este, pe scena sălii Royal Festival Hall din cadrul renumitului centru cultural britanic Southbank Centre.

Lucrarea enesciană a fost prezentată inițial în această interpretare chiar pe scena Sălii Palatului din București, în cadrul ediției 2013 a Festivalului Internațional George Enescu. Atunci, dirijorul Vladimir Jurowski a decis să includă partitura compozitorului român în repertoriul internațional al orchestrei.

Pe site-ul Southbank Centre, Simfonia a III-a a “compozitorului român George Enescu” este descrisă drept “o lucrare plină de intensitate emoțională, solemnă, eroică și triumfantă”.

“Atașamentul meu față de muzica lui George Enescu a crescut direct proporțional cu atașamentul față de Festivalul Enescu, încă de la prima ediție a Festivalului la care am participat ca invitat, în urmă cu nouă ani”, declara dirijorul Vladimir Jurowski într-un interviu realizat de jurnalistul Marius Constantinescu în septembrie anul trecut.

“Festivalul George Enescu este un reper în plan internațional. Aducem la București cele mai bune orchestre și cei mai renumiți interpreți, pentru că George Enescu era recunoscut la nivel internațional.

Promovăm muzica lui Enescu: publicul are șansa unică de a asculta interpretări noi ale compozițiilor enesciene, sub bageta unora dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Premiera londoneză demonstrează, o dată în plus, puterea Festivalului de a face cunoscută muzica lui George Enescu în lume”, punctează Mihai Constantinescu, Director Executiv al Festivalului Internațional George Enescu.

20 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 agust-20 septembrie). Printre interpretări, se vor număra și cele ale prestigioaselor San Francisco Symphony Orchestra (Premiul Pulitzer pentru muzică), Israel Philharmonic Orchestra, sub bagheta legendarului Zubin Mehta, sau cea a violonistului german David Garrett – Balada pentru vioară şi orchestră, compusă de George Enescu în anul 1895.

Simfonia a III-a

Vladimir Jurowski

Singurul compozitor român intrat în patrimoniul universal, George Enescu a fost deopotrivă violonist, porfesor, dirijor și compozitor.

Apreciat pe plan internațional, George Enescu avea să debuteze în calitate de compozitor în anul 1898, când o lucrare a sa a fost interpretată de Collonne Orchestra in Paris. A fost prezent pe unele dintre cele mai importante scene ale lumii, dirijând inclusiv la prestigioasa Carnegie Hall din New York. George Enescu a fost profesorul și mentorul unuia dintre cei mai cunoscuți violoniști ai secolului trecut, Yehudi Menuhin.

Legătura lor era atât de puternică încât, după moartea lui Enescu, Yehudi Menuhin a acceptat invitația de a veni în România în luna septembrie a anului 1995, pentru a deschide Festivalul Internațional George Enescu.

În acel moment, Sala Palatului nu era un spațiu de concerte, o sală specială fiind amenajată în interiorul Casei Poporului. “L-am luat de braț pe Lordul Menuhin și-am mers aproape un kilometru prin catacombele Parlamentului ca să ajungem pe partea cealaltă a sălii unde era o cantină a muncitorilor”, rememorează Mihai Constantinescu.

Trei ani mai târziu, în 1998, Yehudi Menuhin a acceptat să devină Președintele de Onoare al Festivalului Geoge Enescu, deși, la acel moment, avea programul antamat până în anul 2003.

De-a lungul carierei, Vladimir Jurowski a colaborat cu unele dintre cele mai importante instituții muzicale din lume, printre care prestigioasele Royal Opera House Covent Garden, Teatro La Fenice di Venezia sau Opéra Bastille de Paris.

În anul 1999 a debutat la Metropolitan Opera New York. Din anul 2007, Vladimir Jurowski a devenit dirijor principal al London Philharmonic Orchestra, una dintre cele mai bine cotate orchestre britanice ale momentului.

„Sub bagheta lui Jurowski, această orchestră a devenit un instrument fabulos de rafinat”, scria cotidianul britanic “The Telegraph”.

Southbank Centre este considerat unul dintre centrele culturale de grad zero din Londra și din lume și este, în același timp, și sediul London Philarmonic Orchestra.

Foto: Simfonia a III-a de George Enescu – wikipedia,  Sergiu Iczkovits

17
/08
/21

Festivalul Internațional George Enescu invită publicul și organizațiile de orice fel – publice sau private – să ia o pauză de 5 minute de la ritmurile cotidiene, pe 19 august, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, pentru a-l onora fără cuvinte mari, ci cu ceea ce Maestrul a iubit mai mult – muzica – și în felul în care el și-a trăit viața – cu modestie și cu generozitate pentru semeni.

16
/08
/21

Barcelona Flamenco Ballet va susține două reprezentații suplimentare ale spectacolului „Flacăra Nopții” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în condițiile în care Kibbutz Contemporary Dance Company nu va mai fi prezentă fizic la Sibiu, la cea de-a XXVIII-a ediție a FITS, ci cu un spectacol transmis online.

16
/08
/21

Lumea jazzului s-a îmbogățit cu încă o ediție Sibiu Jazz Festival. Timp de trei zile(13-15 august) publicul a putut experimenta un veritabil jazz happening, un amestec sui generis de stiluri consacrate acestui gen muzical. Formațiile cuprinse în line up au recompus pe scenă farmecul jazului profund legat de entuziasmul creației muzicale.

10
/08
/21

Continuând o tradiție a relațiilor de excelență, Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” devine, începând de anul acesta, partener în România al Filarmonicii de la Chișinău, colaborare care, pe lângă obiectivele artistice, vizează campania de strângere de fonduri pentru reconstrucția centrului cultural basarabean, parțial distrus de un incendiu în luna septembrie, 2020.

06
/08
/21

Duminică, 15 august 2021, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu invită publicul la Concertul Extrordinar „Ave Maria”. Evenimentul faimosului cor îi are ca invitați speciali pe copiii din Ansamblul de percuție Young Beats – Cantus Mundi, fondat și coordonat de Zoli TOTH și se va desfășura în aer liber la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” din București (Str. Arhitect Hârjeu nr. 61).

06
/08
/21

Începând de vineri, 6 august 2021, până duminică, Festivalul SoNoRo Musikland poposește în orașul Brașov, unde vor avea loc trei concerte, organizate în parteneriat cu Filarmonica Brașov. Concertele vor avea loc în Sala Patria (sâmbătă, 7 august), dar și în aer liber, în Piața Brassaï (vineri, 6 august) și Piața Sf. Ioan (duminică, 8 august).

04
/08
/21

Staruri internaționale feminine - precum Diana Damrau, Joyce DiDonato, Yuja Wang, Sonya Yoncheva, Khatia Buniatishvili - și numeroase artiste recunoscute pentru talentul lor vin la Festivalul George Enescu.

04
/08
/21

Misa Încoronării, de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care va avea loc la Târgu Mureș, în perioada 20 – 22 august, cu participarea extraordinară a unor muzicieni de elită din Brașov, Cluj-Napoca și București.

02
/08
/21

Născută în România, Mara și-a început pregătirea muzicală la vârsta de 6 ani. Stilul său elegant și subtil a atras repede atenția audienței și criticilor, fiind invitată să cânte alături de mai multe filarmonici din țară.